Yunus Emre Enstitüsü'nden Cezayir'de Kültürel Etkinlik - Son Dakika
Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü'nden Cezayir'de Kültürel Etkinlik

Yunus Emre Enstitüsü, Cezayir'deki ilk kültürel etkinliğini "Tarih Söyleşileri" başlığı altında gerçekleştirdi.

27.06.2014 00:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü, Cezayir'deki ilk kültürel etkinliğini "Tarih Söyleşileri" başlığı altında gerçekleştirdi.

Enstitünün Cezayir Sorumlu Müdürü Abdulkadir Ürkmez'in organize ettiği etkinliğe, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Adnan Keçeci ve Ticaret Müşaviri Hasan Aslan da katıldı.

Hacı Ahmet Paşa ve Osmanlılar ile Fransızlar arasında 1836 ve 1837 yıllarında Cezayir'in doğusunda çıkan çatışmaların konu edildiği söyleşide, birçok akademisyen de yer aldı. Söyleşi, Cezayir 2 Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Barbaros Hayrettin Paşa Kütüphanesi'nde yapıldı.

Türkoloji Bölümü Başkanı Dr. Şekip Bin Hafri'nin başkanlığında, "Tarih Söyleşileri" başlığı altında yapılan etkinliğe Cezayir 2 Üniversitesi'nden 19. yüzyıl Osmanlı tarihi uzmanı Dr. Boudensaya Bouazza konuşmacı olarak katıldı.

Bouazza, konuşmasına, "Cezayir tarihindeki önemini anlamak için ilk başta Ahmet Paşa'yı iyi tanımamaz gerekir" diyerek başladı.

Bouazza, "Ahmet Paşa, Cezayir Konstantin doğumlu bir Türk'tür, dedesi Ahmet Koli Ettürki gibi uzun yıllar Cezayir'de beylik yapmıştır" diye konuştu.

Ahmet Paşa'nın özellikle Cezayir'in doğusunda Fransızlara karşı verdiği mücadelenin önemini vurgulayan Bouazza, "Ahmet Paşa, Cezayir'in kurtuluş savaşındaki önemli şahsiyetlerden biridir" ifadesini kullandı.

Söyleşi, Büyükelçi Keçeci'nin katılımcılara teşekkür etmesiyle son buldu.

Yunus Emre Enstitüsü, Cezayir'deki resmi faaliyetlerine geçen sene Türkoloji bölümünü açarak başladı. Yaklaşık 200 öğrencinin eğitim gördüğü bölüm, tatil süresince kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak. - Cezayir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yunus Emre Enstitüsü'nden Cezayir'de Kültürel Etkinlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement