Yüreğir Belediyesi'ne "İmar" Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Yüreğir Belediyesi'ne "İmar" Tepkisi

Yüreğir Belediyesi\'ne "İmar" Tepkisi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Yüreğir Ziraat Odası adına Rifat Kodal, Seyhan Ziraat Odası adına Cahit İncefikir, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği adına Remziye Karabucak Yüreğir Belediyesi’nin Yüreğir ilçesindeki imar düzenlemesine tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

09.09.2014 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Yüreğir Ziraat Odası adına Rifat Kodal, Seyhan Ziraat Odası adına Cahit İncefikir, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği adına Remziye Karabucak Yüreğir Belediyesi'nin Yüreğir ilçesindeki imar düzenlemesine tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ndeki basın açıklaması metnini Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir okudu. Dünya kamuoyu gündeminde ön sıralarda yer alan sürdürülebilir kalkınma, açlık ve yoksullukla mücadele, küresel iklim değişimlerine bağlı olarak çölleşme, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı gibi sadece bugünü değil geleceği de tehdit eden küresel sorunların 'Toprağın tarımsal amaçlarla kullanılmasının' önemini yaşamsal hale getirdiğini söyleyen Karademir, tarım topraklarının yapılanmaya, turizme açacak düzenlemelerle 'Rant'a kurban edildiğini öne sürdü. Karademir, şöyle devam etti:

"Dünya nüfusu 8 milyara, Türkiye nüfusu 80 milyona yaklaştığı dikkate alındığında mevcut nüfus artışı ile 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu 100 milyonu bulacaktır. Bu açıdan bakıldığında, dünyadaki ve de ülkemizdeki mevcut tarım alanlarını arttırma şansı olmadığında gelecekte gıda ve dolayısıyla da tarım alanları daha da stratejik önem kazanacaktır. Gelişmiş zengin, kapitalist ülkeler gelecek açısından en önemli tehlike olarak gıda ve doğal kaynak güvencesini gördüklerinden gelişmekte veya az gelişmiş ülkelerden sürekli arazi satın alma yoluna gitmektedirler."

TÜİK verilerine göre Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım alanının devre dışı kaldığını, yaklaşık 1 milyon hektar dekar tarım alanının da amaç dışı kullanıma açıldığını belirten Karademir, "Adana ili de bu olumsuz gelişmelerden maalesef fazlasıyla nasibini almaktadır. Adana'da 1956 yılında sanayinin işgal ettiği tarım alanı 69,1 hektar iken 1995 yılında yapılan çalışma ile ilimizde kaybolan tarım arazisi 13 bin 62 hektar olup, 2006-2010 yılları arasında Toprak Koruma ve Arazi Kanunu kapsamında 4 bin 559,68 hektarlık bir alanın tarım dışı kullanılmasına izin vermiştir. Adı üzerinde 'Toprak koruma ve arazi kanunu' denilmesine rağmen, kanun bir anlamda amaç dışı kullanımların yolunu açmaktadır" şeklinde konuştu

Son olarak Yüreğir İlçe Belediyesi'nin 2013 yılında yapmış olduğu imar düzenlemesiyle Adana ili Karataş istikametinin doğu-batı yönlerindeki onlarca parsel farklı alanlar için imara açıldığını kaydeden Kandemir, şunları kaydetti:

"Hiçbir mantıklı gerekçeye dayanmayan bir şekilde haritalar üzerinde başka parsellere taşınmıştır, bunun sonucunda çok ortaklı parselasyona gidilmiştir. Toprak sahipleri kendi istemleri dışında arazilerinin parçalanmasına ve dağıtımına tanık olmaktadır. Bu her şeyden önce 'Bireyin mülkiyet hakkına tecavüzdür.' Yapılan imar düzenlemesi, GTHB Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 'Arazi toplulaştırması uygulamalarına, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa, mevcut iktidarın desteklemiş olduğu 'Arazilerin Miras Yolu ile Parçalanmasına Dair Toprak Kanunu Yasası ve Medeni Kanunda Yaptığı Değişikliklere'uymamaktadır. Her türlü hukuksal uygulamalara aykırı gelen bu sözde imar düzenlemesinin derhal geri çekilmesini ve yeni toplumsal sorunlara yol açacak uygulamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yüreğir Belediyesi'ne 'İmar' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement