Yumurta Fiyatlarına Zam - Son Dakika
Ekonomi

Yumurta Fiyatlarına Zam

Yumurta Fiyatlarına Zam

Türkiye'de ağustos üretimi geçen yılın aynı dönemine göre 140 bin adet azalan yumurtada fiyatlar yüzde 15,21 arttı.

26.10.2015 11:18  Güncelleme: 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, tavuk yumurtası üretimi mayıs-ağustos döneminde aylık bazda değişkenlik göstererek geçen yıla göre düştü.

YUMURTA ÜRETİMİ GERİLEDİ

Geçen yılın aynı dönemine göre, mayısta yüzde 1,9, haziranda yüzde 11,2, temmuzda yüzde 4,8 gerileyen yumurta üretimi, ağustosta yüzde 9,8 azaldı. Ağustostaki düşüş 140 bin adedi buldu.

BÜYÜK ZAM GELDİ

Eylül ayı enflasyon rakamlarına göre ise yumurtada fiyatlar geçen yıla göre yüzde 15,21 yükseldi.

YENİ FİYATLAR

Artışın ardından marketlerde "large" boyutlu yumurtaların fiyatı 1 lirayı geçti. "Large" olanların 15'li paketleri 15,2 liraya kadar ulaştı.

Vatandaşların en çok tercih ettiği "small" büyüklükteki 15'li paket yumurta 7 lira 25 kuruş, organik yumurtanın ise 10'lu paketi 9 lira 90 kuruş, marketlerdeki köy yumurtasının 6'lı paketi de 4 lira 90 kuruş civarında satılıyor.

Pazar yerlerinde satılan köy yumurtası ise 75 kuruştan alıcı buluyor.

"KİMSE MEMNUN DEĞİL"

Bursa'da faaliyet gösteren bir marketin şarküteri sorumlusu Erdinç Özmen, yumurta fiyatlarının değiştiğini belirterek, "Bu yükselişten hem biz hem de müşterilerimiz memnun değil. Etiket değiştirmekten sıkıldık" dedi.

Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula da yumurtadaki fiyat istikrarının sağlanamamasının, üretim, tüketim ve ihracat arasındaki dengelemenin yanlış yapılmasından kaynaklandığını söyledi.

Kula, yumurta gibi protein değeri yüksek besinin piyasadaki dalgalanmadan etkilenmemesi gerektiğini ve belli bir fiyatının olması gerektiğini belirtti.

"KUŞ GRİBİYLE HAYVAN AZALDI"

Yumurtadaki fiyat yükselişlerinin çeşitli nedenlerinin olduğunu vurgulayan Kula, "Yumurtada zaman zaman dalgalanmaların sebebi üretim-tüketim-ihracat dengesidir. Bunlardan birinde eksik olduğu zaman yumurta fiyatlarının dalgalanması normaldir. Kuş gribiyle beraber hayvan varlığında azalma olmuş yumurta fiyatları da olması gereken gerçek fiyatlarına ulaşmıştır" diye konuştu.

Yumurta fiyatlarına mevsim değişikliklerinin de etkili olduğunu dile getiren Kula, şunları kaydetti:

"Bu dönemde fiyatların yükselmesi, üretimin azalmasının yanı sıra tüketimin artmasıyla ilgilidir. Özellikle okulların açıldığı bu dönemde soğuyan havaların da etkisiyle yumurta tüketimi artar. Şu anda fiyatlar, gerçek fiyatlarına ulaşmıştır. Yumurta üreticileri, ülkemizde planlaması yapılmaması nedeniyle fiyat istikrarı sağlanmadığından üretimin fazla olduğu dönemlerde ürünün ucuzlaması yüzünden zarar ediyor. Uzun süreli zarar eden işletmeler, iflasa kadar gitmektedir."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • fatih: Akp turkiyesi iste tarim bitti hayvancilik bitti millet et meyveden sonra yumurtayida koklayarak yiycek bundan sonra 10 2 Yanıtla
  • yumurtaci: Bizde large yumurta çiftlik çıkış fiyatı 8 TL 30 lu buyrun burdan yakın 11 0 Yanıtla Koli: Senin L diye kolileyip sattığın yumurta aslında M dir.piyasda gerçek L yumurta yok.Ufak yumurtaları satıyorlar. 5 1
  • KAZIM SANA NE? LAZIM.: PADİŞAHIN İNCE İŞLERİ....... 7 1 Yanıtla
  • Koli: Çarşamba günü buranın pazarıdır.Köylüler geliyor marketten 30 lu koli yumurtayı alıp köyüne dönüyor.Sen üretmezsen apartmanda yaşayan zaten üretemez.İşte böyle 30 yumurtayı 10 tlye yeriz. 7 1 Yanıtla
  • Benzin hesabı: Farketmez zaten bizim aile hep 5 liralık yumurta yıyor:) 6 0 Yanıtla
  • Halil güner: Eh AKP sağolsun artık kırık bayat yumurta yeriz.hayaldi gerçek oldu 3 2 Yanıtla
  • KAHROLSUN TERÖRİZMİN HER TÜRLÜSÜ VE DESTEÇİLERİ !:: Arkadaşlar milletin bekası için hdpkk ya oy vermeyin gördüğünüz gibi devlet ışidle de mücadele etmekte kara propagandalara gelmeyin ! 0 1 Yanıtla
  • ankara: aşkmalar zamanBu tür haberlerin peşinden keyfi zamlar gelir, maalesef enflasyonu da yukarı doğru Çarşamba günü buranın pazarıdır.Köylüler geliyor marketten 30 lu koli yumurtayı alıp köyüne dönüyor.Sen üretmezsen apartmanda yaşayan zaten üretemez.İşte böyle 30 yumurtayı 10 tlye yeriz. 1 0 Yanıtla

Advertisement