Yunanistan, Bugün IMF'ye Ödeme Yapmazsa Dibe Vuracak - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan, Bugün IMF'ye Ödeme Yapmazsa Dibe Vuracak

Komşu ülke Yunanistan bugün IMF'ye olan 1.6 milyar Euro'yu ödemediği takdirde teknik olarak iflas etmiş sayılacak.

30.06.2015 07:39  Güncelleme: 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'ın olası iflasına 24 saat kala hem Başbakan Çipras hem de kreditörler son kartlarını oynadı. Çipras Avrupalı liderlere mektup yazıp mali yardım anlaşmasının uzatılmasını isterken, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise Yunan halkına, "Referandumda hayır demek Avrupa'ya hayır anlamına gelir." uyarısında bulundu.

SON DAKİKA TEKLİFİ

Konuya yakın kaynaklar, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in bugün IMF'ye olan borçlarında temerrüte düşmeden önce Yunanistan'a yeni bir son dakika teklifi yaptığını belirtiyor.

Hürriyet'te yer alan haberde, Avrupa Birliği ve Yunanistan'dan kaynakların aktardıklarına göre teklif çerçevesinde Çipras'ın euro bölgesi maliye bakanlarının toplanmasına imkan verecek şekilde bugün yazılı olumlu cevap vermesi ve 5 Temmuz'da yapılması planlanan referandumda teklif lehine kampanya yapması isteniyor.

Fakat Çipras'ın daha önce Yunanistan'a "hakaret" olarak tanımlayarak defalarca reddettiği mali yardım teklifini kabul edeceğine dair fazla sinyal gelmedi.

Yapılan teklifte hotellerden alınması istenen katma değer vergisi oranının ilk teklifte olduğu gibi yüzde 23 değil, yüzde 13 olarak belirlenmesi isteniyor.

SON KARTLAR OYNANDI

Yunanistan bugün IMF'ye olan 1.6 milyar Euro'yu ödemediği takdirde teknik olarak iflas etmiş sayılacak. Yine kreditörlerle yapılan mali yardım anlaşmasının da süresi dolacak. İflasa son 24 saat kala ülkede finansal işlemler durup, Yunan halkı 5 Temmuz'daki referanduma odaklanmışken Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras son kartını oynadı. Çipras Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşerek 'kurtarma' planının uzatılması için destek istedi. Ayrıca Çipras tüm Avrupa Birliği liderlerine mektup yazarak aynı talebi tekrarladı.

IMF, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa Komisyonu ile yürüttüğü müzakere masasından kalkan Çipras'ın bu hamlelerine karşılık Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker sert bir açıklama yaptı. Müzakerelerin sürdürüldüğü Brüksel'i yani kreditörleri suçlayan Çipras'ın yaklaşımını "egoist, taktik ve popülist" olarak niteleyen Juncker teamül sınırlarını zorlayıp Yunan halkından 5 Temmuz'daki referandumda "evet" oyu kullanmasını istedi. Juncker "Hayır demek Avrupa'ya hayır anlamına gelir." uyarısında bulundu.

MERKEL: YUNANİSTAN'A YAPILAN TEKLİF CÖMERTTİ, EĞER İSTİYORSA...

Dün piyasaların yanı sıra Avrupa liderlerinin de gündemi Yunanistan idi. Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan'ın Euro Bölgesi için büyük bir zorluk olduğunu belirtirken "Yunanistan'a yapılan teklif çok cömertti. Eğer Yunanistan istiyorsa, müzakereler hâlâ açık." diye konuştu.

Merkel şöyle konuştu: "Yunanistan eğer referandumdan sonra daha fazla görüşme isterse buna hayır demeyeceğiz. Yardımlarla reformlar arasındaki bağ koparsa Euro başarısız olur." dedi.

YENİ ZİRVE İMASI

Yunanistan halkına ne oy vereceklerini söylemek gibi bir tavrının olmayacağına dikkat çeken Merkel yeni bir zirvenin yapılabileceğini ima etti.

HOLLANDE DA OLUMLU MESAJ VERDİ

Aynı şekilde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da "Kreditörler ve Yunanistan anlaşmaya çok yakındı, umarım müzakereler kaldığı yerden devam eder." diyerek olumlu mesaj verdi.

İngiltere Başbakanı Cameron, Eurogroup ve Yunanistan istikrarın sürmesi için anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

İrlanda ve İspanya yetkililerinden yapılan açıklamalarda da Yunanistan'ın Euro'da kalması istendiği vurgulandı ve referandumdan 'hayır' çıkmaması gerektiği belirtildi.

"HAYIR SONUCU FELAKET OLUR"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker sorulacak sorudan bağımsız olarak tüm dünyanın referandumdan çıkacak "hayır" yanıtını Yunanistan'ın Euro Bölgesi ve Avrupa ile arasına mesafe koymak istediği şeklinde algılayacağının altını çizerek "Derinden sevdiğim Yunanlara diyeceğim şu: Ölümden korktuğunuz için intihar etmemelisiniz. Evet oyu kullanmalısınız." dedi. "Hayır" sonucunun "felaket" niteliğinde olacağının altını çizen Juncker, "Yunanistan, Avrupa ailesinin bir üyesi ve bu ailenin bir arada kalmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"İHANETE UĞRADIM"

Yunan hükümetinin AB'ye yönelik eleştirilerini reddeden Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "Gösterdiğim tüm çabaların ardından, Komisyon'un ve diğer kurumların dahil olduğu tüm çabaların ardından kendimi biraz ihanete uğramış gibi hissediyorum." dedi. Müzakerelerin poker oyunu olmadığını ve "ya herkesin kaybettiği ya da herkesin kazandığı" nitelikte olduğunu belirten Juncker, tek tasalarının adil ve dengeli bir anlaşma yapmak olduğunu ve Yunanistan'ın kreditörleri tarafından önerilen son paketin "kesinlikle çaba gerektiren, kapsamlı olduğunu ancak aptalca bir tasarruf paketi olmadığını" söyledi.

"AB KANADININ YENİ ÖNERİSİ YOK"

"Yunan halkının masada ne olduğunu bilmeye hakkı var" diyerek Başbakan Aleksis Çipras ve ekibinin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığı imasında bulunan Juncker, Yunanistan'a ültimatom verilmediğini ya da "al ya da bırak" yaklaşımı sergilenmediğini ifade ederek AB kanadının yeni bir önerisinin bulunmadığının altını çizdi. Müzakerelerde "dağların aşıldığına" ancak Yunanistan'ın masayı en kötü zamanda terk ettiğine işaret eden Juncker, "Eflatun'un ikinci ligde oynamasını istemiyorum." diyerek "Kapımız hâlâ açık ama zaman sorunumuz var." mesajı verdi. (Kaynak: Hürriyet)

Yunanistan, Bugün IMF\'ye Ödeme Yapmazsa Dibe Vuracak

Son Dakika Ekonomi Yunanistan, Bugün IMF'ye Ödeme Yapmazsa Dibe Vuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • selo: demekki chp başa gelse bizde 2 yıla iflas edicez 32 9 Yanıtla
  • kawa: adam dik durdu el ayak öpmedi günü kurtarmaya bakmadı helal olsun ben bile yunan vatandaşı olurum turkıye olsaydı şimdiye ımf el koymuştu ben yunan olmaya karar verdım delıkanlı adam çipras 2 20 Yanıtla
  • adanali gökhan: komsuda cikan yangin kendine de zarar verebilir türkiye böyle bir günde komsusuna yardim eli uzatabilir aslinda iyi bir dostluk icin bu bir firsattir burda cok aptalca yorumlar var türkiye nin akibeti bu tayyib le daha kötü gözüküyor Allah korusun suriye ye karsi uygulamak istedigi plani ile 5 12 Yanıtla adanali gökhan: dönek sensin ac koyun sen ne anlarsin öyle seylerden rte a madem cok istiyorsun bi tek sen kurban ol 1 3 adanali gökhan: sözde asker isimli senin gibi olan ahmaklara adana da diploma falan verilmiyor diger vatan sevgisi olana vardir 0 2
  • tosun oğlu: Kılıçdaroğlu nu arayin o halleder nasil olsa bol keseden atiyor.sizide kurtarir.benim adik kemal ben herseyi yaparim. 14 3 Yanıtla
  • oktay kayar: HAYDİİ İNŞAALLAH.. DAHA BETERİ OLMASI DİLEGİYLE 14 1 Yanıtla ............: amin 8 1
  • Ahıskalı Türk: Yunanlılar adam mı ki onlarda adettir yediği tasa pislemek 11 2 Yanıtla Ben böyle düşünüyorum: Onlardamı kürt ,benim bildiğim kürtler yapıyor dediğini. 2 2
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement