YÖK Başkanı Saraç: "Bizim Açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın Açıklamasından 4-5 Dakika Sonra Oldu" - Son Dakika
Politika

YÖK Başkanı Saraç: "Bizim Açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın Açıklamasından 4-5 Dakika Sonra Oldu"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuşması 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda YÖK Başkanı Saraç: "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz.

12.02.2016 02:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuşması 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

YÖK Başkanı Saraç:

"YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir"

(Akademisyenlerin bildirisine ilişkin YÖK açıklaması) "Bizim açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın açıklamasından, ajanslara düşmesi, Anadolu Ajansı'na da baktırabilirsiniz, sordurabilirsiniz 4-5 dakika sonra oldu. Bu da inkarı kabil olmayan bir şekilde 'Cumhurbaşkanımızın açıklamasının YÖK'ün açıklamasını tetiklediği' hususunun doğru olmadığını ifade ediyor"

YÖK Başkanı Yekta Saraç, "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir " dedi.

YÖK Başkanı Saraç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesi ile ilgili yapılan görüşmelerde, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiriye ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından YÖK'ün toplanıp karar aldığına dair kendisine eleştiriler yöneltildiğini anımsattı.

Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akademisyenlerle ilgili açıklamanın da yapıldığı Yükseköğretim Genel Kurulu'nun belirlenmesi iki hafta önceydi. Bildiri ile YÖK toplantısı arasında Sayın Cumhurbaşkanımızdan ki öyle denildi 'talimat verildi ve YÖK'ten açıklama yapıldı' diye, böyle bir görüşmemiz, öncesinde kesinlikle olmadı... İkinci husus, değil cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın veya herhangi bir bakanın, milli eğitim bakanımızın bu hususta herhangi bir telkinatı olmadı. Bizim açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın açıklamasından, ajanslara düşmesi, Anadolu Ajansı'na da baktırabilirsiniz, sordurabilirsiniz 4-5 dakika sonra oldu. Bu da inkarı kabil olmayan bir şekilde 'Cumhurbaşkanımızın açıklamasının YÖK'ün açıklamasını tetiklediği' hususunun doğru olmadığını ifade ediyor. Arada, 4-5 dakika içinde biz genel kurulu toplayacağız, cumhurbaşkanımız açıklama yapacak, böyle bir durum yok. Kayıtlarımız var."

Akademik teşvik yönetmeliğine ilişkin bir soru üzerine de Saraç, şubat ayı itibarıyla ödemelerin başlayacağını, akademik teşvikteki aksaklıkları genel kurulda ele alacaklarını belirtti.

YÖK'ün kaldırılmasına ilişkin sorulara da yanıt veren Saraç, YÖK'ün kaldırılmasının anayasal bir durum olduğuna işaret ederek, "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir" diye konuştu.

Saraç, sınavsız geçişin kaldırılmasının yararlı olacağı yönünde görüşlerin ifade edildiği anımsatarak, "Bununla ilgili tabii ki biz yasama değiliz ama teklifimizi hazırladık, sunduk, takdiri Meclis gösterirse bu husus da gerçekleşir" dedi.

YÖK yasa taslağında, rektörlük seçimine ilişkin soru üzerine de Saraç, böyle bir düzenlemenin gündemlerine gelmediğini söyledi.

Saraç, YÖK'ün açıkladığı bir taslak da olmadığını kaydederek, "Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik bir öneri demetimiz var. Orada Yükseköğretim Kurulunun yetkilerinin bir kısmının kalite kuruluna devredilmesi, bir kısmının bir yönlendirme kuruluna devredilmesi şeklinde. Yasa çalışması yapıyoruz ama o yasa çalışmasını ne kamuoyuna ne üniversitelere açtık. Ama orada da bu yok. Yani bu Uludağ Üniversitesinde bir şey yok. Çünkü, o hususu, rektörlük meselesini daha görüşmeye başlamadık. Bunu da ifade edeyim. Yani doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

YÖK Başkanı Saraç: "Bizim Açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın Açıklamasından 4-5 Dakika Sonra Oldu"
Kaynak: AA

Son Dakika Politika YÖK Başkanı Saraç: 'Bizim Açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın Açıklamasından 4-5 Dakika Sonra Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement