Yozgat'ta Zirai Don Tespiti Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Yozgat'ta Zirai Don Tespiti Yapılacak

Yozgat\'ta Zirai Don Tespiti Yapılacak

Yozgat'ta zirai don tespiti yapılacak YOZGAT Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ani mevsim değişikliğinin ardından yaşanan zirai don olayından çiçek açan sert çekirdekli meyvelerin zarar gördüğünü belirterek, hafta içerisinde hasar tespiti çalışmalarına başlanacağını söyledi.

11.04.2015 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ta zirai don tespiti yapılacak

YOZGAT Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ani mevsim değişikliğinin ardından yaşanan zirai don olayından çiçek açan sert çekirdekli meyvelerin zarar gördüğünü belirterek, hafta içerisinde hasar tespiti çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Doğanın uyanıp, meyve ağaçlarının çiçek açmaya başladığı günlerde yaşanan ani mevsim değişikliğine bağlı yağan kar ve ardından gelen soğuk hava özellikle çiçek açan meyve ağaçlarına ciddi zarar verdi. Geçtiğimiz yıl 30 Mart tarihinde yaşanan zirai don sonucu meyve alamayan çiftçiler, bu yıl da aynı sorunla karşı karşıya kalmanın sıkıntısını yaşıyor. Özdemir, ani hava değişikliği ile birlikte Nisan ayında yağan kar sonrasında hava sıcaklığının da eksilere düştüğünü hatırlatarak, yurdun önemli bölümünde sert çekirdekli olarak adlandırılan meyvelerin çiçeklenme döneminde olmaları nedeniyle zarar görmüş olabileceğini söyledi. Özdemir, Türkiye'nin önemli tarım bölgeleri arasında yer alan Yozgat'ta 'kapama' olarak adlandırılan meyve bahçesinin bulunmadığını, çiftçilerin kendi ihtiyaçları için dikimini yaptığı meyvelerin bulunduğuna vurgu yaparak, bu meyve ağaçlarındaki zararın tespiti amacıyla çalışma başlattıklarını, hafta içerisinde alan taraması yapılacağını söyledi. Tahıl ekili alanlarda don olayının yaşanmasını beklemediklerine dikkati çeken Özdemir, "Kar yağışı ve soğuk hava devam ediyor. Şu aşamada tespit mümkün değil. Havanın normale dönmesiyle birlikte alan taraması yapılacak. Şu aşamada sert çekirdekli dediğimiz meyve ağaçları çiçek döneminde olması nedeniyle önemli ölçüde zarar görmüş olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yozgat'ta Zirai Don Tespiti Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement