Yoksullukla mücadelede Çin'in başarısının sırrı - Son Dakika
Güncel

Yoksullukla mücadelede Çin'in başarısının sırrı

Çin'de 13. Plan döneminde (2016-2020) ülke genelinde insani gelişmenin sağlanması öncelik alanlarında biri olarak kabul edildi.

25.10.2016 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsani gelişmenin ana kurucu unsurları iyi bir eğitime, uzun ve sağlıklı bir hayata ve insan onuruna yakışan bir gelire sahip olmak.

Bu nedenle ülke genelinde yoksulluk ve açlık ile mücadele insani gelişmenin yaygınlaşması ve müreffeh bir toplum inşa etmek açısından büyük önem taşıyor.

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı basın ofisi tarafından yayımlanan "Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Alanlarındaki İlerlemeler" başlıklı beyaz kitaptaki bulgular Çin'in yoksullukla mücadelede önemli ve kalıcı başarılar sağladığının bir göstergelerinden biri konumunda.

Raporda yer alan verilere göre, reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından bu yana geçen 30 yıldan fazla süre boyunca 700 milyonluk bir nüfusun yoksulluktan kurtarıldığına dikkat çekiyor. Belgede, "BM Binyıl Kalkınma Hedefi Raporu"nda Çin'de aşırı yoksulların toplam nüfustaki payının 1990 yılında yüzde 61 iken, 2014 yılında bu oranın yüzde 4,2'ye indiği bilgisinin yer aldığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Binyıl Kalkınma Hedefleri, BM'ye üye olan 192 ülke tarafından Eylül 2000'de New York Binyıl Zirvesi'nde kabul edilen ve 2015'e kadar yerine getirilmesi planlanan sekiz hedeften oluşuyor. Bu hedeflerden birincisi de yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması. 1990'da 1.9 milyar olan aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısı yarı yarıya azalarak 2015'te 836 milyona düştü.

"Bin Yıl Kalkınma Hedeflerini" tutturan ilk gelişmekte olan ülke

Çin'in uyguladığı yoksullukla mücadele politikaları dünyada yoksulluğun azaltılması ve insanların daha iyi bir yaşam için sahip oldukları seçeneklerin artırılması açısından büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor. Tabloda yer alan yoksulluğun ve açlığın önlenmesi konusundaki hedeflere Çin tarafından büyük ölçüde ulaşıldığı gözleniyor. Bu nedenle Çin yoksullukla mücadele alanında "Bin Yıl Kalkınma Hedeflerini" tutturmayı başaran ilk gelişmekte olan ülke oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yoksullukla mücadelede Çin'in başarısının sırrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement