Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Arasında Protokol... - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Arasında Protokol...

Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Hacettepe Üniversitesi arasında bir protokol imzalandı.

22.04.2015 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Hacettepe Üniversitesi arasında bir protokol imzalandı.

YTB ile Hacettepe Üniversitesi arasında Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi için gerçekleşen imza törenine YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer katıldı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın üç temel alanda yoğun bir çaba içerisinde olduğunu belirten Bülbül, "Bir boyutuyla Diaspora Başkanlığı, bir boyutuyla Akraba Topluluklar Başkanlığı, bir boyutuyla Uluslararası Yükseköğretim Ajansı gibi çalışıyoruz. Türkiye'de şuan yaklaşık 60 bin uluslararası öğrenci var. Bu 60 binin 15 bini bizim tarafımızdan bizatihi getirilerek Türkiye'de okutulmakta. Uluslararası öğrencileri sadece Türkiye'ye getirerek okutan bir kuruluş değil, aynı zamanda onların Türkiye'deki bütün ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenen bir kuruluşuz. İstiyoruz ki uluslararası öğrencilerimiz Türkiye'ye geldikten sonra Türkiye'yi daha iyi tanısınlar, daha fazla tarihiyle, toplumuyla, medeniyetiyle, coğrafyasıyla yakından bilgi sahibi olsunlar diye değişik çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan bazılarını ifade etmem gerekirse; 'UluslarArası Öğrenciler Akademisi' 4-5 ay süren, kurumlarla yaptığımız 'Osmanlı Dünyası Bahar Okulu', 'TRT Kış Okulu' gibi" diye konuştu.

"99 ÜNİVERSİTEDEN KATILIM SAĞLANMIŞ OLACAK"

Bülbül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunlar arasında en değerli olanlardan bir tanesi de Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi. Bunu ilk kez yapıyoruz. Bu bağlamda Türkiye'de bir farkındalık oluşsun istiyoruz. Çünkü sadece bizim koordine ettiğimiz çerçevede yaklaşık 5 bin yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimiz var. Bizim dışımızda gelenleri de düşündüğümüzde bu sayının çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın her tarafından burada artık araştırma yapmak amacıyla gelen insanlar var, okumak amacıyla gelen insanlar var. Bu yıl 5 bin burs vereceğiz. Bu 5 bin burs için 182 ülkeden 155 bin sisteme kayıt yapıldı. 95 bini tamamlanmış olmak üzere 155 bin başvuru. Dünyada 194 ülke olduğu düşünülürse Kuzey Kore gibi başvurunun zaten mümkün olmadığı ülkeler hariç hemen hemen her taraftan başvuru aldık. Bu başvuruları almak Türkiye'ye getirmek sadece yetmiyor. Türkiye'de bu insanları, Türkiye'nin birikimiyle, deneyimiyle, akademisiyle daha yakından çalışmalarını sağlamak amacımız. Bu bağlamda Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi ilk kez yaptığımız bir çalışma. İstedik ki köklü, geleneği olan, donanımı olan iyi bir üniversiteyle başlayalım. Bu bağlamda 47 farklı ülkeden 352 bildiri başvurusu geldi. 47 ülkeden 70 farklı üniversite ve 29 da dışarıdan üniversite düşündüğümüzde 99 üniversiteden katılım sağlanmış olacak."

"155 BİN BAŞVURU BİR ANLAMDA ŞU DEMEK; BU İNSANLAR TÜRKİYE'DE VE TÜRKÇE'DE GELECEKLERİNİ ARIYORLAR DEMEK"

Kongrenin önemine değinen YTB Başkanı Bülbül, "Çünkü Türkiye'de dünyanın her tarafından araştırmacıların olduğu çok bilinmiyor. Bizim sanayimiz, iş dünyamız, özel sektörümüz, sivil toplum örgütümüz, kamu kurum ve kuruluşlarımız bunun ne kadar farkına varırlarsa kendi çalışmalarında ve kendi ihtiyaçları çerçevesinde o kadar değerlendirilebilir. İstiyoruz ki Meksika'dan, Kolombiya'dan, Uganda'dan, İspanya'dan dünyanın her tarafından hemen hemen gelen araştırmacılar Türkiye'nin belirli konularında çalışabilsinler. Bu çerçevede Türkiye'ye de katkı sağlamış olsunlar. Bu açıdan önemli. Biz bu yıl Türkiye'ye getirdiğimiz her 5 bin öğrenciye öncelikle Türkçe öğretiyoruz. 155 bin başvuru bir anlamda şu demek; bu insanlar Türkiye'de ve Türkçe'de geleceklerini arıyorlar demek. Bu anlamda biz 47 farklı ülkeden bu kadar insan, bu kadar farklı ülkelerden insanlar Türkçe bildiriler sunacaklar. Türkçe bilim dalı olur mu tartışmasından bugünlere geldik. Bu da yeni Türkiye'nin geldiği durumu, noktayı göstermesi açısından son derece önemli. Bu yıl ilk kez bunu yapıyoruz. Gelecek yıl bir başka üniversite de öğrenci verdiğimiz üniversitelerle dönüşümlü olarak yapılsın arzusu içerisindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİMİZİ ÜÇ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLEDİK"

"Aslında ülkemizin çizdiği yeni Türkiye vizyonuna uyan, yeni Türkiye Üniversitesi olmak için çabalıyoruz" diyen Tuncer ise, "Biz üniversitemizdeki uluslar arası öğrencilerimizi üç katına çıkarmayı hedefledik. Bunun için bütün çalışmalarımızı yapıyoruz. Şuanda 2 bine yaklaşan uluslararası öğrencimiz var. Onları inşallah iki üç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu işbirliğinin de hayırlı sonuçları olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi, 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde gerçekleştirilecek. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Arasında Protokol... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.


Advertisement