Yürüyen Budalalar' Ramazan Ayında da 'Yürüdü' - Son Dakika
Güncel

Yürüyen Budalalar' Ramazan Ayında da 'Yürüdü'

Yürüyen Budalalar\' Ramazan Ayında da \'Yürüdü\'

Reklamcı- yazar Jacques Seguela'nın 'Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin' kitabındaki 'Yürüyen 1 budala, oturan 10 entelektüelden iyidir' sözünden hareketle 'Yürüyen Budalalar' adını verdikleri gezi grubu oluşturan Hong Kong merkezli bir tedarik firmasının İstanbul şubesi çalışanları, Ramazan ayında da 'yürümeye' devame etti.

26.07.2014 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reklamcı- yazar Jacques Seguela'nın 'Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin' kitabındaki 'Yürüyen 1 budala, oturan 10 entelektüelden iyidir' sözünden hareketle 'Yürüyen Budalalar' adını verdikleri gezi grubu oluşturan Hong Kong merkezli bir tedarik firmasının İstanbul şubesi çalışanları, Ramazan ayında da 'yürümeye' devame etti.

Türkiye'yi medeniyetler açısından bir mücevher tepesi üzerinde değerlendiren gezi grubu üyeleri ziyaret ettikleri yurt içi ve yakın çevresini gerçek anlamda tanımak için aylar süren titiz çalışmaya girerek bu hazineleri dolayısıyla 'kendilerini tanımayı' hedefledi.

KÜRESEL KRİZLE GELEN İLK ZİYARET, RAZAMAN'DA TEKRARLANDI

'Yürüyen Budalalar'ın öncü ismi Halil Çelik, İstanbul gibi büyük metropolde yaşayan, aynı işyerinde çalışan, birbirlerini uzun süredir tanıyan, iş gereği birbirleriyle kendi ailelerinden bile fazla zaman geçirmek durumunda olan arkadaşlardan oluştuğunu hatırlatırken, Ramazan'da gezi grubunun temelini attıkları Edirne'ye gittiklerini söyledi. Halil Çelik, 2008-2009 küresel ekonomik krizinde işini kaybedip Edirne'ye yerleşen arkadaşlarına yaptıkları vefa ziyareti ile gezi grubunu oluşturduklarını bu nedenle Ramazan ayında bu kentte iftar yapmanın kendileri için ayrı önemi olduğunu anlattı. 'Arkadaş ziyareti' için çıktıkları 6 yıl önce çıktıkları ilk yolculuklarını bu Ramazan ayında da andıklarını Edirne'nin tarihi mekanlarını, doğal güzelliklerini ve lezzet duraklarını da ziyaret ettiklerini söyledi. 'Yürüyen Budalalar'ın Edirne'deki son turunu organize eden isimlerden Yeşim Çoruh Çalışkan, bu tarihi kentte iftar yaptıktan sonra Selimiye'de teravih namazı kıldıklarını, Meriç kıyılarında sohbet ettiklerini, geceyi kentte geçirdikten sonra kentte tur attıklarını, anılarını tazelediklerini söyledi.

Edirne'ye gidemeyenleri de düşünerek İstanbul'da iftardan önce 16'ncı yüzyılın, muhteşem yüzyılın en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan, aynı zamanda Türkiye'nin en önemli çini müzesi sayılan Eminönü'ndeki Rüstem Paşa Külliyesi'ni ziyaret ettiklerini, Gülhane Parkı'nda iftar yaptıklarını ifade eden Yeşim Çoruh Çalışkan, sosyal medyada kapalı bir grupları olduğunu önümüzdeki İran ve Erzurum gezileri için hazırlıklarına tevam ettiklerini söyledi. Çoruh, seyahat tarihine kadar ziyaret edilecek yerlere dair coğrafya, tarih, dil, din, siyaset, edebiyat, gelenek, sanat, müzik, mutfak gibi konularda sayısız paylaşıma devam ettiklerini anlattı.

'Yürüyen Budalalar'ın öncü ismi Halil Çelik, her seyahatleri çin özel hazırlanmış bir müzik albümü ve bölgeden derlenen şarkı, türkü sözleri, eser Türkçe değilse tercümesini, varsa hikayesini ve bu eserlerin o bölge için manasına ilişkin bilgilerin yer aldığı kitap hazırladıklarını anlattı. Gezi grubu üyeleri gittikleri yöreye özgü şalvar, yelek, gömlek, fes, poşu, keşan, şapka, çorap gibi kıyafet ve aksesuar kullanmaya özen gösterirken titiz bir çalışma sonucu seyahat kıyafet ve aksesuarlarını belirliyor. 'Yürüyen Budalalar'ın başlıca özellikleri şöyle:

• Bugüne kadar Türkiye'de Edirne, İznik, Bursa, Konya, Trabzon, Kars, İzmir, Kapadokya, Kayseri, Sivas, Mardin, Midyat, Hasankeyf, Diyarbakır, Van, yurt dışında ise Bosna, Makedonya ve Kosova'yı ziyaret etti. • Grup üyelerini aynı işyerinde daha önce çalışmış veya halen çalışan tamamen gönüllüler oluşturuyor, harcamalar üyeler tarafından karşılanıyor. • Çalışma hayatında aralarındaki ast/üst ilişkisi seyahatlerde geçerli değil.• Grubun yaş ortalaması 35. Ekibin yaklaşık yüzde 40'ı erkek. • Gezi programında etnik veya coğrafik yapı ayrımı yapılmıyor. Ancak 'Kendi medeniyetimiz' diye tanımladıkları şehirlere öncelik veriliyor.• Seyahat tarihine kadar ziyaret edilecek şehre dair coğrafya, tarih, dil, din, siyaset, edebiyat, gelenek, sanat, müzik, mutfak vb konularda sayısız paylaşım yapılıyor.• Seyahatlerde tüm organizasyon Yürüyen Budalalar tarafından yapılıyor. • Şehirlerin tarihi mekanları, doğal güzellikleri, ibadethaneleri, çarşıları pazarları, hanları hamamları ve lezzet durakları mutlaka ziyaret ediliyor.• Her seyahat için bölge müziğini yansıtan örneklerin yer aldığı bir CD ve kitap hazırlanırken bir müziğin birden fazla lisanda söylenmiş versiyonları da albüm ve kitaba dahil ediliyor. • Her seyahatte ezberlenen birkaç eser, gidilen şehrin meydan, köprü, çarşı gibi karakteristik mekanlarında seslendiriliyor. • Ekibin repertuvarında Türkçe, Kürtçe, Farsça, Arapça, Süryanice, Ermenice, Rumca, Çingenece, Makedonca, Arnavutça, Boşnakça, Sırpça ve Seferad dilinde şarkılar yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yürüyen Budalalar' Ramazan Ayında da 'Yürüdü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement