Yunanistan'daki Referandum Sonrası Avrupa'dan İlk Tepkiler - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'daki Referandum Sonrası Avrupa'dan İlk Tepkiler

Sandıktan çıkan yüzde 61,35 'hayır'ın ardından ülkede gece boyunca kutlamalar vardı. Peki halk aslında nelere hayır dedi ve çıkan sonucu Avrupa nasıl karşıladı?

06.07.2015 10:51  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik krizin reçetesi olarak görülen kemer sıkma önlemleri için sandık başına giden Yunanistan'da halk "hayır" dedi. Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. Bu sonuçla "hayır"cılar, Sintegma Meydanı başta olmak üzere başkenti Atina'nın çeşitli yerlerinde kutlama yaptı.

YUNAN HALKI NELERE HAYIR DEDİ?

* Pire ve Selanik limanları başta olmak üzere özelleştirmelere,

* KDV'nin yüzde 13'ten 23'e çıkarılmasına,

* Elektrik zammına, Yunan adalarının vergi avantajının kaldırılmasına,

* 882 euro olan ortalama emekli maaşlarında yüzde 6'lık kesintiye,

* Memur maaşlarında yüzde 2'lik kesintiye dün sandık başına giden halk 'hayır' dedi.

AVRUPA'DAN İLK TEPKİLER

Yunan halkının "hayır" kararı sonrası Avrupa'da yaşanan gelişmeler ve gelen ilk tepkiler de şöyle:

* Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, euro bölgesi liderlerini, Yunanistan'ı görüşmek üzere salı günü zirveye çağırdı.

* Avrupa Komisyonu Başkanı Jan Klod Yunker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve euro grubu başkanıyla telekonferans yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirecek.

* Euro bölgesi maliye bakanları, bu hafta içinde Yunanistan'ı ele almak üzere bir araya gelecek.

MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Holland, bundan sonra Yunanistan'la ilgili atılacak ortak adımları ele almak üzere bugün Paris'te görüşecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şulz: "Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerekir. Bu durumda Yunan banklarının salı günü açılması zor ve tehlikeli."

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel: "Bundan sonra Yunanistan'la nasıl müzakere yürütüleceğini tahmin etmek güçleşti. Çipras hükümeti, Yunanistan'ı umutsuzluk ve terkedilişe sürükledi."

Fransa'nın aşırı sağcı ulusal cephe lideri Marine Le Pen, referandum sonucunu Avrupa Birliği oligarşisine karşı zafer olarak tanımladı. Euronun ülkelerin egemenliğini ellerinden alan bir para birimi olduğunu savunan Le Pen, Yunan halkının referandumda "hayır" diyerek egemenliklerini geri kazandıklarını belirtti.

İngiltere'de Avrupa Birliği karşıtı Bağımsızlık Partisi'nin lideri Nigel Farage da, "Avrupa projesi artık ölüyor." dedi.

MALİYE BAKANI'NDAN ŞOK İSTİFA

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Varufakis, kendi özel blog sitesinde İngilizce olarak "Artık bakan değil" başlığı altında yayınladığı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtti.

Açıklamasında, Yunanistan'da dün yapılan referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından kendisine, Eurogroup'un ve diğer ortakların müzakerelerde kendisini görmek istemediği, başbakanın da böyle bir durumun anlaşma sağlanmasına belki yardımcı olacağını değerlendirdiği şeklinde haberler iletildiğini belirten Varufakis, "Bu nedenle Maliye Bakanlığı'ndan ayrılıyorum. Aleksis Çipras'ın, Yunan halkının referandum aracığıyla bize sunduğu sermayeyi kendisinin arzu ettiği şekilde değerlendirmesine elimden geldiğince yardımcı olmak benim görevimdir." ifadelerini kullandı.

Varufakis, tüm demokratik kazanımların bir bedeli olduğunu belirterek, Yunan hükümetinin kreditörlerin ültimatomunu reddetmesinin de büyük bir maliyeti olduğunu kaydetti.



Yunanistan\'daki Referandum Sonrası Avrupa\'dan İlk Tepkiler

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'daki Referandum Sonrası Avrupa'dan İlk Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • amed: adamların en zor durumda hayır dediğine ak koyunlar her seçimde evet demekte. 16 13 Yanıtla
  • kurt: chp hdp kardestır dındar kurtler harıc 5 15 Yanıtla
  • URFALI: Bunlar yıllarca kuyumuzu kazdılar,daha beter olsunlar yanlarında tüm avrupayı batırsınlar.Darısı ermenistanın başına.Hain planlar peşindeler ancak Allah hiç bir zaman müsaade etmeyecek. 14 4 Yanıtla
  • yusuf erikli: Bizim hükümetlerimiz hiç bir konuda türk miletine sormadı halbuki halkın gücünü sadece seçimlerde deyil mesela özelleştirmelerde mesela idam kaldırılırken önemli konularda millete sormak gerek mesela suriye konusunda halka sorulsa millet ne diyor devletin bekası için bu referandumlar şart 17 1 Yanıtla
  • Al Capone..: Bizimkiler zam yapacagi zaman öyle referanduma falan gitmek, halka danısmak, (özelleştirme yapilsınmı, yapılmasınmı,zam olsun mu olmasınmı,kdv artsınmı ) ve benzeri,ama bizim hükümet direkt ,sorgusuz sualsiz sokuyor zam kazığını milletine... 10 5 Yanıtla
  • umut 62: (yildiran) denen sigir o bahsedilen ONUR sizin gibi akpli zihniyetlerde yok siz onursuz ve omurgasizsiniz 6 9 Yanıtla
  • SAF BİRİ : AVRUPANIN İSTEYİPTE YUNANLILARIN HAYIR DEDİĞİ HER MADDE BİZDE BİREBİR UYGULANIYOR ::)) 12 2 Yanıtla
  • DERSiM li 62: avrupanin para ve sermaye tuccarlarinin onunde diz cokmedin ayaklarinin ustunde buyuk ve onurlu bir mucadele veriyorsun hep boyle kal buyuk baskan ve ONUR lu baskan ALEKSiS ÇiPRAS...... 9 4 Yanıtla
  • ZAZA KÜRT DEĞİLDİR: AKKOYUNLAR KESİN "EVET" DERDİ.hatta mezardan kalkıp oy kullanın derdi biride.SONRA KAVGA EDERLERDİ 2 10 Yanıtla
  • mknl: Avrupa Birliği fazlada birdey istememiş aslında ama bunlar burcun üstüne yatmak istiyor açıkça olay bundan ibaret 8 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement