Yırcalıları Sevindiren Haber! - Son Dakika
Güncel

Yırcalıları Sevindiren Haber!

Manisa'nın Soma ilçesinin Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan kömürlü termik santral için Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan 'Acele kamulaştırma kararı' Danıştay tarafından esastan iptal edildi.

26.12.2014 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay 6. Dairesi, Yırca köylülerinin ve Greenpeace’in birlikte açtığı davada, Yırca köyü yakınlarında kurulması planlanan Soma Kolin Termik Santrali için verilen acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Danıştay, 7 Kasım tarihinde acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak bir gün önce şirket kararı beklemeden 6000 zeytin ağacı kesilmişti.

Dün akşam saatlerinde açıklanan kararın gerekçesi de bugün avukatların eline ulaştı. Kararın gerekçesinde, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından verilecek olağanüstü hallerde verilebileceği ifade edilirken, var olan zeytinlik yasası uyarınca zeytinliklere 3 km mesafede kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği ifade ediliyor. Kararda, zeytinliklerin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altında olduğuna da değiniliyor. 

"ORAYI ÖRNEK ZEYTİNLİK HALİNE GETİRECEĞİZ" 

Yırca Muhtarı Mustafa Akın iptal kararını gece saatlerinde öğrendiklerini belirterek, " Köy meydanına çıktık. Köylüler toplandık. Ateş yaktık. Herkes çok sevindi. 3 Ay süren mücadelenin tam karşılığını almış olduk. Çed raporu da zaten durduruldu, bu da iptal ederse ilgili şirket buradan çekip gidermi, başka bir yer mi arar sürecin bundan sonrasını bilemiyoruz ama bizim açımızdan biz amacımıza ulaştık diyebiliriz.

Bundan sonraki süreçte bu arazilerimizin geri alınması lazım. Kesilen ve katledilen ağaçların yerine Mart ayı itibari ile orayı yeniden zeytinlik alanına çevireceğiz. Bir miktar fidanımız var. 7-8 bin kadar fidanımız var bir o kadar daha lazım. Otayı örnek bir zeytinlik haline getireceğiz." dedi. 

"BİR AVUÇ KÖYLÜNÜN NE OLDUĞUNU GÖRDÜLER" 

Köy sakini Zeynep Çoban, "Mutlu haberi akşam duyduk. Köy meydanında toplandık. Kazandığımız mücadeleye çok sevindik. Biz istemiyoruz dedikçe üzerimize gelindi, ağaçlarımızı katlettiler, kötü hakaretlerde bulundular. 

Bayan olmamıza rağmen içeri gireni hırpaladılar, copladılar, dövdüler. Ama mücadelemizi kazandık, biz kazandığımız için mutluyuz. Bir avuç köyün ne olduğunu gördüler. Danıştay'a sizler yoluyla çok teşekkür ediyoruz. Bizlerden yana oldular. 

Bir diğer köy sakini Hamide Uyar ise "Bizde destek çıkan herkese teşekkür ederiz. Mücadelemizi kazandık. 3 ay burada durduk. Evimizi unuttuk. Sıcak yemek yüzü görmedik. Burada darp edildik. Ama mücadelemizi kazandık. Çok mutluyuz. Bundan sonra en uygun zamanda köylümüzle dayanışma içersinde tekrar ağaçlarımızı dikeceğiz." dedi. 

"O EYLEMLERİ YAPANLAR DAHA ÖNCE SANTRAL GELECEK İŞE GİRECEĞİZ DİYE SEVİNEN İNSANLARDI" 

Bir diğer taraftan santral yapılmasını isteyerek arazilerinin kamulaştırılmasına razı olan diğer köylüler de karara tepki göstererek 'Bu santral Soma'ya yapılmalı' dediler. Egerens Otel'de bir araya gelen köy sakinleri basın mensuplarına konuştu. 

Yaklaşık 160 ağacının kesildiğini söyleyen Köy sakini İbrahim Ethem Balcı, "Santral buraya yapılmalı, gençlere iş fırsatı oluşturulmalı. Somamızda bu kömür olduğu müddetçe bu yatırım yapılarak işsizliğin önüne geçilebilir. Bu yatırımın buraya yapılması şart. Bizim burada ağaçlarımız kesildi. O eylem yapanlar da daha önce santral yapılacak işe gireceğiz diyerek sevinen insanlardı. Hepsi dışardan gelenlerin kışkırtması ile olay bu safhaya geldi. Orada arazisi olan eylem yapan saysan 10 kişi ancak vardır. 

Bu olay daha henüz yeni yeni konuşulurken, Soma Mal Müdürlüğü bizim arazilerimize dönüm başına 7 bin lira değer biçti. Santrali yapacak şirket iyi niyetinden bu bedeli yüzde 60 arttırdı. Benim üzüldüğüm nokta orada bir televizyon program yapıyor. Köyde dikili ağacı olmayan biri zeyinler için benim evlatlarım gitti diyor. Ömründe ağaç yetiştirmeyen kişi. Bu bizi üzüyor." dedi. 

Yırca Köyü'ne bazı kişiler tarafından yardım yapıldığına dikkat çeken Balcı, "Bu yardımları almak için Yırca Köyü ne felakete uğradı. Yardımların nereden geldiğini bilmiyorum. Koli koli erzaklar giyim malzemeleri köy meydanında dağıtılıyor.Niye yani afat mı oldu da o yardımlar dağıtılıyor. Kim dağıtıyor. Bu yardımları hak edecek ne mağduriyetiniz var. Ben çözemedim. Yardımlar gelecekse bize gelecek, biz mağduruz, bizim ağacımız kesildi." dedi. 

Santral yapılmasını isteyen bir diğer köy sakini Özgür Çelikkaya, "Santral yapılsın, Somalılar iş imkanı doğar. 3 bin kişi şu anda işsiz. Bu santral olursa herkese bir iş imkanı doğacağına eminim. Tabi zeytinlere ihtiyacımız var. Bu şirkette buraya 6 bin yerine 60 bin ağaç dikeceğini sözünü verdi. 

 YILMAZ SARIPINAR

Yırcalıları Sevindiren Haber!
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yırcalıları Sevindiren Haber! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı
    10:08 Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı

    Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde bir grup genç, yaklaşık 20 kilometre yol katederek baharın habercisi olan çağla topladı. Doğal olarak yetişen çağlalar, yöre halkı tarafından torbalar dolusu toplanıyor.

  • Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi
    10:08 Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda O.A. isimli şahsın elinde tarihi sikke olduğunu tespit etti. Şahıs, Susuz beldesinde yakalanarak gözaltına alındı ve yapılan aramada 18 adet sikke ele geçirildi. Olayla ilgili adli tahkikat başlatıldı.

  • Çıldır Kaymakamı M. Enes İpek, Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
    10:04 Çıldır Kaymakamı M. Enes İpek, Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu

    Çıldır Kaymakamı M. Enes İpek, AK Parti'den yeniden seçilen Çıldır Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu'nu makamında ziyaret ederek başarılar diledi.

  • Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü
    10:03 Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü

    Mersin Silifke'de açıkta çilek hasadının başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü. Çilek üretimi Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.

  • Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:03 Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Afyonkarahisar'da uyuşturucu madde satışı yapıldığı bilgisi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Kent merkezindeki 5 şüphelinin adreslerine düzenlenen baskında 41 sentetik ecza hapı ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı
    10:02 İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı

    Van Gölü'nde yaşayan ve binlerce insanın geçim kaynağı olan inci kefali balığının tatlı sulara göçü nedeniyle uygulanan 3 aylık av yasağı başladı. İnci kefali göçünün en yoğun olduğu yerlerden biri olan Erciş Balık Bendinde önlerine çıkan engelleri adeta uçarcasına aşarak görsel şölen de oluşturan balıklar için fotoğraf çekmeye gelen Cihat Öztunç, 'Erciş Balık Bendi, Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biridir. Baharın gelmesiyle çayımız coştu. İnci kefali göçümüz yakında başlayacak. Bu sebeple 15 Nisan ve 15 Temmuz arasında inci kefali göçü için av yasağına uyarak sadece seyredelim. Balık göçünü eşimizle, ailemizle, dostumuzla seyrederek çok keyifli vakitler geçirebiliriz. Bu güzel alanda güzel vakitler geçirip inci kefali av yasağına uyalım' dedi.

  • Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi
    10:02 Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi

    Kartal Belediyesi'nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı konu alan 'Sanatın Çocukları' adlı resim sergisine imza attı. Sergi, büyük beğeni topladı.

  • Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı
    10:02 Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı

    Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde ruhsatsız işletmeler tespit edildi ve kapatıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, halkın huzurunu bozabilecek hiçbir duruma izin vermeyeceklerini belirtti.


Advertisement