Yozgat'ta Aspir Bitkisi İçin Tarla Günü Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ta Aspir Bitkisi İçin Tarla Günü Düzenlendi

Yozgat\'ta Aspir Bitkisi İçin Tarla Günü Düzenlendi

Yozgat'ta çiftçilerle sözleşmeli olarak ekimi yapılan Aspir bitkisinin ilk hasadı düzenlenen törenle yapıldı.

04.08.2013 04:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ta çiftçilerle sözleşmeli olarak ekimi yapılan Aspir bitkisinin ilk hasadı düzenlenen törenle yapıldı.

Yozgat'ın Yenifakılı ilçesine bağlı Fehimli köyünde düzenlenen Aspir hasat gününe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Törende konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, aspirin milli bir bitki oluğunu belirterek tüm Yozgat'ta yaygınlaştırılacağını, bu sayede nadas için boş bekleyen arazi kalmayacağını söyledi. Yozgat'ın yaklaşık 500 bin nüfusu ve 550 köyü olduğunu belirten Vali Yazıcı, "İlimiz Türkiye'nin en geniş tarım arazilerine sahip. 50 bine yakın çiftçi aile işletmesi var. Aile başı ortalama 150 dönüm arazi düşmektedir. Yozgat'ın sahip olduğu 1 milyon 350 bin hektar alanın yüzde 57'sinin tarım arazisidir. Bu arazilerimizin yüzde 98'inde yapılan tarım, hububat tarımıdır. Maalesef 780 bin hektar arazimizin en az üçte biri de nadasa bırakılmaktadır. Daha doğrusu boş bekletilmektedir. Arazilerimizin yüzde 20'si orman arazisi. Yüzde 18 ve 19'u da mera ve çayırdan oluşuyor. Geri kalan da tarım dışı arazi. Rakamlarda gösteriyor ki ilimiz tarım ve hayvancılığa dayalı bir il. 250 bin büyükbaş hayvanımız ve yaklaşık 250 bin de küçükbaş hayvan varlığımız var." dedi.

Tahıl üretiminin egemen olduğu Yozgat'ta Aspir'in yaygılaştırılması, Türkiye'de geliştirilmesinin umut olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Sulama açısından sıkıntılı olan ilimizde aspirin, daha az su ihtiyacı olması, hasadının diğer tarım aletleriyle yapılıyor olması, hububat tarımında diğer kaliteli bitkiler arasında yer alması sebebiyle ilimizde bu bitkinin tutacağını düşünüyorum. Özellikle Aspir konusundaki gayretlerinden dolayı Bakanımız Mehdi Eker'e teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"ASPİR BİTKİSİNİN ANAVATANLARINDAN BİR TANESİ TÜRKİYE'DİR."

Daha sonra konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Anadolu'nun buğdayın anavatanı olduğunu, Aspir'in de yeryüzündeki anavatanlarından birisinin Arap yarımadası ve Hindistan'la Türkiye olduğunu söyledi. Aspir'in kurağa dayanıklı kıraç ve bozkırda yetişen bir bitki olduğunu, içindeki tohumun, çekirdeğin ortalama yüzde 40'ının yağ olduğunu belirten Eker, Türkiye'nin coğrafyası itibarıyla Aspir yetiştirilmesine uygun bir bölgedir. Kanola, soya gibi yağlı tohumların çok su istediği ve Türkiye'de yetiştirilmesi çok mümkün olmadığını için yağlık tohumları ithal ediyoruz. Türkiye'de her yıl 4,5-5 milyon hektar arazi, yani 50 milyon dönüm araziyi biz nadasa bırakıyoruz. Topraklar 2 sene üst üste buğday vermiyor. Şimdi biz bu Aspir'i nadasa bırakmadan hasat ettiğimiz buğdayın üstüne ekebiliyoruz. Bunun makinesine de yine yüzde 50 destek getirdim. Böylelikle maliyetinin yüzde 70'ini destek olarak ödüyoruz. Bir yıl tarla boş kalmayacak. Ayrıca çiftçi anızla uğraşıp onu yakmak zorunda kalmayacak. Anızın üzerine Aspir ekin hiçbir problem yok. Bu vesileyle toprak, buğday ve arpa hasadından sonra boş kalmayacak, Aspir ekilecek tekrar seneye buğday, arpa ekilebilecek." dedi.

Çiftçinin en büyük endişesinin pazar endişesi olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Aspir'in alıcısı hazır, bu konuda endişeye gerek yok. Çünkü Türkiye bu yağı zaten dışarıdan alıyor. Dışarıdan yağ alacağına Anadolu bozkırlarında yetişen kendi ürünümüzü, kendi yağımızı neden kullanmayalım. Bitkiler içerisinde en çok destek verdiğim ürün aspir. Kilogram başına 45 kuruş prim desteği var. Kilogram başına 5-6 kuruş da diğer destekler var. Bir kilogram Aspir için verilen destek 50 kuruşu geçiyor. Aspir dönüm başına 100-150 kilo veriyor. Bunu suladığınız zaman 250 kiloya kadar çıkar. Burada zaten kurak şartlarda buğday ektiğinizde de dönüm başına alacağınız verim hemen hemen aynı. Aspir, buğdaydan daha fazla geliri olan, daha fazla para kazandıran bir bitki. Türkiye'de 4,5-5 milyon hektar alan, yaklaşık 50 milyon dönümlük alan her sene boş yatıyor, nadasa bırakılıyor. Biz bunun 1 milyon hektarına yani 5'te birine aspir eksek ki çok rahat yapabiliriz. Türkiye'nin yağ ihtiyacının önemli bir kısmını çözeriz. Aspir sadece yağlık bitki olarak kullanılmıyor bunun dışında da sarı kırmızı çiçekler safran gibi yemeklerde, gıda ve kimya sanayinde de kullanılıyor. Bugün buradan Aspir'i hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtıyoruz. Aspir hasat bayramının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

" YOZGAT'IN TOPRAK YAPISI VE İKLİMİ ASPİR YETİŞTİRİLMESİNE ÇOK UYGUN"

Son olarak konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'de Aspir konusunda atılan tarihi adımın başlangıcının Yozgat'ta yapıldığını belirterek, " Yozgat'ın toprak yapısı ve iklimi Aspir yetiştirilmesine çok uygun. Türkiye, aspirin neredeyse tamamına yakınını ithal ediyor. O yüzden alıcı derdi olmayan, pazarı hazır olan bir ürün. Çiftçilerimiz bu konuda adım attığı takdirde karşısında alıcısını hazır bulabilecek, hem de ikinci ve daha verimli ve daha karlı ürünü ekme imkanı bulabilecek. Aspir'e verilen destek toplam maliyetin neredeyse yüzde 70'ine tekabül ediyor. Diğer ürünlerle mukayese edildiğinde Aspir'e bir pozitif ayrımcılık yapılıyor" dedi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok büyük gelişmeler yaşandığını belirterek, "Doğrudan gelir desteğinin 2002 yılında 1,5 milyar civarında olduğunu, 2012 yılında ise 2,2 milyar liraya yükseldi. Fark ödemesi desteklerinin de 2002 yılında 186 milyon lirayken, 2012 yılında 2,4 milyar liraya çıktı. Hayvancılık destekleri Türkiye genelinde 2002 yılında sadece 83 milyon liraydı ama 2012 rakamı 2,2 milyar lira. Değişim oranlarına baktığınızda yüzlerce kat arttığı görülebiliyor. Tarımsal sigorta yoktu ilk defa hükümetimiz döneminde getirildi. Telafi edici ödemeler 2002 yılında 40 milyon lira civarındaydı 2012 yılında 99 milyon lirayı geçti, 2013'ün ilk 6 ayında ise 104 milyonu geçmiş durumda. Kırsal kalkınma amaçlı destekler ilk defa ortaya konuldu. Hayvancılık ve diğer alanlarda önemli destekler ortaya konuldu. Türkiye 2002 yılında 1,9 milyar lira tarımsal destek verirken 2012 yılında 7,6 milyar lira tarımsal destek verdi. Artış tam yüzde 300. Üretimlerde de çok büyük artışlar yaşandı. Hayvansal hasıla 2002 yılında 5,9 milyar dolar iken şimdi 19,3 milyar dolar. Süt üretimi 2002'de 8,4 milyon tondu, 2012'de 17,4 milyon ton oldu. Kırmızı et üretimi 2002'de 421 bin ton iken 2012 yılında 916 bin ton olarak gerçekleşti, yüzde 118 artı. Her alanda büyük bir gelişmenin, değişmenin olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Aspir Hasat Gününe katılmak için Yozgat'a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'e teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Aspir hasadının hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Konuşmaların ardından dua edilip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, biçerdövere binerek Aspir'in ilk hasadını yaptı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yozgat'ta Aspir Bitkisi İçin Tarla Günü Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement