Yurtdışından Emekli Olacaklara Önemli Uyarılar - Son Dakika
Güncel

Yurtdışından Emekli Olacaklara Önemli Uyarılar

Mesut ZEYREK KÖLN - DHA- Almanya'nın Köln kentinde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, değişen emeklilik yasasıyla yeni olarak netleşen bazı konulara açıklık getirerek, 2000'den sonra emekli olanlara zam müjdesi verdi.

30.03.2015 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesut ZEYREK KÖLN - DHA- Almanya'nın Köln kentinde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, değişen emeklilik yasasıyla yeni olarak netleşen bazı konulara açıklık getirerek, 2000'den sonra emekli olanlara zam müjdesi verdi. Yeni yasayla emekli olmak isteyenlere bazı kolaylıklar getirildiğini hatırlatan Ali Torlak, yaş haddinden emekli olacaklar için yapılan düzenlemeyi şöyle özetledi Emeklilik sandığına tabi olupta yurtdışında iş hayatına atılan vatandaşlarımızın yaştan emekli olabilmeleri için 5400 gün üzerinden prim yatırmaları gerekmekteydi. Emeklilik sandığında emeklilik şartları ağır olduğu için yurtdışı borçlanma müracatlarında 100 bin TL üzerinde bir bedel ödemeleri gerekmekteydi. Yeni düzenlemeye göre SGK artık emekli sandığına tabi olan vatandaşlarımızla ilgili olarak yaş haddini 3600 gün olarak değerlendirdi ve kendileri 58 yaş ve üzeri yaşlarda emekli olma hakkına dahil oldular. Bunu şöyle yorumlamamız gerekir, yine vatandaşlarımız yurtdışına çıkmadan önce eğer devlet memuru olarak çalıştıysalar bunu değiştirmek için gidip Türkiye'de sigortalı çalışma gerçekleştiriyorlar ve SSK'dan emekli oluyorlardı. Şimdi hiç kurum değişikliğine gerek kalmaksızın yine kendileri de 3600 gün üzerinden emekli olabilecekler.

Malulen emeklilikte de yapılan bir uygulamanın düzeltildiğinin altını çizen emeklilik uzmanı Torlak sözlerine şöyle devam etti "Malulen emekliliklerde ise SGK önce 1800 gün üzerinden gerekli olan meblağı vatandaşlarımızdan tahsil etmekteydi, daha sonra sağlık kuruluna sevk edip maluliyet oranını tespit etmekteydi. Yani bedel önce yatırılıyor, daha sonra maluliyet oranı tespit ediliyordu. Orada da değişikliğe gidildi. Artık vatandaşlar bedeli hiç yatırmadan önce sağlık kurumundan maluliyet oranını tespit ettikten sonra parayı yatırabilecekler. Yani malulen emekli olup olamayacaklarını bilmeden değil, olabileceklerse eğer parayı yatırıp emekli olacaklar.

Mavi kartlılar için ise getirilen kolaylıkları anlatan Ali Torlak, Yine mavi kartlılar için yenilik ve değişiklikler gerçekleşti. Örneğin vatandaş Türkiye'den yurtdışına çıktıktan sonra şayet 15 yılı Türk vatandaşı olarak geçirmiyorsa gün eksikliğinden dolayı yaştan emekli olabiliyordu. Oysaki şimdi durum değişti, eğer vatandaşımızın üç yıl ya da üç buçuk yıl gibi vatandaşlık eksikliği var ise şayet bunları artık isteğe kaşı prim olarak yatıracaklar ve vatandaşlıktan çıkmalarına gerek kalmayacak şeklinde konuştu.

Yeni emekli olanlara zam müjdesi de veren Ali Torlak, 2000 yılından sonra emekli olmuş olan vatandaşlarımızla ilgili sürmekte olan bir mahkeme kararı vardı, onunla ilgili çalışmalar artık netleşmeye başladı, yine vatandaşlarımıza mayıs ayından itibaren, 200 yılından sonra emekli olmuş kişiler 50 ila 350 TL arasında emekli aylıklarına zam gelecek dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yurtdışından Emekli Olacaklara Önemli Uyarılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement