Yunanistan'da Yeni Hükümetin İlk Kararları Açıklandı - Son Dakika
Dünya

Yunanistan'da Yeni Hükümetin İlk Kararları Açıklandı

Yunanistan'da eğitim müfredatı değişti, üniversiteye giriş tek sınava indirildi, tüm rektörler görevden alındı ve Yunan Parlamentosu önündeki barikat kaldırıldı.

29.01.2015 12:54  Güncelleme: 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da, Başbakan Alexis Tsipras liderliğinde göreve başlayan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümeti yeni kararlar almaya başladı. Dün büyük bir özelleştirme planını iptal eden hükümet aynı zamanda sembolik olarak önem taşıyan bir yeniliğe de imza attı. Başkent Atina'da bulunan Yunan Parlamentosu'nun önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.

Parlamento önünde bulunan Meçhul Asker anıtı yanındaki demir parmaklıklar Vatandaşı Koruma ve Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Yannis Panusis'in önerisi sonrası kaldırıldı. Hükümet cephesinde konuyla ilgili yapılan yorumlarda "Demir parmaklıklar memorandum hükümetlerinin otoriter rejimini sembolize ediyordu ve hükümeti halktan ayırıyordu" ifadelerine yer verilirken "Memorandumlarla birlikte Yunanlıları bugüne kadar ayıran ne varsa gidiyor" yorumları yapıldı.

ÖNCELİKLERİ AÇIKLADI

Alexis Tsipras, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında "Bize verilen güç bize değil halka ait. Diyalog ve konsensus ile çalışacağız. Kimseyi hayal kırıklığına uğratamayız" ifadelerini kullandı. Tsipras, "Kibire karşı sıfır tolerans göstereceklerini" belirterek hükümetin 4 önceliği olacağını ilan etti:

1) Yunanistan'a itibarını geri kazandırmak

2) Ekonomiye tam destek

3) Borçların yeniden müzakeresi

4) Yolsuzlukla mücadele

Yeni kurulan kabinenin "Ulusal kurtuluş hükümeti" olduğunu ilan eden Alexis Tsipras, "Yunan halkının umutlarını kırma hakkımız yok" diyerek bakanlardan çok çalışmalarını istedi. Genç başbakan bakanlıklara da kendi alanlarında görülmemiş bir serbesti sundu. Tsipras, Syriza parti programına sadık kalmak şartıyla bakan olarak atanan kişilerin kendi görev alanlarında kararlar almak konusunda serbest olduğunu ilan etti.

EĞİTİM REFORMU

Eğitim Bakanlığı, bu alanda ilk uygulamayı yapan bakanlık oldu. Yeni Eğitim Bakanı, bir dizi kararla ülkedeki eğitim sistemini baştan sona değiştirdi. Buna göre,

- Lise 1 ve 2'nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.

- Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.

- Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.

- Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için değerlendirme yapılacak.

TEMİZLİK İŞÇİLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİLDİ

Eski Başbakan Antonis Samaras'ın bakanlıklardaki 595 temizlik işçisinin görevine "tasarruf" için son vermesi infiale sebep olmuş, bu kadınların Atina'da ellerinde eldiven ve süpürgelerle yaptığı eylemler sembol haline gelmişti. Syriza'nın ilk icraatlarından biri de kadın işçileri görevlerine iade etmek oldu.

KARAMANLIS'E TEKLİF GÖTÜRECEK

Sağ seçmenin de gönlünü kazanmak isteyen Tsipras, Cumhurbaşkanlığı için eski Başbakan Kostas Karamanlis'e teklif götürecek. Yeni meclisin ilk işi Papulyas'tan sonraki cumhurbaşkanını seçmek olacak. Erdoğan'ın kızına nikah şahitliği de yapan Karamanlis'in döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak ilişkiler yaşanmıştı. Ancak yakın çevresi, Karamanlis'in görevi kabul etmeyeceğini düşünüyor.

LİMAN ÖZELLEŞTİRMESİ DURDURULDU

Hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı'nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Türkiye'den Limak Holding'in talip olduğu, Doğuş Grubu'nun da ilgilendiğinin belirtildiği limanın yüzde 67 hissesi için açılan ihalede, Çinli COSCO Grubu'nun başı çektiği 5 firmadan teklif geldiği söyleniyordu. Yeni hükümet, özelleştirme anlaşmalarını da tekrar masaya yatıracak.

KADIN MECLİS BAŞKANI

Syriza Meclis Bakanlığı'na bir kadın getiriyor. 1976 doğumlu hukukçu milletvekili Zoe Konstantopoulou, Syriza'nın meclis başkanı adayı olacak. Ulusal, Avrupa ve Uluslararası ceza hukuku konusunda uzman olan Konstantopoulou aynı zamanda insan hakları konusunda da uzmanlığı ile biliniyor.

Yunanistan\'da Yeni Hükümetin İlk Kararları Açıklandı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Yunanistan'da Yeni Hükümetin İlk Kararları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • zihniyet: yunanistanın chp zihniyetlileri başa geçti. . yata yata hiç çalışmadan devleti yeme zihniyeti. . yunanistanın tam batış ve iflasına bikaç yıla kadar bakın. . 15 31 Yanıtla
  • MANSUR: 6 aya kalmaz bu şaklanan ve ekibini sopa ile kovalar benim bildigim Yunan Halkı. 9 27 Yanıtla
  • sancar: oranın bir chp si yokmu yahu anayasa mahkemesine başvuracak. . Yargıtay. . danıştay. . . bir bizdemi bu melanetler. . . . . 11 25 Yanıtla
  • Osmanlı : NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 21 13 Yanıtla
  • antidepresan: bu chp nin neden iktidar olamadığını. . bu yunan salağa inanıpta aşagıdaki gibi yorum yazıp ve bu yoruma beğeni yapanları görünce . . . daha iyi anladım. . . HARBİ GEZİZEKALISINIZ. . . devletin üzerinden yemeğe alışmış asalaklarsınız. . :))bu adamdan mı medet umuyorsunuz. . yunanlılar açlıktan ölecek açlıktan. . yakında ordan fuhuşa gelcek doktor öğretmen vs meskleri görürüsünüz. paralarını alamayınca solculuk nasılmış görcez. . 8 24 Yanıtla
  • AKP: İşçinin garibanın yanında dur. ama ülkeni onlar kalkındırmayacak:) eurodanda atacaklar bunları yakında daha da beter olacaklar:)) küba uzaya çıktığında haber verin o zaman sol partilere oy atarım:) 5 25 Yanıtla
  • neco: Bizimki korkudan 1500 korumayla geziyor. 22 7 Yanıtla
  • Nedim: Yürü be kim tutar seni koçum. . Bizde böyle bir lider istiyoruz. . Genç dinamik, aklı başında. . 21 4 Yanıtla
  • münevver ayhan: kala kala yunanlıların haberine kaldık tamam artık nedir her saat başı ya. . . 5 13 Yanıtla
  • POPİLİST POLİTİKALAR: YUNANİSTANIN SONU ÇOK KÖTÜ BORSASI ÇÖKTÜ FAİZLER YÜKSELDİ BÖYLE GİDERSE BATAR 5 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor
    05:37 Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor

    Gazze bu yıl Ramazan ayını İsrail saldırılarının neden olduğu açlık içinde karşıladı.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • İsrail, Şifa Hastanesi'nde alıkonulan gazetecileri serbest bıraktı
    00:15 İsrail, Şifa Hastanesi'nde alıkonulan gazetecileri serbest bıraktı

    İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde alıkoyduğu bazı gazetecileri 12 saatin ardından serbest bıraktı. Al Jazeera muhabiri İsmail El-Gul'un da aralarında olduğu gazetecilerin serbest bırakıldığı belirtildi. İsrail ordusu ise konuya dair henüz açıklama yapmadı. İsrail askerlerinin hastaneye baskını sırasında gazetecilerin kelepçelendiği, gözleri bağlandığı ve içeriklerinin yok edildiği ifade edildi. İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'ndeki operasyonun devam edeceğini duyurdu.

  • Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu
    00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu

    Dönemin MİT Başkanı olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat 2012'deki MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu. Bakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında, "7 Şubat krizi aslında FETÖ'nün kendisini açığa çıkarttığı, niyetini belli ettiği bir şeydi. Devlet içerisinde başka bir paralel devlet kurmak gibi niyetleri vardı." dedi.


Advertisement