Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu

Şair ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek'in fikirleri ve yayımladığı Büyük Doğu dergisi, "Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu"nda konuşuldu.

24.06.2016 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek'in fikirleri ve yayımladığı Büyük Doğu dergisi, "Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu"nda konuşuldu. Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Baran Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Kazım Albayrak, "Üstad'ı şahsen görmek ve konferanslarına yetişmek nasip oldu. Üstad'a her zaman hayran olduk ama bu kuru bir hayranlıktı. Onun ortaya koyduğu Büyük Doğu ideolocyasının şuurunda değildik. Ancak Salih Mirzabeyoğlu'nun çıkardığı Gölge dergisiyle Büyük Doğu'nun bir sistem olduğunu öğrendim." dedi.

Bir insanı tanımanın, onun hayatını nasıl devam ettirdiğini bilmek olmadığını, o insanın fikrini ve yolunu tanımak ve bilmek olduğunu ifade eden Albayrak, şunları söyledi:

"Doğru düşünce olmadan doğru düşünce faaliyeti olmaz. Büyük Doğu davası, onun mimarından öğrendiğimiz gibi söyleyecek olursak pazarlıksız Allah ve Resulü davasıdır. Bu yolda bir kelime bile boşuna yazılmamıştır. Bizler hizip ve grup olma peşinde değiliz. Kurtarıcı bir fikrin, bir dünya görüşünün peşindeyiz. Bu sempozyumun amacı da budur.

Çilesi çekilmemiş hiçbir şeyi Allah bize nasip etmeyecektir. Çalışmadığımız ve gayet etmediğimiz bir şeyi elde edemeyiz ayrıca muhafaza da edemeyiz. Büyük Doğu ideali için de çile çekmeliyiz. Necip Fazıl'a layık olmak için üreten, yaşayan ve öğrenen bir toplum olunmalı."

Sanatta ve fikir alanında savunma değil taarruzda olunması gerektiğini kaydeden Albayrak, İslam'ın yeniden doğuşunun Büyük Doğu'nun yürüyen haliyle gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sempozyumda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Doğan da Büyük Doğu davasının uzun ve meşakkatli zamanlardan geldiğini ifade ederek, "Geriye dönüp baktığımızda 75 yıllık bir mazisi olan bir davadan söz ediyoruz. Büyük Doğu dergi olarak kapatılmalara maruz kalsa da fikir olarak her zaman devam etmektedir. Bu dava sadece Necip Fazıl'ın veya Salih Mirzabeyoğlu'nun davası değildir, Allah'ın davasıdır ve kıyamete kadar devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Geleceğin Büyük Doğu fikrinin olacağını söyleyen Doğan, şunları kaydetti:

"Bir fikir adamı elbiseye bulaşan bir boyanın içeriye kadar işlediğini söyler. Fikirler için de böyledir. Önce yüzeysel olarak fikre yakınlık duyarlar ve sonra da üzerilerine bulaşan fikir boyası derilerine kadar işler. Biz bize düşen görevlerini yerine getirelim. Davamıza aşkla inanalım."

Sempozyumda, Kısakürek'in 1943-1978 yılları arasında yayımladığı Büyük Doğu dergisi, "Temel Tezler", "Tarih Muhasebesi", "Derinliğine ve Genişliğine İslam", "Fert-Cemiyet-Devlet", "Fikir-İlim-Sanat", "Kültür-Medeniyet-Dünya" başlıklı oturumlarla ele alındı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement