Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

İsviçre, İtalya, Avusturya ve Hollanda’da oy kullanma işlemi sona erdi.

03.08.2014 21:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçiminde İsviçre, İtalya, Avusturya ve Hollanda'da oy verme işlemi sona erdi.

Seçmen niteliklerine sahip 240 bin Türk'ün ikamet ettiği Hollanda'da resmi olmayan sonuçlara göre, 13 bin 228 kişi Rotterdam, 4 bin 6 kişi Deventer'de olmak üzere dört gün boyunca 17 bin 295 kişinin oy kullandığı bildirildi.

174 bin seçmen sayısıyla yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi olan Rotterdam'da son oyu Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Oral, dört gündür devam eden oy verme işleminin bir demokrasi şölenini andırdığını söyledi.

Oy verme işlemi sırasında önemli bir sorun yaşanmadığını kaydeden Oral, başta randevu olmak üzere sistemden kaynaklanan ufak aksaklıkların ilgili mercilere iletildiğini anlattı.

Başkonsolos Oral, seçimin tatil dönemine gelmesinin katılımı olumsuz etkilemiş olabileceğine işaret etti.

Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluklarındaki güvenli odalarda 4 gündür saklanan oylar, hafta içinde özel araçlarla Almanya'nın Köln kentine götürülerek oradan uçakla Türkiye'ye nakledilecek. Yurt dışındaki oyların sayımı Türkiye'de yapılacak.

-İsviçre-

İsviçre'de cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemleri tamamlandı. İsviçre'deki vatandaşlar Zürih'te 22, Bern'de 7 ve Cenevre'de 4 sandıkta oylarını kullandı. Toplam 87 bin 85 seçmenin bulunduğu ülkede 31 Temmuz'da başlayan seçimler bugün sona erdi.

Seçimlerin son gününde oy kullanan Pınar Ünsur, daha önce oyunu İstanbul'da kullandığını, bu seçimle ilk kez oylarını yurt dışında Cenevre'de kullanmış olduğunu söyledi.

Oyunu Cenevre'de kullanan Ural Ünsur ise daha önce yurt dışında bulunduğu için bir oyunun ziyan olduğunu ifade etti. Ünsur, "Türkiye'de kullanmaktan daha kolay" diye konuştu.

İsviçre'deki seçim yerlerinde oy verme işleminin sona erdiği TSİ 18.00'de kapılar kapatılarak, oy sayım işlemlerine geçildi. Sandık başkanları ve kurul üyeleri, gözlemcilerin önünde şeffaf sandıkları açarak 2 kez sesli sayım yaptı.

Oy kullanımına ilişkin tutanaklar hazırlandı ve tutanaklar, kullanılan oylar ve kullanılmayan malzemeler gözlemciler nezaretinde mühürlenerek özel torbalara konuldu.

Oyların salı günü Türkiye'ye gönderilmesi planlanıyor.

-İtalya-

İtalya'da yaşayan Türklerin cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma süresi sona erdi.

İtalya'da kayıtlı toplam 13 bin kadar seçmen için Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğu'nda kurulan 6 sandıkta 31 Temmuz Perşembe günü başlayan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oy kullanma işlemi yerel saatle 17.00'de bitti.

Coğrafi olarak İtalya'nın orta, güney bölgelerindeki seçmenlerin kayıtlı olduğu Roma Büyükelçiliği'nde kurulan 2 sandık ile ülkenin orta ve kuzey bölgelerindeki seçmenlerin kayıtlı olduğu Milano Başkonsolosluğu'ndaki 4 sandıkta seçime katılımın düşüklüğü dikkati çekti.

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Erkan Aytun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimin ilk turunu Roma'da sorunsuz şekilde tamamladıklarını belirterek "Çok iyi geçti seçimimiz. Fazla katılım olmadı. Toplam 2 bin 817 seçmenden 177'si oyunu kullandı 4 günde. Saat 5 itibarıyla oy verme bitmiş durumda. Şimdi sonuçlar için oyları biz Türkiye'ye göndereceğiz ve sonuçları bekleyeceğiz" dedi.

İtalya'daki bir diğer oy kullanma noktası olan ve kayıtlı seçmeni Roma'ya göre daha fazla olan Milano Başkonsolosluğunda da 4 gün süren oy verme işlemi boyunca  toplamda 10 bin 382 kayıtlı seçmenden 853'ünün oy kullandığı bildirildi.

İtalya'da kullanılan oylar bu gece temsilciliklerdeki özel saklama bölümlerinde muhafaza edildikten sonra yarın ve salı günü diplomatik kuryeler eşliğinde Türk Hava Yollarının tarifeli seferleriyle Milano ve Roma'dan İstanbul'a gönderilecek.

-Avusturya-

Avusturya'da, cumhurbaşkanı seçimi için gerçekleştirilen oy verme işlemi sona erdi.

Kayıtlı seçmen sayısının 107 bin olduğu Avusturya'da, Viyana, Salzburg ve Bregenz'de 77 sandık kuruldu. Messe Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen seçimlere katılan seçmenler, kimlik kontrolünün ardından kendileri için belirlenen sandıklara giderek oylarını kullandı.

-Randevu sorunu-

Seçimlerde randevu sorunu nedeniyle bazı seçmenler oylarını kullanamadı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından birinci güne randevu verilen çok sayıda seçmen, ikinci gün oy kullanmaya gelince sorun yaşandı. Randevu gününden haberdar olmayan çok sayıda seçmen, oylarını kullanamadan geri dönmek zorunda kaldı. Oyunu kullanamayan vatandaşlar ile görevliler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

AA'ya konuşan Nafi Çelik, 42 yıldır Viyana'da yaşadığını, ilk defa oy kullanma hakkı elde ettiği çok sevindiğini ancak randevu sorunu nedeniyle oyunu kullanamadığını söyledi. Çelik, "Oyumu kullanmak için geldim. Ancak bana dün gelmem gerektiğini söylediler. Bugün geldiğim için oyumu kullanamıyormuşum. Böyle saçma bir şey olmaz" dedi. Mehmet Çelik ise herkesin internetinin olmadığını, bilgisayar kullanamadığını ve herkesin işinin olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Oyunu kullanamayan Feyzullah Karaçayır, Fadime Karaçayır ve oğlu Cem Karaçayır, oy kullanmak için geldiklerini ancak kullanamadan eve döndüklerini aktardı. Feyzullah Karaçayır, "İlk defa oy kullanmak için geldik. Ancak oyumuzu kullanamadan geri dönüyoruz. Ailecek oyumuzu kullanamadık. Böyle sisteme isyan ediyorum" diye konuştu.

Oyunu kullanamayan Sebahattin Güner ve Suna Tuğ da randevu sistemi nedeniyle en temel demokratik haklarından seçme haklarını kullanamadıklarını kaydetti.

Sabah yerel saatle 08.00'da başlayan oy verme işlemi, saat 17.00'de sona erdi.

Avusturya genelinde resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 12 bin seçmen oy kullandı.

Sandıkların kapatılmasından sonra görevliler tarafından oy zarfları sayıldı. Tutanak tutulmasından sonra mühürlü torbalara konulan oylar, başkonsolosluktaki güvenli odaya nakledildi. Oylar Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay başkanlığındaki Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu tarafından karayolu ile yarın Almanya'nın Münih kentindeki oy toplama merkezine götürülecek. Toplanan oyların, kurye eşliğinde 5 Ağustos Salı günü Türk Hava Yollarına (THY) ait özel uçakla Türkiye'ye gönderileceği öğrenildi. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tuğba Yurt Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    22:38 Tuğba Yurt Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Tuğba Yurt, Merkez Park'ta konser verdi. Seyhan Nehri kıyısında gerçekleşen konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansını alkışladı.

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.


Advertisement