Yönetmen Aksu: Bağımsız Sinemalar Göbekten Devlete Bağlı - Son Dakika
Güncel

Yönetmen Aksu: Bağımsız Sinemalar Göbekten Devlete Bağlı

Yönetmen Aksu: Bağımsız Sinemalar Göbekten Devlete Bağlı

YÖNETMEN Yüksel Aksu, bağımsız gibi görünen sinemaların göbekten devlete ve fonlara bağlı olduğunu söyledi.

17.10.2016 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖNETMEN Yüksel Aksu, bağımsız gibi görünen sinemaların göbekten devlete ve fonlara bağlı olduğunu söyledi.

'Dondurmam Gaymak', 'Entelköy Efe Köye Karşı', 'İftarlık Gazoz' filmlerinin yönetmeni Yüksel Aksu, dünya ve Türkiye sinemasının tarihsel gelişimini anlattı. Cıvık popüler sinema ile hiç konuşmayan festival sinemasının kilitlenmiş durumda olduğunu belirten Aksu, sinemacı olarak alarm verdiğini ifade etti. Kanaat önderliğinin de bu karambolden etkilendiğini düşündüğünü belirten Aksu, "Seyirci dostu olmayan bir hegemonik bir sinema dünyası inşa olmaya başladı. Tartışma tam da burada düğümlendi. Seyirci gidiyor diye iyi film dersek yanılırız. Bizim meselemiz sinemayı sinema yapan kriterlerdir" dedi.

ÜÇÜNCÜ BİR YOL

Gişe gördüyse festivallerin bu filmleri almamayı tercih ettiğini ifade eden Aksu, "Dünya sinemasında iyi filmlerle ilgili üçüncü bir yol düşünelim. Sinema profesörü adam 'abi bu film festivallerden ödül almış' diye filme gitmiyor. Tribünler gelip gider, kamuoyu bağımsız sinemanın kaskosudur. Bağımsız gibi görünen sinemalar göbekten fonlara ve devlete bağlı" diye konuştu.

SİNEMA AĞLATIR VE GÜLDÜRÜR

'Festival sineması' diye bir kavram olduğunu ifade eden Yüksel Aksu, şöyle devam etti:

"Festivallerde en iyi oyuncu seçiliyor ama oyuncu sadece bakıyor, adam ölüyor bakıyor, gıdıklıyorlar bakıyor, oynamıyor. Oyunculuğunun dramatik bir eğrisi yok. Batılı sessiz ağlar ama bizde anneler çığlık çığlığa ağlar ve ben bunu işlerim. Biz sinema yapıyoruz, doktora tezi yapmıyoruz. Sinema filmi ağlatır ve güldürür. Bu iki etkenin jürisi yoktur. Mesele ağlatmak ve gülmek değil eserin sanatının yapılması."

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yönetmen Aksu: Bağımsız Sinemalar Göbekten Devlete Bağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement