Yüksek Seçim Kurulu Yurt Dışına Gönderilecek Oy Pusulalarında İzlenecek Yöntemi Belirledi - Son Dakika
Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Yurt Dışına Gönderilecek Oy Pusulalarında İzlenecek Yöntemi Belirledi

Yüksek Seçim Kurulu Yurt Dışına Gönderilecek Oy Pusulalarında İzlenecek Yöntemi Belirledi

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin mahalline gönderilmesi, kullanılan oy pusulalarının yurt dışı ilçe seçim kuruluna ulaştırılması, kargo işlemleri ve süreci ile sınır ülkelerden diplomatik kurye aracılığıyla getirilecek malzemelerin tesliminin usul ve esaslarını belirledi.

24.06.2014 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin mahalline gönderilmesi, kullanılan oy pusulalarının yurt dışı ilçe seçim kuruluna ulaştırılması, kargo işlemleri ve süreci ile sınır ülkelerden diplomatik kurye aracılığıyla getirilecek malzemelerin tesliminin usul ve esaslarını belirledi. Buna göre seçim malzemeleri yurt dışı temsilciliklerine 6 aşamada gönderilecek.

Yüksek Seçim Kurulunun Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin mahalline gönderilmesi, kullanılan oy pusulalarının yurt dışı ilçe seçim kuruluna ulaştırılması, kargo işlemleri ve süreci ile sınır ülkelerden diplomatik kurye aracılığıyla getirilecek malzemelerin tesliminin usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin Genelgesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Genelgeye göre, seçim araç ve malzemeleri, dış temsilcilikler ve Türkiye arasında diplomatik kargo/kurye yöntemiyle ve mümkün olan yerlerde THY vasıtasıyla, belirlenen temsilciliklerde ve aşamalarda kiralanacak uçakla, yurt içinde PTT Kargo vasıtasıyla taşınacak. Kargo/kurye kabul ve teslim yeri ise tüm dünya ile bağlantılı olması ve aktarmaya mahal kalmaması, güvenliğin daha rahat sağlanabilmesi ve temsilciliklere daha hızlı ulaşım imkânları nedeniyle, oy pusulalarının temsilciliklere gönderilmesi ve kurye ile oy torbalarının getirilmesi için İstanbul Atatürk Havalimanı belirlendi. Kiralanacak uçaklarla getirilecek oy torbaları, seçim oy verme araçları ile kırtasiye malzemelerinin kargo kabul ve teslim yeri ise Ankara Esenboğa Havalimanı olacak. Karayolu ve denizyolu ile diplomatik kurye beraberinde getirilecek oy torbaları, (Rodos için Marmaris, Gümülcine için İpsala, Burgaz için Dereköy, Nahçıvan için Dilucu ve Batum için Sarp) sınır kapılarında oy verme işlemlerini yerine getirmek üzere kurulan geçici gümrük kapısı seçim kuruluna teslim edilecek. Yurt dışı temsilciliklerine gönderilmesi öngörülen seçim malzemeleri ise oy sandığı, oy verme kabini (Paravan), ıstampa, zarf, oy pusulası, kalem, mürekkep, basılı evrak, ip, mühür, genelgeler, tutanak defteri, mühür mumu, oy torbası, kese zarf, bağlama kartonu, mühür kesesi, sandık kurulu mührü, mühür kartuşu, diplomatik torba olarak belirlendi.

-SEÇİM MALZEMELERİ YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİNE 6 AŞAMADA GÖNDERİLECEK-

Cumhurbaşkanı seçiminde dış temsilciliklere gönderilecek ve dış temsilciliklerden gelecek seçim malzemelerine yönelik kargo işlemleri için İstanbul Atatürk Havalimanı apron içerisinde DHMİ'nce uygun görülecek, gönderilen ve gelen kargoları almaya elverişli, elektrik ve internet altyapısı mevcut bir mekan, seçim için belirlenecek bir süre için kargo operasyon merkezi olarak kullanılmak üzere geçici olarak Yüksek Seçim Kuruluna tahsis edilecek. Kargo kabul ve teslimi Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu tarafından yapılacak. Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu, tahsis edilen kargo operasyon merkezinde görev yapacak. Bu merkezde diplomatik kargoların açılış işlemleri ve gümrük işlemlerini yapmak üzere Dışişleri Bakanlığınca görevlendirilecek görevliler bulunacak. Kurul üyeleri ile Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin bu merkeze giriş ve çıkışları için gereken tedbirler DHMİ'nce, güvenliğine ilişkin tedbirler ise Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu tarafından alınacak. Seçim malzemeleri yurtdışı temsilciliklerine 6 aşamada gönderilecek. Buna göre, seçimde kullanılacak oy verme araçları ile kırtasiye malzemelerinin gönderilmesi, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu tarafından paketlenen seçim malzemelerinin, Dışişleri Bakanlığı personelince diplomatik kargo mühürleme işlemiyle yapılacak. Söz konusu malzemeler Dışişleri Bakanlığı personelince gümrük işlemleri tamamlanarak THY kargo yetkililerine teslim edilecek. Güvenliğe ilişkin tedbirler ise Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu tarafından alınacak. Malzemeler THY tarafından dış temsilciliklerde kurulacak sandık saklama ve ulaştırma kurullarına teslim edilecek.

-YURT DIŞI SAKLAMA VE ULAŞTIRMA KURULLARINDA SİYASİ PARTİ ÜYELERİ GÖZLEMCİ OLABİLECEK-

Avrupa'da Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları ülkelerde kullanılan oyların Türkiye'ye getirilmesi için yolcu uçağı kiralanacak. Uçakların kalkış yeri İstanbul Atatürk Havalimanı olacak. Uçağın iniş yapacağı noktalar; Berlin, Kopenhag, Stokholm, Londra, Köln, Münih ve Liyon olarak belirlendi. Her aşaması siyasi partili üyelerin de bulunduğu Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu ile Oy Torbaları Nakil Komisyonu nezaretinde yapılan taşıma sonrası Ankara Esenboğa Havalimanına getirilen diplomatik torbalar, diplomatik mühürleri Dışişleri Bakanlığı yetkililerince söküldükten sonra Oy Torbaları Nakil Komisyonunca Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna tutanakla teslim edilecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle teslim aldığı torbaları oyların sayılacağı yere taşıyarak sayıma kadar güvenlik altına alacak. Diplomatik kurye yönteminde ise oy torbaları sandık saklama ve ulaştırma kurulu tarafından diplomatik kuryeye tutanakla teslim edilecek. Oy torbalarının bulunduğu diplomatik torbaların mühürleri varış noktasında diplomatik kurye tarafından açılarak içerisindeki oy torbaları, deniz/karayoluyla gelinen yerlerde sınır kapılarında mevcut ilgili yer geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, uçakla gelinen yerlerde ise Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kuruluna diplomatik kurye tarafından tutanakla teslim edilecek.

Diplomatik kurye yöntemi ile yapılacak oy torbası taşımalarında yurt dışından Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu ile sınır kapılarındaki geçici gümrük kapısı seçim kurullarına teslim aşamalarına kadar istekleri halinde yurt dışı saklama ve ulaştırma kurullarında görevli siyasi parti üyeleri gözlemci olarak bulunabilecek.

-SEÇİMDEN ARTA KALAN MALZEMELER TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK-

Seçimlerin ikinci oylamaya kalması halinde de seçim malzemelerinin yurt dışı temsilciliklerine gönderilmesinde ve oy pusulalarının Türkiye'ye getirilmesinde de aynı yöntem izlenecek.

Seçimden arta kalan ve Yüksek Seçim Kurulunca ilgili temsilcilikte muhafazasına karar verilenler dışındaki malzemeler, saklandığı mekanda ilgili temsilcilik tarafından diplomatik kargo olarak mühürlenecek ve dış temsilcilikler tarafından, ilgili havaalanında gümrük işlemleri tamamlanarak THY Kargoya teslim edilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yüksek Seçim Kurulu Yurt Dışına Gönderilecek Oy Pusulalarında İzlenecek Yöntemi Belirledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement