Yurtdışına Kaçırılırken Ele Geçen Orkideler Doğaya Dikildi - Son Dakika
Güncel

Yurtdışına Kaçırılırken Ele Geçen Orkideler Doğaya Dikildi

Yurtdışına Kaçırılırken Ele Geçen Orkideler Doğaya Dikildi

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde Macar profesör ve 2 araştırmacının yurtdışına kaçırmak isterken ele geçirilen orkideler, Orkide Koruma Alanı'na dikildi.

13.04.2015 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde Macar profesör ve 2 araştırmacının yurtdışına kaçırmak isterken ele geçirilen orkideler, Orkide Koruma Alanı'na dikildi.

Kaş İlçe Jandarma Komutanlığı'na gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, 8 Nisan'da Uğrar Mahallesi'ndeki bir mezarlığa operasyon düzenledi. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ve Özel Çevre Koruma ekiplerinin katıldığı operasyonda, Macaristan'ın Debrecen Üniversitesi'nde botanik profesörü Attila Molnar ile araştırma görevlileri Victor Loki ve Kristof Süreges suçüstü yakalandı. Profesör ve araştırma görevlileri gözaltına alınırken, araçlarında yapılan aramalarda, kentin çeşitli ilçelerinden kazılmış 170 endemik bitki türüne ait soğanlar ve yumrulardan oluşan 1100 endemik bitki ele geçirildi.

EN BÜYÜK BİOKAÇAKÇILIK ENGELLENDİ

Sadece Kaş İlçesi'nde orkide türüne ait 50 adet yumru, özel solüsyon ve jellerle paketlenmiş 20 DNA materyali, halk arasında 'salep' olarak adlandırılan toplam 360 değişik orkide soğanı, bir miktar toprak numunesi, birçok bitki tohumu kapsülü, 10 kuş tüyü, bitkileri paketleme ve korumada kullanılan araçlar ile fotoğraf makinesi ele geçirildi.

'SUÇ OLDUĞUNU BİLİYORUM'

İfadesinde 4 yıl önce Türkiye'ye gelerek araştırma yaptığını ve o zaman da yanına bitki aldığını belirten Attila Molnar, "Yaptığım işin suç olduğunu biliyorum. Ancak Antalya bölgesindeki orkideler, dünyada nesli kalmamış nadide bitkiler. Bunları götürüp Macaristan'da üretecektim" dedi.

Araçları ve fotoğraf makineleri teslim edilen 3 şüpheli, toplam 116 bin 100 TL para cezası uygulanarak serbest bırakıldı.

Operasyonda ele geçirilen yumrular ve canlı bitki örnekleri olan orkideler, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü Kasaba Orman Bölge Şefi Hüsnü Çelik ve orman ekipleri tarafından Kaş'a bağlı Ağullu Mahallesi'nde, 3 yıl önce TÜBİTAK desteğiyle denizden 500 metre yükseklikte kurulan Kaş Likya Orkidesi Koruma Alanı'na dikildi. Kalanların da Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Uygulama Merkezi'ne dikileceği belirtildi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yurtdışına Kaçırılırken Ele Geçen Orkideler Doğaya Dikildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement