Yunan Pilot ve Komutanlarına Tutuklama Talebi - Son Dakika
Yerel

Yunan Pilot ve Komutanlarına Tutuklama Talebi

Yunan Pilot ve Komutanlarına Tutuklama Talebi

Ege Denizi'ne 18 yıl önce düşen savaş uçağında şehit olan ve naaşı halen çıkarılamayan Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kullandığı uçağın Yunan jetlerince düşürüldüğünü savunan avukat Keleş, Yunan pilot Thomas Grivas ile o dönemki Yunan askeri yetkililer için tutuklama kararı çıkarılmasını istiyor Erdoğan ailesinin avukatı Keleş: "Erdoğan'ın uçağının Yunan jetlerince düşürüldüğü ilk kez resmi ağızdan geçtiğimiz günlerde açıklandı" "Mavi Marmara baskınıyla ilgili İsrailli askeri yetkililer hakkında İstanbul'da açılan davada tutuklama kararı çıktı.

12.12.2014 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAMAZAN ERCAN - Ege Denizi'ne 18 yıl önce düşen savaş uçağında şehit olan ve naaşı halen çıkarılamayan Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kullandığı uçağın Yunan jetlerince düşürüldüğünü savunan avukat Mehmet Emin Keleş, pilot Thomas Grivas ile o dönemki Yunan askeri yetkililer için tutuklama kararının çıkarılmasını istiyor.

Erdoğan'ın ailesinin avukatı Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Ekim 1996'da Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın eğitim amacıyla kullandığı F-16 uçağının Sakız Adası civarında düştüğünü, yetkililerin Yunan uçaklarıyla girişilen "it dalaşı" nedeniyle olayın olduğunu açıkladığını ancak kendilerinin böyle bir şeye inanmadığını anlattı.

Pilot Yarbay Osman Çiçekli'nin otomatik pilot sayesinde kurtulduğunu ancak Erdoğan'ın şehit olduğunu belirten Keleş, yapılan arama kurtarma çalışmalarına rağmen uçağın enkazının ve şehit yüzbaşının naaşının bulunamadığını kaydetti.

Olaydan 4 yıl sonra bir Yunan dergisinin "Türk savaş uçağının Yunanistan tarafından düşürüldüğünü" yazdığını, kendilerinin de bunu savunduğunu ifade eden Keleş, şöyle konuştu:

"Bunun üzerine Yunanistan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkeme bu konuda kabul edilebilirlik kararı vermedi. Atina Cumhuriyet Başsavcılığına uçağımızı düşüren pilot Thomas Grivas, dönemin Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Temmuz 2014'te de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bu pilot ile yetkililerin cezalandırılmasını istedik."

-"(İt dalaşı) olmadığı ortaya çıktı"

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin, uçağın enkazı ve Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşının çıkarılmasına ilişkin soru önergesine 24 Kasım'da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yazılı yanıt verdiğini hatırlatan Keleş, şöyle devam etti:

"Erdoğan'ın uçağının Yunan jetlerince düşürüldüğü ilk kez resmi ağızdan geçtiğimiz günlerde açıklandı. 18 yıldır 'İt dalaşı' olarak bilinen olay çok farklı bir noktaya geldi. Türk F-16'sının Yunan jetleri tarafından ateş açılarak düşürüldüğü resmi bir ağızdan, bakanın ağzından meclis tutanaklarına geçti. Bu artık belgeyle kanıtlanmış oldu. Biz bu aşamadan sonra hukuki tüm çabamızı uçağımızın düşürüldüğü noktasından hareket ederek çözmeye, sorunlar hakkında gerekli yasal hakları kullanmayı planlıyoruz.

Mavi Marmara baskınıyla ilgili İsrailli askeri yetkililer hakkında İstanbul'da açılan davada tutuklama kararı çıktı. Önümüzde bu örnek var. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gerekli soruşturmayı yapıp Yunan sorumlular hakkında tutuklama kararı vermesini bekliyoruz. Şu anda soruşturmayı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Savcılığı yürütüyor. Meclis tutanaklarını da oraya gönderdik. Beklentimiz savcılığın gerek tutuklama kararı çıkarması, gerekse Interpol kanalıyla yakalama kararı vermesi. Sonuçta bir ceza verilir diye düşünüyoruz."

-"Yunanistan'dan tazminat talep edilebilir"

Şu anda sadece Yunan pilot ile yetkililerin cezalandırılmasını istediklerini dile getiren Keleş, mahkeme kararından sonra Yunan hükumetine karşı tazminat talebinin de söz konusu olabileceğine işaret etti.

Keleş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından birkaç aya kadar sonuç beklediklerini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yunan Pilot ve Komutanlarına Tutuklama Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement