Yozgat, Arabaşı Yemeğini Tescilletti - Son Dakika
Güncel

Yozgat, Arabaşı Yemeğini Tescilletti

Yozgat, Arabaşı Yemeğini Tescilletti

Yozgat Belediyesi, yöreye özgü parmakçöreği ile arabaşını, TPE'ye yaptığı başvuruyla koruma altına aldı Belediye Başkanı Başer: "Arabaşı bizim yöresel yemeğimiz. Başka illerde de yapılıyor ama belgesini biz aldık.

15.01.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat Belediyesinin, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, testi kebabından sonra yöreye özgü damak tatlarından olan parmakçöreği ile arabaşı yemeğinin coğrafi işaret alması amacıyla yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı.

Belediye Başkanı Yusuf Başer, makamında düzenlediği basın toplantısında, Yozgat'ın parmakçöreği ve arabaşı yemeğini patentle koruma altına almak için 2008 yılında çalışma başlattıklarını anımsattı.

TPE Başkanlığına parmakçöreği ve arabaşı için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil başvurusunda bulunduklarını belirten Başer, taleplerinin, Resmi Gazete yayımlandığını söyledi.

Yozgat Belediyesinin markalama başvurusuna 6 ay boyunca hiçbir itiraz olmadığını anlatan Başer, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi her ilin her yörenin kendine has farklı güzellikleri var. Folkloru var, yöresel yemekleri var. Gelenek ve görenekleri var. Yozgat'ımızın da kendine özgü birçok güzelliği bulunuyor. Bunların başında da yöremize ait yemekler geliyor. Daha önce testi kebabını tescilletmiştik. Şimdi de parmakçöreği ve arabaşı yemeğini, TPE Başkanlığına tescilletmiş olduk. Arabaşı bizim yöresel yemeğimiz. Başka illerde de yapılıyor ama belgesini biz aldık. En güzel arabaşı yemeği de Yozgat'ta yapılıyor. Parmakçöreği ise sadece Yozgat'ta yapılıyor."

Parmakçöreğinin özellikleri

Yozgat Belediye Başkanlığı tarafından, markalanan parmakçöreğinin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle:

"Yozgat'a özel bir ekmek türü olup, gerçek lezzet için ustalık hizmetinin tam bir profesyonellik gerektirdiği hamur kıvamının ve pişme kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir. En önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle yalnız ateşe maruz kalmadan, ısısıyla pişirilmesidir. Ayrıca üretimde sadece hazır maya kullanılmamakta belli bir miktarda da ekşi maya olarak tabir edilen bir gün önce üretimde kullanılan hamurdan kullanılmaktadır. Bu kullanılan ekşi maya, parmak çöreğe has bir tat vermekte ve pişme sırasında kalın kabuk yapıp parmak çöreğin çıtır olmasını sağlamaktadır."

Arabaşının özellikleri

İç Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında akşamları tüketilen arabaşının tanımı ve ayırt edici özellikleri ise şu şekilde:

"Yozgat arabaşı çorbası ve ayrı yapılan arabaşı hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özellik ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur (çiğnenmeden) yutularak ve kış mevsiminde içilmesidir. Arabaşını diğerlerinden ayıran başka özellik ise söz konusu çorbanın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda yetişen veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen tavuk, hindi veya kazdan elde edilmiş olmasıdır." - Yozgat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yozgat, Arabaşı Yemeğini Tescilletti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement