YSK Başkanı Güven - Yurt dışında randevu sistemi - - Son Dakika
Güncel

YSK Başkanı Güven - Yurt dışında randevu sistemi -

Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) çekilen kura sonucunda, Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğraflarının da bulunacağı oy pusulasının ilk sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son sırasında ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı yer alacak.

14.07.2014 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) çekilen kura sonucunda, Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğraflarının da bulunacağı oy pusulasının ilk sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son sırasında ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı yer alacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasında cumhurbaşkanı adaylarının yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi yapıldı.

Kura öncesi konuşan YSK Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanı seçiminin birinci oylamasının 10 Ağustos'ta, ikinci oylamaya kalması halinde 24 Ağustos'ta yapılacağını, yurt dışında ise birinci oylamanın 31 Temmuz-3 Ağustos, ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos-20 Ağustos günleri arasında yapılacağını belirtti.

Güven, gümrük kapılarında ise birinci oylamanın 26 Temmuz-10 Ağustos 2014 tarihleri arasında ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos-24 Ağustos olarak belirlendiğini hatırlattı.

Yurt dışındaki vatandaşların tümünün 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında 4 gün oy veremeyeceğini kaydeden Güven, ülkelerdeki seçmen saysına göre bazı ülkelerde 3, bazılarında 2, bazılarında ise 1 gün oy kullandıracaklarını bildirdi. 16 ülkede 4 gün, 4 ülkede 3 gün, 10 ülkede 2 gün, 24 ülkede ise 1 gün süreyle oy kullandırılacağını ifade eden Güven, hangi ülkede kaç gün oy kullandırılacağına ilişkin bilgilerin YSK'nın sitesinde duyurulduğunu söyledi. Güven, YSK'nın internet sitesinde vatandaşların seçimle ilgili tüm sorularının yanıtlarını bulabileceklerini kaydetti.

-Yurt dışında randevu sistemi

Yurt dışındaki oy verme işleminde randevu sisteminin uygulanacağını hatırlatan Güven, vatandaşların Türkiye saatiyle 21 Temmuz 08.00'den 25 Temmuz saat 17.00'ye kadar YSK internet sitesinden oy verme günlerini kendilerinin tespit edebileceklerini söyledi.

Randevu almayanlara sistemin otomatik oy verme günü belirleyeceğini dile getiren Güven, vatandaşların bulundukları ülkelerde sadece randevu gününde oy kullanabileceklerini bildirdi.

Randevu sistemini zorunlu uyguladıklarını kaydeden Güven, şöyle konuştu:

"Bazı temsilciliklerimizde çok sayıda seçmenimiz var, hepsine bir günde oy kullandırmak fiilen mümkün olamıyor. Örneğin Düseldorf'ta seçmen sayısı 257 bin küsur. 31 ilimizin seçmen sayısından fazla. Amasya, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Uşak, Rize gibi... Bu illerimizin merkez il ve ilçeleriyle köylerinde birçok binada seçim yapılırken, Düseldorf'ta bir alanda, fuar alanında seçim yapacağız. Dolayısıyla bir günde tamamlamak mümkün olamıyor. Bu nedenle 4 günde seçimi bitireceğiz. Randevusuna gelmeyen son gün gelsin dendiğinden herkes son güne kalacağından veya böyle varsayıldığından seçim yapmak mümkün olamayacaktır. İşte bu yüzden kurul olarak randevu sistemini uyguladık. Randevu gününde oyunu kullanamayan seçmen sadece gümrüklerde oyunu kullanabilecektir. Gümrüklerde sadece giriş ve çıkışlarda değil, izinli olan yurt dışı seçmenimiz iznini kullanırken herhangi bir günde ve herhangi bir gümrük kapısında oylarını kullanabileceklerdir. Daha önce 25 olan oy kullanılan gümrük kapısı sayısını 42'ye çıkardık. Iğdır, Zonguldak, Samsun, Elazığ, Van gibi illerimizde de izinli vatandaşlarımızın oylarını rahat kullanabilmeleri için bu imkanı getirmiş olduk."

Başkan Güven, bugün itibariyle oy pusulaları hariç tüm malzemeleri gönderdiklerini belirtti.

-Seçimin güvenliği

Yurt dışındaki seçimlerde özellikle güvenlikle ilgili bazı konuların kamuoyunda konuşulduğunu söyleyen Güven, yurt dışında oy kullanılacak sandıkta 5 kişilik sandık kurulunun, 2'si memur üye, 3'ünün en çok oy alan üç siyasi parti temsilcisinden oluştuğunu vurguladı. Güven, şöyle devam etti:

"Konsolos, kıdemli memur ve yine üç üyesi siyasi parti temsilcisinden oluşacak saklama kurulu anahtarları kendilerinde olacak 4 ayrı kilitle açılıp girilebilecek güvenlikli odalarda oy torbalarını saklayacaklardır. Avrupa içinde kullanılacak oyları özel uçakla, diplomatik kuryeyle Türkiye'ye getireceğiz. Uçakta 2 memur üyeyle YSK'da temsilci bulundurma hakkına sahip 5 siyasi parti temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı ve YSK temsilcileri de bulunacak. Torbalar bu şekilde elden ele teslim edilmek suretiyle yurt dışı ilçe seçim kuruluna getirilecektir. Oyların kullanılması, yurda getirmekle görevli oy torbaları nakil komisyonuna teslimi, saklanması, komisyonun yurt dışı ilçe seçim kuruluna teslimi ve sayılmasında görevli komisyonların oluşumunda siyasi partiler her zaman çoğunlukta olacağı gibi güvenlik zinciri de kopmayacaktır. 4x4 bayrak yarışı gibi partiler torbaları elden ele teslim ederek getireceklerdir."

-Seçmen sayıları

Seçmen sayıları hakkında da bilgi veren Güven, yurt içi seçmen sayısının, seçimin ikinci tura kalması halinde oy kullanacak 117 bin 51 kişi de dahil 53 milyon 17 bin 214 olduğunu ve yurt içinde 161 bin 33 sandık kurulacağını bildirdi.

Yurt dışı seçmen sayısının ise 2 milyon 801 bin 666 olduğunu kaydeden Güven, ancak 124 ülke, 191 temsilcilikteki bu sayının tamamına sandık götüremeyeceklerini, 2 milyon 783 bin 660 seçmeni kapsayan 54 ülke 103 temsilciliğe sandık kuracaklarını bildirdi.

Ayağına sandık götüremedikleri, 70 ülkedeki 88 temsilcilikteki seçmen sayısının 10 bin olduğunu söyleyen Güven, "Aşağı yukarı yurt dışındaki seçmenlerimizin yüzde yüzüne yakınına sandığı götüreceğiz" dedi.

Yurt dışında 1 milyon 385 bin 141 ile Almanya'da en fazla seçmenin bulunduğunu ifade eden Güven, "Bir çok ilklerin yaşanacağı cumhurbaşkanı seçiminin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

-Oy pusulası için kura

Konuşmasının ardından kura çekimini başlatan Güven, YSK kararı gereği kesinleşen Cumhurbaşkanı adaylarının Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Kurada belirlenecek sıranın seçimin ikinci oylamaya kalması halinde 24 Ağustos'ta kullanılacak oy pusulası için de geçerli olacağını bildiren Güven, konuşmasının ardından kurul üyelerine cumhurbaşkanı adaylarının adını çektirdi.

YSK üyeleri tarafından çekilen kurada ilk çıkan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı oldu. İhsanoğlu'nun temsilcisi pusulanın üçüncü sırasını çekti.

Kurul üyeleri daha sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın adını seçti, temsilcisi ise pusulada birinci sırayı çekti. Kurada sona kalan Selahattin Demirtaş'a da pusulanın ikinci sırası kaldı. Hasip Kaplan, sıra numarasını çekerken "Ortada olmak her zaman iyidir" diyerek espri yaptı.

Böylece adayların fotoğraflarının da bulunacağı oy pusulasının ilk sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son sırasında ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı yer alacak.

YSK oy pusulası kura çekimi

Muhabir: Aylin Sırıklı

Yayınlayan: Cemil Kartal

YSK Başkanı Güven - Yurt dışında randevu sistemi -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YSK Başkanı Güven - Yurt dışında randevu sistemi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement