Yurtiçi Piyasalar Tcmb Beklenti Anketini Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Yurtiçi Piyasalar Tcmb Beklenti Anketini Bekliyor

Küresel piyasalar dün genel olarak dalgalı bir seyir izlerken, pozitif seyreden yurtiçi piyasalar, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinde yer alacak enflasyon öngörülerini takip edecek.

20.02.2015 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar dün genel olarak dalgalı bir seyir izlerken, pozitif seyreden yurtiçi piyasalar, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinde yer alacak enflasyon öngörülerini takip edecek.

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler ekonomik aktiviteye ilişkin net bir sinyal vermezken, 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları sonrası düşüşün sınırlı kaldığı ve tekrar yükseliş isteğinin öne çıktığı görüldü. 10 yıl vadeli tahvilin faizi dün yüzde 2,06'dan yüzde 2,12'ye yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin takip edileceğini, faizlerin seyrinin de pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında, Yunanistan'la ilgili haber ve açıklamalar piyasaların en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Dün Yunanistan'ın başvurusunu Almanya'nın kabul etmeyeceği haberleriyle dalgalanan piyasalar, genel olarak hafta başından bu yana devam eden yatay bant içinde kaldı. Avro/dolar paritesi dün 1,1450'ye kadar yükseldikten sonra 1,1360 seviyelerinde dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,37, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 değer kazandı.

Asya tarafında, Japonya'da açıklanan şubat ayı imalat sanayi PMI'ın 51,5 ile son 7 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmesinin ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,37 yükselişle tamamladı.

Yurtiçinde dün genel olarak pozitif bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü yüzde 1,09 artışla 86.414,28 puandan tamamladı. Analistler gelecek hafta salı günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde bugün açıklanacak TCMB şubat ayı beklenti anketi sonuçlarının takip edileceğini belirtiyor. Ankette özellikle 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinin TCMB'nin faiz kararı üzerinde etkili olması bakımından önemli olduğunu ifade eden analistler, döviz kurları ve faizlerinin seyrinin de BIST 100 endeksinin yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.30 - Almanya, şubat ayı imalat sanayi PMI

11.00 - Avro Bölgesi, şubat ayı imalat PMI

11.30 - İngiltere, ocak ayı perakende satışlar

14.30 - Türkiye, TCMB şubat ayı beklenti anketi

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yurtiçi Piyasalar Tcmb Beklenti Anketini Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement