Yüksek Kramponlar - Son Dakika
Yerel

Yüksek Kramponlar

Türkiye Kadınlar 1. Futbol Ligi'nde mücadele eden Ataşehir Belediyesporlu futbolcular, ailelerinden aldıkları destekle hem futbol oynuyor hem de eğitimlerini sürdürüyor Ataşehir Belediyespor Antrenörü Ediz: "Erkek takımına 3 4 kez tekrarlayarak anlattığım bazı şeyleri kadınlar bir defada anlıyor" Ataşehir.

10.04.2014 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞEBNEM COŞKUN- Türkiye Kadınlar 1. Futbol Ligi'nde mücadele eden Ataşehir Belediyesporlu futbolcular, ailelerinden aldıkları destekle hem futbol oynuyor hem de eğitimlerini sürdürüyor.

Dünyadaki ilk kadın futbol takımı olan İrlanda'nın Saint Helens Ladies ekibi, 1920 senesinde kuruldu. Türkiye'de ise ilk kadın takımı Saint Helens Ladies'den tam 51 yıl sonra "İstanbul Kız Futbol Takımı" adıyla hayata geçti. Kadın futbolu, şimdilerde Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor.

"Futbol erkek işidir" sözüne karşı durarak Türkiye'de 33 yıldır oynanan kadın futbolu, "Futbol sadece erkek oyunu değildir" anlayışıyla yoluna devam ediyor ve kadın futbolunun tanınırlığının artırılması ve gereken önemin gösterilmesi için TFF'den destek bekliyor.

Gönüllerini futbola kaptırmış her yaştan kadın futbolcular, erkeklerde olduğu gibi kendi liglerinde fırtına gibi esiyor. Büyük bir rekabetin yaşandığı kadın liginde maçlara çıkan Ataşehir Belediyesporlu futbolcular, erkekler gibi sıkı bir kamp döneminden geçerek maçlara hazırlanıyor. Kar, yağmur veya çamur demeden büyük bir disiplin ve özveriyle antrenmanlarını aksatmayan oyuncular, kendi ailelerinden uzak kurdukları kocaman dünyalarında hem eğitimlerini sürdürüyor, hem de futbol kariyerlerine devam ediyor.

Antrenör Ediz:  "Erkeklere 3-4 kez tekrarladığım şeyleri kadınlar bir defada anlıyor"

Ataşehir Belediyespor takımı antrenörlerinden Alper Şemsi Ediz, 2 yıldır çalıştığı kadın futbolcuların erkeklere oranla algı düzeylerinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ataşehir Belediyespor Kadın Futbol Takımı hakkında bilgi veren Ediz, "Toplam 24 kişiden oluşan takımımızda 15 yaşında olan futbolcu da var, 30 yaşında olan da... 24 kişilik kadronun 3'ü kaleci, geriye kalan 21'i çeşitli mevkilerde oynayan futbolcular. Aralarında milli takımlarda görev alan oyuncular da var" diye konuştu.

Kadınların erkek futbolculardan daha profesyonel davrandığını belirten Ediz, şunları kaydetti:

"Kadınların algı düzeyleri erkeklere göre daha yüksek. Erkek takımına 3-4 kez tekrarlayarak anlattığım bazı şeyleri kadınlar bir defada anlıyor. Ayrıca kadın futbolcuların eğitim seviyesi erkeklerden daha yukarıda. Kadın futbolcuların birçoğu üniversite mezunu veya öğrencisi. Öğretmenlik yapanlar var. Hepsi de antrenmanlara severek ve isteyerek geliyor. Erkeklere oranla bu işi daha amatör yapsalar da daha profesyonel davranıyorlar. Dinlenmelerine, sosyal yaşantılarına, yeme ve içmelerine çok dikkat ediyorlar. Ayrıca oldukça disiplinliler."

Damla Demirdön: "Erkeklerle halı saha maçı yapıyoruz"

Ataşehir Belediyespor'un savunmaya dönük orta saha oyuncusu Damla Demirdön, 8 yıldır futbol oynadığını ve ailesinin de kendisine bu konuda çok yardımcı olduğunu dile getirdi.

Futbol kariyerine Gazi Üniversitesi'de başlayan Damla, 2010 yılında Ataşehir Belediyespor'a transfer oldu. Son 4 sezondur İstanbul ekibinin formasını giyen 24 yaşındaki Damla Demirdön, ayrıca çeşitli yaş kategorilerindeki milli takımlarda oynarken, 2013 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da A Milli Takım kadrosunda yer aldı.

Damla Demirdön, Türkiye'de kadın futbolunun çok fazla gelişmediğine vurgu yaparak, "Ailem futbol oynamama destek oluyor. Türkiye'de kadın futbolu gelişmediği için çoğu insan bizi farklı görüyor ama çevremizdekiler yaptığımız işe sıcak bakıyor. Yeri geliyor erkek arkadaşlarımızla halı saha maçı yapıyoruz, yeri geliyor birlikte maç izliyoruz. Şimdiye kadar çevremdeki insanlardan kötü bir tepki almadım. Bazen, 'Kadın futbolunda kurallar aynı mı?' veya 'Aynı büyüklükteki kalelerde mi oynuyorsunuz?' şeklinde sorular gelebiliyor" ifadelerini kullandı.

Fernandes'i örnek alıyor

Koyu bir Beşiktaş taraftarı olduğunu bildiren Damla, "Beşiktaşlı olduğum için sürekli maçları izlemeye gidiyorum. Örnek aldığım futbolcu da Beşiktaş'tan Fernandes. Kendisiyle aynı mevkide oynuyorum ve oyun tarzını çok beğeniyorum. Futbol oynamam konusunda ailemin yanı sıra erkek arkadaşım da bana çok destek oluyor. Beni kendi çevresindekilere anlatıyor. 'Kız arkadaşım futbolcu, onun maçına gidelim' diyerek arkadaşlarını maçlarımıza getiriyor" şeklinde konuştu.

Milli futbolcu, kadın futbolunun desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kadın futbolunun gelişmesi için basından destek bekliyoruz. Önceden TRT Spor maç sonucu, goller ve maç özetlerini yayınlıyordu. Kadın futbolunun Türkiye'de bilinmesi, yayılması ve yaptığımız işe bakış açısının değişmesi için bu yayınların çok önemi var" şeklinde görüş belirtti.

- Lütfiye Ercimen: "Futbol sayesinde atamamız yapıldı"

İstanbul'da bir ilkokulda öğretmenlik yapan 26 yaşındaki futbolcu Lütfiye Ercimen, "Beden eğitimi bölümünden mezun oldum. Milli takımda oynadığım için atamam yapıldı" dedi.

Kariyeri hakkında bilgi veren Lütfiye, "12 yıldır futbol oynuyorum ve milli takımlarda yer aldım. Ataşehir Belediyespor'a geleli 4 yıl oldu. Aynı zamanda İstanbul'da bir ilkokulda beden eğitimi öğretmenliği yapmaya başladım. Biz, 8 arkadaş bu takıma transfer olduk. Aramızdan 5'inin ataması gerçekleşti. Bizler, milli takımda oynadığımız için futbol sayesinde KPSS'ye girmeden öğretmen olduk" diye konuştu.

Takım arkadaşlarıyla "kocaman bir aile" olduklarını anlatan Lütfiye Ercimen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbola babam sayesinde başladım. O da bir zamanlar amatör olarak futbol oynamış. 'Ben futbolcu olamadım bari kızım olsun' diyerek bana destek oldu. Kendisi Ankara'da yaşadığı halde her hafta sonu maçlarımı izlemeye geliyor. Ailem, benim maddi ve manevi anlamda en büyük destekçim. Aynı zamanda erkek arkadaşlarımız da bize çok destek oluyor. Maçlarımızı izlemeye geliyorlar. Karşılaşmalardan sonra beraber oturup, maç muhabbeti yapıyoruz. Futbol sayesinde takım arkadaşlarımızla aile gibi olduk. Ataşehir'de bir konuk evinden kalıyoruz. 3 katlı konuk evinin en alt katını bize tahsis ettiler. 8'er kişilik odalarda yaşıyoruz. Artık kardeş gibiyiz. Beraber hareket ediyoruz. Biz kocaman bir aileyiz."

En beğendiği futbolcunun Real Madrid'in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo olduğunu dile getiren Lütfiye, "Dünya futbolunda marka olmuş isimleri takip ediyorum. Onların yaptıklarını kendime örnek alıyorum. Öğretmenlik yaptığım için ileride kendim gibi futbolcular yetiştirmek istiyorum. Kız çocuklarının iyi bir sporcu ve insan olmasını sağlamak en büyük amacım" diyerek sözlerini tamamladı.

Nagehan Avanaş: "Ablalarım bana çok yardımcı oluyor"

Ataşehir Belediyespor'un en genç futbolcularından 16 yaşındaki Nagehan Avanaş, geçen sezon katıldığı takımdaki ablalarının kendisine her konuda yardımcı olduğunu aktardı.

12 yaşından beri futbol oynadığını anlatan Nagehan, "Ataşehir Belediyespor'a geçen sezon Karabük'ten transfer oldum. Buradaki ablalarımla çok iyi anlaşıyorum. Kendileri bana her konuda yardımcı oluyorlar. Derslerime çalışmamda ve ödevlerimde bana yardım ediyorlar. Ben de onlar gibi üniversite okuyup, sonrasında beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorum. Ablalarımı örnek alıyorum" şeklinde konuştu.

Futbola sokakta arkadaşlarıyla oynayarak başladığını belirten 16 yaşındaki futbolcu, "Aileme futbolcu olacağımı söylediğimde, bunu çok olumlu karşıladılar. Ağabeyim, annem ve babam benim için çok uğraştılar. Buraya gelebildiysem onların çabaları sayesinde başarabildim" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yüksek Kramponlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement