Yüksek Kaynak Maliyeti ve Vade Uyumsuzluğu Bankacılık Sektörü Karını Eritti - Son Dakika
Ekonomi

Yüksek Kaynak Maliyeti ve Vade Uyumsuzluğu Bankacılık Sektörü Karını Eritti

Yüksek Kaynak Maliyeti ve Vade Uyumsuzluğu Bankacılık Sektörü Karını Eritti

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) raporuna göre kaynak maliyetinin yüksek oluşu ile birlikte bankacılık sektöründeki vade uyumsuzluğunun yarattığı etkinin sürmesi karlılıktaki gerilemenin devam etmesine neden oldu.

03.09.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) raporuna göre kaynak maliyetinin yüksek oluşu ile birlikte bankacılık sektöründeki vade uyumsuzluğunun yarattığı etkinin sürmesi karlılıktaki gerilemenin devam etmesine neden oldu. Yılın ikinci çeyreğinde kar hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı. Yıllık bazda değerlendirildiğinde kar hacmindeki düşüş yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti.

TBB, Haziran 2014 Türkiye Bankacılık Sistemi Raporu'nu açıkladı. Rapora göre 2014 yılı ilk yarısı itibarıyla küresel riskler önemini korudu. ABD ve AB merkez bankalarının bu risklere yönelik politikaları farklılaşmaya devam etti. Türkiye'de büyüme ve enflasyon beklentilerin üzerinde seyrederken, cari işlemler açığındaki iyileşme süreci jeopolitik risklerin artışına rağmen devam etti. Yılın ilk yarısı itibarıyla bankacılık sektörünün fonlama maliyeti artarken, kurumsal kredi büyümesi devam ederken, bireysel kredi artışı yavaşladı. Sektörün sermaye yeterliliği yüksek seyretti. Kar hacmi düştü. Şube ve personel sayısındaki artış hızı yavaşladı.

gelişmiş ülke merkez bankaları küresel ekonomi açısından belirleyici olmaya devam ediyor. 2014 yılının ikinci çeyreğinde ABD ekonomisinde başta işgücü piyasası olmak üzere genel ekonomik görünümde yaşanan toparlanma varlık alımlarının azaltılması sürecinin devam etmesini sağlarken, ABD Merkez Bankası'nın beklenenden daha erken faiz artırımına gidebileceği tartışmalarının da sürmesine neden oldu.

Avrupa'da ise ekonomik toparlanmaya ilişkin göstergelerin hala zayıf bir performansa işaret etmesi, Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını devam ettirmesine neden oldu. Bu çerçevede, Avrupa Merkez Bankası 5 Haziran 2014 tarihinde para piyasalarında faizlerin daha da düşerek kredi arz ve talebinin canlanması amacıyla yeni bir uzun vadeli yeniden finansman olanağını uygulamaya koydu.

-JEOPOLİTİK RİSKLER-

Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının para politika uygulamalarına ilişkin gerçekleşme ve beklentilerin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi yılın ikinci yarısında da hissedildi. ABD Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltması ve faiz artırım beklentilerinin öne çekilmesi gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarını sınırlandırırken, Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar söz konusu ülkelerdeki risk algılamalarının artmasının önüne geçti. Bununla birlikte, artan jeopolitik riskler de makroekonomik görünüm açısından fon akımları ve emtia fiyatları üzerinde etkili oldu.

-EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERDEN DAHA YÜKSEK SEYRETTİ-

Türkiye'de, 2014 yılının ilk çeyreğinde, ekonomik büyüme beklentilerden daha yüksek seyretti. Yılın ilk çeyreğini yüzde 4.3'lük büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisinde enflasyon ise yüksek kalmaya devam etti. Politika yapıcılar tarafından alınan son önlemlerin de etkisiyle jeopolitik risklerin ihracat üzerinde negatif etki doğurmasına karşın, cari işlemler açığında düzelme devam etti.

-FAİZ ORANLARINDA İNDİRİME GİDİLDİ-

Rapora göre son dönemde gerek Merkez Bankası gerekse BDDK tarafından alınan önlemlerle birlikte kredi büyümesinin referans olarak ifade edilen seviyelere gerilemesi, cari işlemler açığındaki toparlanmanın sürmesi ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki birikimli etkisinin giderek azalması ile Merkez Bankası faiz oranlarında indirime gitti. Politika faiz oranı Mayıs ve Haziran ayı toplantılarında 50'şer baz puan indirildi.

-KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ BÜYÜMESİ ARASINDA AYRIŞMA DEVAM ETTİ-

Bankacılık sektörünün fonlama maliyetlerinin yüksek seyretmeye devam etmesi ve özellikle bireysel kredilere ilişkin olarak vade düzenlemeleri sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlama yılın ikinci çeyreğinde de devam etti. Buna ek olarak, kurumsal krediler ile bireysel krediler arasındaki ayrışma da devam etti.

-KARLILIKTA GERİLEME SÜRDÜ-

Kaynak maliyetinin yüksek oluşu ile birlikte bankacılık sektöründeki vade uyumsuzluğunun yarattığı etkinin sürmesi karlılıktaki gerilemenin devam etmesine neden oldu. Yılın ikinci çeyreğinde kar hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı. Yıllık bazda değerlendirildiğinde kar hacmindeki düşüş yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda ortalama özkaynak karlılığı Haziran 2014'te yüzde 11.7, ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1.3 seviyesinde gerçekleşti.

-TOPLAM AKTİFLER BÜYÜDÜ-

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüyen toplam aktifler ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 oranında, 28 milyar TL tutarında büyüdü. Krediler aktif büyümesinde belirleyici olmayı sürdürürken, menkul kıymetler portföyün yüzde 2 azaldı.

Bankacılık sektörünün fon kaynaklarına bakıldığında mevduatların toplam içindeki payı bir önceki çeyreğe göre değişmeyerek yüzde 53 seviyesinde gerçekleşti. Mevduat dışı kaynakların payı ise yüzde 27 oldu.

Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16.3 seviyesinde gerçekleşti.

-TOPLAM AKTİFLER MEVDUAT BANKALARINDA YÜZDE 20 ARTTI-

Bilanço toplamı, Haziran 2014 itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 20 oranında büyüyerek 1 trilyon 730 milyar TL oldu.

Haziran 2013'e kıyasla, toplam aktifler mevduat bankalarında yüzde 20, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 33 oranında arttı.

-TOPLAM AKTİFLER İÇİNDE ÖZEL BANKALARIN PAYI GERİLEDİ-

Haziran 2014 itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre, toplam aktifler içinde kamu bankalarının payı 1 puan artarken, özel bankaların payı 2 puan geriledi. İlk çeyrekte payı 2 puan artan yabancı bankaların payı ise 1 puan arttı. Kredi stoku içinde, özel bankalarının payındaki düşüş 3 puana ulaştı. Yabancı bankalar toplam aktiflere paralel olarak mevduat ve krediler içindeki payını 1'er puan arttırdı.

Alınan kamusal tedbirler nedeniyle başta bireysel krediler olmak üzere, kredi stoku büyüme hızı yavaşlamaya devam etti ve Haziran 2014 itibarıyla yüzde 23 seviyesine geriledi.

-KREDİLERİN TOPLAM AKTİFLERE ORANI ARTTI-

Kredilerin toplam aktiflere oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan artarak yüzde 63 oldu. Mevduatın krediye dönüşme oranı, Haziran 2013'e göre 6 puan artarak yüzde 117'ye yükseldi. Haziran 2014 itibarıyla, bu oran kamu bankalarında yüzde 102, özel bankalarda yüzde 115 ve yabancı sermayeli bankalarda yüzde 117 oldu.

Takipteki krediler beklentilerden daha olumlu bir performans gösterdi. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi ve yüzde 2.8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı yüzde 77 oldu.

-ÖZKAYNAK BÜYÜMESİ HIZLANDI-

Toplam mevduatın toplam aktiflere oranı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla değişmeyerek yüzde 53 oldu. Mevduat dışı kaynakların toplam aktiflere oranı ise yüzde 27 düzeyinde belirlendi. Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardaki artış devam etti ve toplam kaynakların yüzde 4'ünü oluşturdu.

Özkaynak büyümesi, yılın ikinci çeyreği itibarıyla hızlandı. Menkul değerler değer farkındaki artış özkaynak büyümesini olumlu etkiledi. Sektör özkaynakları, bir yıl önceye göre yüzde 16 artarak, Haziran 2014 itibarıyla 205 milyar TL'ye yükseldi.

2014 yılının ilk yarısında bankacılık sektörünün faiz gelirleri yüzde 26, faiz giderleri yüzde 56 oranında arttı. Buna bağlı olarak, net faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Net faiz gelirleri aynı dönemde dolar bazında yüzde 13 geriledi.

-KAR HACMİ DARALDI-

Kar hacmi, yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 10; dolar bazında ise yüzde 18 geriledi. Net kar marjının daralmaya devam etmesi, ticari kar zarar kaleminin eksi bakiye vermesi ve kambiyo karlarının azalması, kar hacminin daralmasına neden oldu.

Yıllık bazda karlılık Haziran 2013'e göre geriledi ve ortalama özkaynak karlılığı Haziran 2014'te yüzde 11.7; ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1.3 seviyesinde gerçekleşti.

Yabancı para aktiflerin TL karşılığının toplam aktifler içindeki payı yüzde 34; yabancı para pasiflerin TL karşılığının toplam pasifler içindeki payı ise yüzde 41 düzeyinde gerçekleşti.

Toplam aktiflerin yüzde 52'si, kaynakların ise yüzde 77'si 1 yıldan daha kısa vadeli. 5 yıl ve üzerindeki kalemlerin aktif içindeki payı yüzde 16 seviyesinde iken, bu kalemin toplam pasifler içindeki payı yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti.

-GENEL BİLGİLER-

Haziran 2014 itibarıyla 44 banka faaliyet gösterdi. Mart 2014 dönemine göre, şube sayısı 79 adet artarak 11 bin 131'e, personel sayısı ise 569 kişi artarak 198 bin 640'a yükseldi.

Haziran 2014 itibarıyla, ilk beş bankanın toplam aktifler içindeki payı yüzde 58, mevduat içindeki payı yüzde 60 ve krediler içindeki payı ise yüzde 56 düzeyinde gerçekleşti. İlk on bankanın toplam aktifler içindeki payı yüzde 85, mevduat içindeki payı yüzde 90 düzeyinde gerçekleşti. Krediler içindeki payı ise yüzde 84 oldu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Yüksek Kaynak Maliyeti ve Vade Uyumsuzluğu Bankacılık Sektörü Karını Eritti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı
    15:26 DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı

    DAP İdaresi, tarım meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla idarecilerle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, liselerin altyapısının iyileştirilmesi için çalışmaların başlatıldığı ve eksikliklerin giderilmesi için destek sağlanacağı belirtildi.

  • Sanayilerde yazlık lastik mesaisi
    15:20 Sanayilerde yazlık lastik mesaisi

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. 1 Nisan tarihi itibariyle sona eren kış lastiği uygulaması nedeniyle Bolu'da vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu. Sanayi esnafı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yoğun bir mesai harcayarak vatandaşların yaz lastiklerini taktırmalarına yardımcı oluyor.

  • Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu
    15:17 Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu

    Eskişehir'de jandarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda, Mahmudiye İlçesi'nde piyasaya sürmeye hazırlandığı sahte ve kaçak deterjanlarla birlikte yakalanan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, ucuz deterjanları sahte markalar kullanarak piyasaya süreceği bilgisine ulaşması üzerine operasyon düzenledi. Yapılan yol kontrolünde şüpheli şahsın aracında 40 paket özel markanın adıyla ambalajlanmış deterjan ve 58 paket başka bir özel markanın adıyla ambalajlanmış sahte ve kaçak deterjan ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
    15:15 Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla memnuniyetin artacağını ve maliyetlerin düşeceğini belirtti.

  • Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı
    15:10 Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı

    Türkiye'nin girişim ekosistemi 2024'ün ilk çeyreğinde büyük bir ivme kazandı ve tarihi bir dönem oldu. Özellikle yatırım alanında görülen rekor seviyedeki artış dikkat çekti. Bu dönemde tohum, erken ve geç aşamalı yatırımlar dahil olmak üzere 161 yatırım turunda toplam 111 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve bu rakam Türkiye'nin tüm zamanların en fazla yatırım alınan çeyreği olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin tohum aşaması yatırım sayısını Avrupa'da ikinci, MENA bölgesinde ise ilk sıraya taşıyan TÜBİTAK BiGG Fonu'nun etkileyici bir şekilde tohum öncesi yatırımlar için sağladığı destek, büyümenin ana itici güçlerinden biri oldu. Türkiye artık tohum öncesi yatırımlar açısından hem Avrupa'da hem de MENA bölgesinde lider konumda. Oyun girişimleri de dikkat çekici bir büyüme sergiledi ve Türkiye bu alanda Avrupa'da yatırım büyüklüğü açısından 7. sıra, yatırım sayısı açısından ise 2. sıraya yerleşti. MENA bölgesinde ise oyun yatırımları büyüklüğü açısından 2., sayı açısından 1. sırada bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki bazı büyük stratejik satın almalar da dikkat çekti ve ülke yatırımcılar ve girişimciler için çekici bir merkez haline geldi.

  • Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor
    14:59 Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Vatandaşlar yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerine akın ediyor. İşletme sahipleri yoğunluğun artmasıyla birlikte memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.

  • Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü
    14:55 Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü

    Antalya, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezi olarak bilinirken, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracatı düşmeye başladı. İhracatçılar, Ukrayna nüfusunun azalması ve tüketim gücünün zayıflaması nedeniyle ihracatın yüzde 70 düştüğünü belirtti. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
    14:55 Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

    Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi'nin temel atma töreni düzenlendi. Törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, üretici firma Microflor Biyoteknoloji ve Tarım Sanayi AŞ'nin üst yöneticileri ve diğer önemli isimler katıldı.

  • TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi
    14:53 TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek ve genç istihdamı artırmak amacıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde "Turizm Buluşması" etkinliği düzenlendi.


Advertisement