Yunanistan'da Kredi Kartı Geçmiyor, ATM'ler Sadece 60 Euro Veriyor - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'da Kredi Kartı Geçmiyor, ATM'ler Sadece 60 Euro Veriyor

Yunanistan'da kaos yaşanıyor. 7 Temmuz'a kadar bankalar tatil edilip ATM'lerden günlük para çekimi 60 Euro'ya inince, esnaf ve işletmeler nakit paraya döndü.

30.06.2015 08:50  Güncelleme: 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da halk ocak ayındaki genel seçimlerde oy kullanırken aklının ucundan bile geçmeyen günler yaşıyor. Ülkede 7 Temmuz'a kadar bankalar tatil edildi. Yunanistan'ın kreditörler ile anlaşamadan masadan kalkması ve 5 Temmuz'da referandum ilan edilmesinin ardından ATM'lerde yaşanan izdiham ve günde 1 milyar Euro'nun üzerinde nakit çıkışı olmasını dikkate alan hükümet, bankaların kapalı kalmasını kararlaştırdı. 6 Temmuz'da durum yeniden değerlendirilecek ve bankaların açılıp açılmayacağına karar verilecek. Bu karar doğrultusunda Yunan halkı ATM'lerden günde azami 60 Euro çekebiliyor, yurtdışına para transferi ise yapamıyor. Karar öncesi günlük nakit çekim miktarı 750 Euro civarındaydı. Ülkede bankalar en az 6 gün kapalı kalacağı için ATM'lerde para bitti, ülkede nakit sıkıntısı yaşanmaya başladı. Yunanistan'da banka tatili daha önce yaşanmazken, benzer bir durum sadece 3.5 yıl önce Kıbrıs Rum Kesimi'nde gerçekleşmişti.

HALK MACERAYA ATILIYOR

Yunanistan'da bugün gazeteler, 'Bankalar 7 Temmuz'dan sonra da kapalı kalacak mı' korkusu, 'Ülke zorda', 'Halk maceraya atılıyor' manşetleri ile yayınlandı. Yunan halkı, sermaye çıkışına denetim uygulanacağını duyunca hafta sonu ATM'lere, benzin istasyonlarına ve süpermarketlere hücum etti. Uzun kuyruklar dün de devam etti. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanlar market ve benzincilere akın etti. Yunan medyasında, gelecek pazar günü yapılacak halk oylamasında 'hayır' çıkması durumunda ülkenin Avrupa ile bağları kesileceği ve birçok ürünün piyasadan kaybolacağı haberleri üzerine birçok kişinin marketlerden makarna, pirinç gibi gıda maddeleri stok ettiği, araçları için de yakıt tedariki yaptığı görüldü. Diğer yandan, çalışanların maaşlarını ödemekte ve diğer mali zorunluluklarını yerine getirmekte zorluk çeken birçok küçük ve orta boy işletmenin faaliyetlerini geçici olarak durdurduğu belirtildi.

NAKİT BULUNDURUN

Yunanistan'da yurtdışında verilmiş bankamatik kartları için ATM'den para çekme sınırlaması yok. Ayrıca kredi kartları ile alışverişte de bir sınırlama yok ancak bankalar en az 6 gün kapalı kalacağı için, ülkede benzinciler dahil tüm esnaf turistlerden parayı nakit tahsil etme peşinde. Bu yüzden Yunanistan'da tatil yapan turistler büyük sıkıntı yaşıyor. Her ne kadar onlarda sınır olmasa da uzun kuyruklar ve esnafın kararı zorluk yaratıyor. Bu gelişmeler ışığında Avrupa ülkelerinden Yunanistan'a tatil yapmaya gidecek vatandaşlarına yanınızda nakit bulundurun" çağrısı yapılıyor.

EMEKLİLER ÇARESİZ KALDI

Banka kartıyla ATM'lerden çekilen emekli maaşlarına ise kısıtlama getirilmedi. Ancak ATM yerine maaşını şubeden çeken yaşlı emekliler, bankalar kapanınca büyük sıkıntı yaşadı. ATM'den para çekmeyi beceremeyen emekliler çaresiz görüntüler oluşturdu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan bankalarındaki yatırımların ve maaş ödemelerinin tamamen güvence altında bulunduğunu açıkladı.

YASTIK ALTINA HIRSIZLAR DADANDI

Cuma gecesinden düne kadar ATM'lerden büyük miktarda para çeken vatandaşlara hırsızlar dadandı. İflas endişeleri sebebiyle parasını çekerek yastık altında saklamayı tercih edenleri gözüne kestiren hırsızlar, Girit'te 80 yaşındaki yaşlı kadının 80 bin Euro'sunu çaldı. Geçen hafta yaşanan olayda elektrikçi kılığında kadını oyalayan hırsızlar, kadının para dolu poşetini alarak kayıplara karıştı. Ancak polisin titiz çalışmasıyla yakalandılar. Buna benzer daha başka olayların yaşandığı da gelen bilgiler arasında. Yetkililer, vatandaşları bankalarda saklamaları konusunda uyarıyor. Yine geçen yıl bankadan parasını çekerek revirinde saklayan vatandaşın parası farelerin gazabına uğramıştı.

TÜRKLER VAZGEÇMEDİ

Yunanistan'da yaşanan kriz, Türk tatilcileri engellemedi. Ülkede turistlerin aldıkları hizmetin ya da ürünün ödemesini yapmakta zorlandığı iddia edilse de Türkiye turizm sektörü temsilcileri sadece Yunan halkının paralarını almakta zorlandığını belirtti. Yunanistan'da çalıştıkları ortaklarıyla görüştüklerini söyleyen Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, "Türkler Yunanistan'da tatillerine devam ediyor. Turlarda iptal yaşanmıyor. Aksine talep geliyor." dedi. Etstur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, "Herhangi bir talep durması yok. Aksine Yunanistan'a yaptığımız seferlerin tarihlerini uzattık." diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ OLDU

Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplu taşıma araçları 6 Temmuz'a kadar bedava olacak. Karar, 7 Temmuz'a kadar bankaların kapalı olması ve ATM'lere günlük 60 Euro para çekme limiti koyulması gerekçesiyle alındı. Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakan Vekili Hristos Spirtzis, Atina'da toplu taşıma araçlarının 6 Temmuz'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Karar, sabaha karşı yayınlanan kanun hükmünde kararname ile bankaların kapalı olması ve ATM'lerden günlük 60 Euro'luk para çekme limiti bulunması sebebiyle alındı. Toplu taşıma araçlarında bedava hizmet, metro, otobüs, troleybüs, tramvay ve elektirkli tren için geçerli. Bu uygulama Selanik ve ülkenin diğer şehirlerindeki toplu taşıma araçlarının özel sektör tarafından işletilmesi sebebiyle geçerli olmayacak.

BANKALAR PERŞEMBE AÇILABİLİR

Hafta boyunca kapalı kalacağı açıklanan Yunan bankalarının emekli maaşlarını için perşembe günü kapılarını açması bekleniyor. Yunanistan hükümetinden bir yetkili, ECB desteğini artırırsa 60 Euro olan ATM'lerden nakit para çekme sınırının yükseltilebileceğini belirtti. (Kaynak:Hürriyet)

Yunanistan\'da Kredi Kartı Geçmiyor, ATM\'ler Sadece 60 Euro Veriyor

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'da Kredi Kartı Geçmiyor, ATM'ler Sadece 60 Euro Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • kaaannn: ak parti olmasa bu hal olur gelin muhalıfler yanlıştan dönün bizdede aynen 12 16 Yanıtla
  • Mg: Yunanisatsnin halini gorun iste tayyip gitsin diyen beyin ozurluler 13 12 Yanıtla nasilyani: tabak kirmiyor otobus yol kaldirim devlet mallari dukkanlari kiriyor siz turkiye haric herkezi seversiniz yunan israil amerika esat sisi 2 1
  • Nuri: Beter olsunlar Türk düşmanları...Yeter ki bizlere düşmanlık beslemesin bir ülke,sonu böyle olur işte !!! 18 3 Yanıtla
  • Lastik ayakkabılı dayı: Ne oldu la Hdp liler yere göğe sığdıramadığınız cipras zortlamış :)) dün Kürkçü de çıkmış 1.6 milyar doları Türkiye ödesin diyo ! Yoh yaw anan güzel mi ? Gerçi güzel olsa senin o tip ne la :)) 18 2 Yanıtla persıa: kürkçnün yunanistan halkını düşündüğünü zanetmiyorum,onun derdi olsa olsa dhkp-c nin kampları ve ımf dir çünkü para ımf nin ödenmezse ımf zarar edecek 4 0
  • ahmet kara: yunanlilarda bayagi yuzsuz bir milletmis,hem borc icinde yuzuyorlar,hem calismak istemiyorlar,hemde borcu borcla odemek icin avrupadan yeni borc istiyorlar,hemde hic utanmadan. 16 0 Yanıtla
  • meridien: Yunanistan bu durumda bu dogru peki turkiyede kac kisinin cebinde mutlu olacagi kadar parasi var evet turkiyede vitrinlerde hersey var porsche mercedes bile alabilirsin alabilirsinde hangi parayla 12 4 Yanıtla Başkan : İlla Porsche mi alcan , tofas Şahin al 9 6 ........: Az ye 6 4
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement