Yozgat'ta Tarihi Yapılar Restore Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Yozgat'ta Tarihi Yapılar Restore Ediliyor

Yozgat\'ta Tarihi Yapılar Restore Ediliyor

Yozgat'ta, 172 kültür varlığı ile 60 özel mülkiyetteki sivil mimari yapının restoresine yönelik çalışmalar sürüyor.

19.01.2015 12:30  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ta büyük çoğunluğu merkez ve Akdağmadeni ilçesinde bulunan toplam 172 kültür varlığı ile 60 özel mülkiyetteki sivil mimari yapının restoresine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Yozgat Valiliği ile birlikte Yozgat merkez ve Akdağmadeni ilçe belediyesi hazırladıkları projelerle mülkiyeti kamuya ait yapıları restore ettiriyor. Özel mülkiyetteki yapıların restoresine yönelik proje hazırlanmasına ise Kültür ve Turizm Müdürlüğü danışmanlık hizmeti ile destek veriyor.

Yozgat il merkezinde kamuya ait tarihi yapılardan Çapanoğlu Büyük Cami, Çarşı Hamamı, Cephanelik gibi yapılarla birlikte 4 konağın restoresi tamamlandı, Askerlik Şubesi, Miralay Şerif Bey Konağı binalarının restorasyonuyla ilgili hazırlıklar tamamlandı, çalışmalara bu yıl başlanacağı bildirildi. Tarihi Yozgat Lisesi binasının ise çevre düzenlemesi çalışması tamamlandı. Akdağmadeni ilçesinde bulunan kamuya ait 12 tarihi binalardan kilise, cami, eski askerlik şubesi, eski PTT binası, eski hapishane gibi yapılar restore ettirildi, diğerlerinin restore ettirilmesine yönelik proje hazırlandı.

Yozgat merkez ve ilçelerinde bulunan 60 özel mülkiyetteki sivil mimari yapıların restore edilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor. Bu yapılardan 35'inin restore edilmesine yönelik hazırlanan projeden 14'ünü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın vermiş olduğu mali destekle restore edildi. Bu yıl ise Şefaatli ilçesindeki bir konağın restoresinin yapılacağı kaydedildi. Özel mülkiyete ait tarihi konak ve evlerin restoresine yönelik proje hazırlanıp, bakanlık tarafından hibe destek verilmesine yönelik bürokratik çalışmalar konusunda Yozgat Müze Müdürlüğü'nde oluşturulan ekip tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Tarihi konak ve evlerin kişiler tarafından restore edilmesine yönelik hazırlanan projenin maliyetinin yüzde 60 kadarını bakanlık karşılıyor.

YAPILARA BELEDİYE TALİP

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, il merkezindeki tarihi dokunun korunup, gelecek nesillere aktarılmasına yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında özel mülkiyetteki yapılara talip olduklarını söyledi. Bazı tarihi konak ve evlerin belediyeye geçtiğini hatırlatan Arslan, bu tarihi yapıların önemli bölümünün Çapanoğlu Büyük Cami çevresinde bulunduğunu hatırlattı. Arslan, "Aşağı Nohutlu Mahallesi'nden başlayıp, Yozgat Müzesi, Karslıoğlu Konağı, Divanlıoğlu Konağı'nı kapsayan bölgede tarihi bir doku var. Buradaki yapıların restore ettirilip, yıkılamayacak durumdaki diğer yeni binalara da dokuya uygun giydirme yaparak, Yozgat'ın eski tarihi görünümünü burada oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalarımız ve özel mülk olan yapıların mirasçılarıyla görüşmelerimiz devam etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yozgat'ta Tarihi Yapılar Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement