Yüksek Trafik Sigortası Poliçe Ücreti - Son Dakika
Güncel

Yüksek Trafik Sigortası Poliçe Ücreti

Yüksek Trafik Sigortası Poliçe Ücreti

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, geçtiğimiz yıllara göre neredeyse yüzde 100 zamlanan trafik sigortası poliçesindeki artışın gereksiz yere yapılmadığını ve anlayışla karşılanması gerektiğini kaydederek, “Trafik poliçesi teminatı 1,5 milyon TL’ye kadar sizi koruyabiliyor.

29.02.2016 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, geçtiğimiz yıllara göre neredeyse yüzde 100 zamlanan trafik sigortası poliçesindeki artışın gereksiz yere yapılmadığını ve anlayışla karşılanması gerektiğini kaydederek, "Trafik poliçesi teminatı 1,5 milyon TL'ye kadar sizi koruyabiliyor. Bunun bedeli 600 TL çok mu?" dedi.

Eroğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksek Okulu ile Afyon Sigorta Acenteleri Derneği tarafından gerçekleştirilen 'Trafik Sigortalarının Dünü, Bugünü ve Yarını' isimli panele katıldı. Panelde konuşan ve gündemdeki sıcaklığını halen koruyamaya devam eden 'trafik sigortası poliçe' primlerinde yaşanan artışa dair önem açıklamalarda bulunan Eroğlu, zammın gereksiz yere değil, sigorta şirketlerinin afaki oranlarda zarar etmesinden kaynaklandığını söyledi. Sigortacılığın, istatistik ve matematiğe dayanan bir branş olduğunu aktaran Eroğlu, rakamlarla zammın neden yapıldığını anlatarak, "Yani bu primler gökten inmiyor, bir şekilde bir matematiği var. Bu matematiğin en temelinde de Türkiye'deki kaza istatistikleri var. Türkiye'de 19 milyon araç var, 16 milyona yakında trafik poliçesi var. Ama her yıl 1 milyon 200 bin kaza oluyor. 2014 yılında 3 bin 500 ölümlü trafik kazası oldu. 285 bin yaralanma hadisesi gerçekleşti. Sadece kaza tespit tutanağı sayısı 2008'den, 2014'e kadar 840 bine yükseldi. Sektörde temel branş yani motor branş trafik. Tabi bunun karşılık ve zararı sektör bilançosunu etkiliyor. Herkesin merak ettiği ve konuştuğu konu neden yükseliyor? Bizim sektörümüzün bu branştaki zararı 7 milyar TL'ye ulaştı. 2015 yılı dokuzunca ay itibari ile 1 milyar 665 milyon TL tabi bu zararın sene sonu itibari ile de daha fazlaya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu branşla ilgili yani trafikle ilgili zarar sadece teknik kar ile değil bilançoyu tehdit etmeye başladı. Ondan dolayı da sektör artık bu zararı taşıyamıyor. Prim artışı konusunda şirketlerimize kesinlikle haksızlık etmemeliyiz, ama bu meseleyi doğru anlatmalıyız. Mesele teknik bir mesele olduğu için ne kadar konuşursak konuşalım maalesef kamuoyu nezdinde fazla anlaşılmıyor" diye konuştu.

"SEKTÖRÜN YANLIŞI YA DA SIKINTISI ŞURADA BELKİ, BU ARTIŞI BİRDEN YAPTI"

Zamlanan fiyatlarla poliçe ücretlerinin geçmişe göre pahalı olduğunu, ancak hasarlara yapılan ödemelerin zamlı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, "Trafik poliçesi yükseliyor deniliyor, trafik poliçesi gerçekten yükse mi? 273 TL size makul bir poliçe gibi gelebilir. Şuanda bu ortalama 550 TL'ye çıktı, yani yüzde 100 arttı. Peki 600 TL yüksek mi? Soru bu. Baktığınızda tabii 300 TL'ye göre yüksek. Geçen yıla göre baktığınızda yüzde 100 artmış. Bizim kafamızda hep şöyle bir şey var, enflasyon artışlarını alırız biz maliyetlere, deriz ki 'enflasyon yüzde 9' haklısınızdır bu hesaplamada kimse de sizi eleştiremez bu hesaplamada, en temel şey odur çünkü. Bu sizler açısından makul bir şey, ama şirketler açısından baktığımızda bir primleri niye alıyoruz, hasarlarımızı ödemek için alıyoruz. Hasarları ödemede zarar ediyoruz, karşılayamıyoruz. O halde ne yapmak lazım? O zaman bizim zararı karşılayacak bir fiyat almamız lazım. Sektörün yanlışı ya da sıkıntısı şurada belki bu artışı birden yaptı. Eğer bu artışı kademeli bir şekilde yapsaydı bu infial de olmayacaktı. Sektör olarak yanlış yaptığımız kabul ediyoruz. Ama bugün geldiğimiz noktada bu primlerin yüksek olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"BENCE EN BAŞINDA BERİ KASKODAN DAHA YÜKSEK OLMALIYDI TRAFİK SİGORTASI POLİÇESİ"

Trafik poliçesi fiyatlarının kasko fiyatları ile karşılaştırıldığı zaman daha yüksek olması gerektiğini, çünkü sürücüleri ciddi anlamda bir tazminat yükü ile karşı karşıya bırakmasını engellediğini hatırlatan Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hep şeyle kıyaslıyorlar 'kaskoyu bile geçti, kaskoyu bile yakaladı.' Bence en başında beri kaskodan daha yüksek olmalıydı trafik sigortası poliçesi. Trafik poliçesi primleri neden düşüktür? Çünkü en çok işlemin olduğu branş olduğu için, tabana yayılan ve en çok prim üreten branş olduğu için ve havuz daha yüksek rakamlarda olduğu için kısmen ucuz kalmayı başarmış tabi tazminatları öngörmediği için. Ama verdiği teminatlara baktığınız zaman kaskodan daha pahalı olması lazım. Kasko neyi karşılıyor? Kendi aracınızın değerini karşılıyor. Kasko poliçesi yaptırdınız, çarptınız bir yere en kötü arabayı atarsınız bir tarafa ya da yaptırırsınız kimse ile muhatap olma zorunda kalmazsınız. Ama trafikte bir kazaya karıştığını zaman hele hele karşınızda biri öldüğü zaman maazallah sorumluluk sigortaları ile karşı karşıyasınız. Ne kadar teminat veriyor peki bu poliçe, kazada kişi başı 310 bin TL teminat veriyor. Maddi de 31 bin TL teminat veriyor, olay başı 1,5 milyon TL teminat veriyor. Yüksek koltuklu araçlarda ise 3 milyon TL teminat veriyor. Biz kazaya karıştığını zaman 1,5 milyon TL tazminat ile karşı karşıya kalmayacağınızı kimse garanti edebilir mi? Kimsenin böyle bir garantisi yok, hele hele biraz da trafik kurallarına riayet etmiyorsanız böyle bir tazminat davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunu koruyan şey trafik poliçesi teminatı 1,5 milyon TL'ye kadar sizi koruyabiliyor. Bunun bedeli 600 TL çok mu?"

"TAZMİNAT HESAPLAMALARI VE ZAMAN AŞIMI İLE MESELEYİ ÇÖZERSEK TRAFİK SİGORTASI PRİMLERİNİN BU ORANLARDA KALACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ"

Konuşmasında son olarak Avrupa ülkelerindeki trafik istatistiki verilerine ve Avrupa ülkelerindeki poliçe fiyatları ile Türkiye arasında poliçe fiyatlarına dikkat çeken Eroğlu, "Primler çok mu? Değil. Primler bazında Avrupa'da, Türkiye sonlarda. Avrupa'da prim miktarı ortalama 230 Euro, Türkiye'de ise ortalama 105 Euro peki hasar frekansında biz Türkiye olarak Avrupa birincisiyiz. Bizde her 100 araçtan 9'u kaza yapmış. Avrupa'da ise yüzde 6 yani, biz hasar frekansın da adamlardan yüzde 50 daha fazlayız, ama primlerde onlarda 3'de 2 daha ucuzuz. Avrupa ile niye kıyaslıyoruz, çünkü Avrupa ile tazminatlarımız aynı. Yani bizim 310 bin TL'miz Avrupa'dan daha düşük bir tazminat değil. Bizim kar etmek gibi bir derdimiz yok. Biz diyoruz ki trafik kanunu ile ilgili birkaç değişiklik yapmak lazım, tazminat hesaplamaları ve zaman aşımı ile meseleyi çözersek trafik sigortası primlerinin bu oranlarda kalacağını söyleyebiliriz."

Gerçekleştirilen panele katılan ve daha sonra söz alan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyon Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekteri Nusret Ertürk'te poliçe fiyatlarının artışları ile ilgili şikayetleri ve önerileri dile getirdi.

AKÜ Ahmet Necdet Sezer Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele çok sayıda öğrenci katıldı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yüksek Trafik Sigortası Poliçe Ücreti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Takımı Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu Oldu
    11:34 Kayseri Takımı Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu Oldu

    Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Kayseri takımı büyük bir başarıya imza atarak Türkiye şampiyonu oldu. Şampiyonada mücadele eden 15 ilden 160 sporcu arasında Kayseri takımı 8 bin 543 puan ile birinci oldu. Erzurum ikinci, Eskişehir ise üçüncü oldu. Dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto ve Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı tarafından takdim edildi.

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar verildi
    11:34 Tokat'ın Niksar ilçesinde şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar verildi

    Niksar Kaymakamı Ekrem Çeçen, şehit aileleri ve gaziler için düzenlenen iftar programında ailelere teşekkür etti. Çeçen, şehitlere rahmet, gazilere sağlık ve sabır diledi. İftar programında Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi ve Kaymakam Çeçen ile eşi Meltem Danışan Çeçen, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilendi.

  • Adana'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 80 Silah Ele Geçirildi
    11:34 Adana'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 80 Silah Ele Geçirildi

    Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde yapılan operasyon ve denetimlerde ruhsatsız 80 silah ele geçirildi. Operasyonda ayrıca uyuşturucu haplar ve silah parçaları da bulundu. 37 şüpheli tutuklandı ve 329 aranan kişi yakalandı.

  • Midyat'ta iftar programı düzenlendi
    11:34 Midyat'ta iftar programı düzenlendi

    Midyat ilçesinde düzenlenen geleneksel iftar programı, Kur'an-Kerim tilavetiyle başladı. Programda yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yaptığı projeleri aktararak, yarım kalan projeleri tamamlama sözü verdi. Programa, AK Parti ve MHP ilçe başkanları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

  • Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor
    11:33 Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor

    Eskişehir Seyitgazi İlçe Belediyesine ait kullanılmayan lojman ve depolama alanlarının günlük yaşamı olumsuz etkilemesi nedeniyle vatandaşlar tepki gösterdi. İkiçeşme Mahallesi'nde bulunan bu alanlarda ölü köpek yavrularının bulunması ve kimliği belirsiz kişilerce kullanılması mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Vatandaşlar, boş binaların çocuklar için tehlike oluşturduğunu ve buraların yıkılıp yeni konutlar yapılmasını istediklerini belirtiyor.

  • Şişli'de silahla
    11:31 Şişli'de silahla "ağabeyimize yanlış yaptın" kavgası kamerada: Silahla 4 yerinden vuruldu

    İstanbul Şişli'de aralarındaki husumeti çözmek için bir araya gelen grup, tartıştıkları diğer grubu "ağabeyimize yanlış yaptınız" diyerek darbetti. Darbedilen grup silahlanıp yaklaşık 1 saat sonra kendilerine saldıran gruba ateş açtı. Silahlı kavga anları kameralara yansırken, olayda 1'i silahla 2 kişi yaralandı. Polis olaya karışan 2 şahsı yakaladı.

  • CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, projelerini anlattı
    11:31 CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, projelerini anlattı

    CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, ilçedeki bir otelde düzenlenen proje tanıtımında, halkçı ve yeni nesil belediyecilik anlayışıyla Türkiye'ye örnek olmayı hedeflediklerini belirtti. Mandalinci, su, trafik, altyapı, yaşam parkları, sosyal ve spor tesislerine kadar projelerini tek tek anlattı. Ayrıca, su sorununun çözümüne yönelik olarak Ekinambarı bölgesinde kaynaktan suyun arıtılarak Mumcular Barajı'na verilmesi ve Turgutreis bölgesinde denizden su arıtma tesisi kurulması gibi önlemler alacaklarını söyledi.

  • Otomobil, durakta bekleyenlerin arasına daldı: 3 ölü, 6 yaralı
    11:30 Otomobil, durakta bekleyenlerin arasına daldı: 3 ölü, 6 yaralı

    Konya'da kontrolden çıkan bir otomobil, otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarptı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kaza sonucunda durakta bekleyenler yol kenarına savruldu. Yaralılar tedavi altına alındı ve polis olay yerinde incelemelerde bulunuyor.

  • Antalya'da Halter Salonuna Dönüştürülen Okul Deposundan Madalyalarla Döndüler
    11:29 Antalya'da Halter Salonuna Dönüştürülen Okul Deposundan Madalyalarla Döndüler

    Antalya'da bir okulun deposunun spor salonuna dönüştürülmesiyle halterle tanışan öğrenciler, kısıtlı imkanlara rağmen Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü. Gülgün Nihat Ömür Ortaokulu'nun altındaki depo, gönüllü olarak halter eğitmenliği yapan Mustafa Otun tarafından halter salonuna dönüştürüldü. Öğrencilerden Hüsnücan Yılmaz Avrupa ikincisi, Beytullah İkne Türkiye şampiyonu, Mehmet Savga Türkiye şampiyonu ve Mesut Zorlu Türkiye üçüncüsü oldu. Öğrenciler, daha fazla destek alarak daha büyük başarılar elde etmek istediklerini belirtti.

  • Kayseri İkinci Amatör Küme'de 4. Hafta Maçları Tamamlandı
    11:29 Kayseri İkinci Amatör Küme'de 4. Hafta Maçları Tamamlandı

    Bu sezon üç ayrı grupta oynanan İkinci Amatör Küme'nin 4. haftasında toplam 13 karşılaşmada takımlar 68 kez gol sevinci yaşadı. Haftanın en gollü karşılaşması Büyük Toraman - Kayseri İdman Yurdu maçı oldu.


Advertisement