Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı

Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: “Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez” “Kendi milletinizin özne olduğunu unutmayacaksınız. Biri size nesne olarak baktığında, volkan gibi patlayacaksınız ki o zaman size saygı duymaya başlarlar.

19.04.2014 00:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışı temsilcilerine yaptığı konuşmada, "Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez" dedi.

Hilton Hotel'de düzenlenen Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı'nın kapanış yemeğine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ve çok sayıda yetkili katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü'nün kuruluş amacı ve misyonuyla ilgili konuşan Davutoğlu, "Tarihte bir kez özne olmuşsa bir millet, tarihin akışını belirleme kudretini içinde hissetmişse, o küllenir, üstü örtülebilir ama hiç beklemediğiniz bir anda bir volkan gibi patlar. Tarihte bir kez özne olmuş bir millete en büyük kötülük, nesneleşmesidir" diye konuştu.

Davutoğlu, kültürel diplomasinin aşkla yürüdüğünü söyleyerek, "Kendi milletinizin özne olduğunu unutmayacaksınız. Biri size nesne olarak baktığında, volkan gibi patlayacaksınız. Ki o zaman size saygı duymaya başlarlar. O olmadığında, bir şeyi yeşertmek çok zor. Kültürel kimliğimize sahip çıkmaktır, özne olmak" ifadesini kullandı.

Edilgen toplumların kendi kaderlerini çizemeyeceğini belirten Davutoğlu, "Biz bu topraklarda varız, gelecekte torunlarımızın var olacağı topraklara da gideceğiz dediğimiz zaman bu, vizyon olur, strateji olur. Heyecan veren bir aşk olur. 'Bu herhangi bir profesyonel görev' dediğinizde çalışma azminizi kaybedersiniz" dedi.

Yunus Emre Enstitüsü'nün görevlerine değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Devletler siyasi sınırları ile matuftur. Siyasi sınırların ötesindeki sınırlar açıldığında, birçok siyasi kriz çıkar. Barışçıl sınırların dışına çıkmış oluruz. Ama şunu unutmayacaksınız; siyasi sınır böyle diye kültürel sınırlar böyle denilemez. 'Siyasi sınırlar bu, kültürel sınırlar bu' derseniz, sizin tarih bilinciniz yoktur."

Davutoğlu, Endülüs'te yaşandığı gibi başka bir kültürel tasfiyeye izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "En ufak bir biz görürsek onu yeşertmek bizim görevimiz. Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez" diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışında çalışan Türklere yönelik misyonundan bahseden Davutoğlu, Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için giden vatandaşların Türkçeyi iyi bildiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Anadolu Türkçesini iyi kullanıyorlardı. İkinci nesil şiveyi kaybediyor. Avrupa ve ABD ve vatandaşlarımızın bulunduğu ülkelerde, geleceğimizi kurtarmak için çalışmalar yapacaklar. Gittikçe sorumluluğunuz yüksek olacak. Her birimiz başka veçheden bakacağız."

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, 26 olan Enstitü Merkezi sayısını 35'e çıkardıklarını söyleyerek, Yunus Emre Enstitüsü'nün adeta üzerine güneş batmadan dünyada Türkiye'nin tanıtımını yaptığına işaret etti.

25 bin öğrenciye Türkçe öğrettiklerini belirten Develi, Türkçe sınavı yapacaklarını ve bu sınavın Türkiye'nin TOEFL'ı olacağını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement