Yüce Auto-Skoda Birlikteliği 25 Yılı Geride Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Yüce Auto-Skoda Birlikteliği 25 Yılı Geride Bıraktı

Yüce Auto-Skoda Birlikteliği 25 Yılı Geride Bıraktı

Skoda'nın Türkiye distribütörlüğünü yürütmek üzere 1989 yılında kurulan Yüce Auto, 25'inci yılını 24 Ocak'ta kutladı.

27.01.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Skoda'nın Türkiye distribütörlüğünü yürütmek üzere 1989 yılında kurulan Yüce Auto, 25'inci yılını 24 Ocak'ta kutladı. Şirketin kurucusu merhum Orhan Yüce'nin anısına düzenlenen gecede, şirketin ilk ortağı İlias Marinos, Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce ve Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu da hazır bulundu.

Merhum Orhan Yüce tarafından, Skoda markasının distribütörlüğünü yürütmek üzere 1989 yılında kurulan Yüce Auto, 25 yılını geride bıraktı. 24 Ocak'ta gerçekleşen ve aynı zamanda Orhan Yüce'nin de anısına düzenlenen etkinlikte, şirketin ilk ortağı İlias Marinos, Yüce Auto Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Süheyl Yüce, Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Yüce Auto Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Yüce ve Nazmi Akıman da hazır bulundu. Davos'ta bulunan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ferit Şahenk ile Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise geceye katılamadı.

Bir konuşma yapan Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, gecenin, merhum Orhan Yüce'nin Skoda ile ortaklığının 25, otomotivdeki 60. yılı münasebetiyle düzenlendiğini hatırlatarak, en önemli görevlerinin devraldıkları bayrağı el ele, azim ve inançla hedefe götürmek olduğunu söyledi. Merhum Orhan Yüce'nin, ailesine ve işine bağlı bir insan olduğunu hatırlatan Ahmet Yüce, "Kendisi fazla konuşmayan fakat sürekli düşünen bir insandı. İş alanında kafasında oluşturduğu projeleri belki yavaş fakat kararlı adımlar atarak hayata geçirmeyi tercih ederdi" dedi. Ahmet Yüce, Orhan Yüce'nin merhum Ayhan Şahenk ile kurduğu dostluk ve ortaklığın Yüce Auto'nun daha da gelişmesinde önemli rol oynadığını anlattı.

Bugüne kadar 135 bin Skoda sattı

1989 yılında kurulan ve Skoda distibütörlüğüne başlayan Yüce Auto, Türkiye'ye ilk etapta Skoda'nın 120L, ardından da Favorit, Forman, Felicia ve Pick- Up modellerini ithal etmeye başladı.
Skoda'nın, bir dönem ülkemizin en çok satılan ithal otomobil markaları arasında yer almasını sağlayan Yüce Auto, Türkiye'de bugüne kadar 135 bin Skoda satışı gerçekleştirdi. Aynı zamanda markanın 1992 yılında Volkswagen Grubu'nun katkısıyla yaşadığı değişime tanıklık eden ve katkıda bulunan Yüce Auto, Türkiye'yi Çek üreticinin önemli pazarları arasına sokmayı başardı. Bu sayede, bir dönem yeni modelleri ancak üretiminden 3 yıl sonra Türkiye'de getirmek durumunda kalan Yüce Auto, günümüzde bazı modelleri Avrupa'dan önce satışa sunuyor. Son olarak Skoda, Superb modelini yenilerken Türkiye'ye özel 1.6 lt TDI ve DSG otomatik vites seçeneğini geliştirerek Türk pazarına verdiği önemi gösterdi.

Türkiye'de Citigo, Fabia, Rapid, Roomster, Octavia, Superb ve Yeti modellerinin satış, servis ve yedek parça hizmetlerini gerçekleştiren Yüce Auto, bu hizmetlerini Türkiye çapındaki 34 yetkili satıcı ve 42 yetkili servisle yürütüyor.

25 yılın kilometre taşları

* Yüce Auto 1989 yılında kuruldu.
* Türkiye'de ilk satışına başlanan model Skoda 120L oldu. Bu otomobili, sırasıyla Favorit, stationwagon modeli Forman, Pick-Up, Felicia, Octavia ve günümüzdeki diğer modeller izledi. Şirketin faaliyetine başladığı ilk yıl olan 1989'da, Türkiye'de toplam 548 adetlik satış gerçekleştirildi.

* Skoda'nın Türkiye'de ilk reklam filmi 28 Mayıs 1989'da çekildi.

* Türkiye'de Skoda markasının en fazla satış yaptığı yıl, 22.000 adetli 1993 oldu.

* 1996 yılında Türkiye Gümrük Birliği'ne girdiğinde, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen otomobillerden ithalat vergisi alınmadı. Çek Cumhuriyeti o tarihlerde AB üyesi olmadığından, Skoda otomobilleri yüzde 30'luk vergiyle ithal ediliyordu. Bu nedenle 1996'da üretilen ilk nesil Octavia modeli, maliyetler nedeniyle ancak 1999'da Türkiye'ye ithal edilmeye başlandı.
* 1999 yılında Yüce Auto A.Ş, Doğuş Otomotiv ile %50-50 ortak oldu.
* 1999 yılında Türkiye ile Prag hükümeti arasında yapılan ikili ticaret anlaşması sayesinde, bu ülkede üretilmiş 1.200 adet Octavia ilk kez ülkemize ithal edildi. Octavia modelleri 2000 yılından itibaren de Çek Cumhuriyeti'nden ithal edilmeye başlandı.

* 25 yıl boyunca Skoda'nın ürettiği 13 modelden Türkiye'de toplam 135 bin adet satıldı.

* Yüce Auto'nun Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yüce, 2006 yılı Mayıs ayında iki ülke arasında kurduğu istikrarlı ticari işbirliği nedeniyle Çek Cumhuriyeti tarafından "Şükran Nişanı"na layık görüldü. Yüce, Çek Cumhuriyeti'nin Şükran Nişanı'na layık görülen ilk Türk unvanına sahip.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yüce Auto-Skoda Birlikteliği 25 Yılı Geride Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement