Yusufeli'nde İki Asırlık Ramazan Geleneği - Son Dakika
Yerel

Yusufeli'nde İki Asırlık Ramazan Geleneği

Yusufeli ilçesinde iki asırlık ramazan geleneğini sürdüren vatandaşlar, cami avlusunda yöresel meyvelerle oruçlarını açıp akşam namazını kıldıktan sonra evlerine dönerek yemek yiyor.

30.06.2015 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAYRAM SARAYOĞLU -Yusufeli ilçesinde iki asırlık ramazan geleneğini sürdüren vatandaşlar, cami avlusunda yöresel meyvelerle oruçlarını açıp akşam namazını kıldıktan sonra evlerine dönerek yemek yiyor.

Mahalle sakinlerinden 65 yaşındaki emekli öğretmen Şükrü Çakır, AA muhabirine, ilçe girişinde yer alan mahallelerinde toprağın çok verimli olduğunu, bu sayede her türlü meyve ve sebzenin yetiştiğini belirtti.

Mahallelerinde meyve sebze üretimi çok olduğu için ziyaretçilerinin yaz aylarında artığını dile getiren Çakır, "Eskiden özellikle komşumuz Erzurum'a bağlı Tortum ve Oltu ilçelerinden gelen ziyaretçiler köy konağında oruçlarını açarak geceyi burada geçirirlermiş" dedi.

Çakır, dedelerinden ve babalarından gördükleri yaklaşık 200 yıllık ramazan geleneğini, mahalle sakinleri olarak cami avlusunda sürdürdüklerini anlatarak, "Mevsimine göre evlerimizden getirdiğimiz yöreye özgü meyvelerle iftarımızı açıyoruz. Komşu il, ilçe ve köylerden gelen insanlar, ramazan ayında iftarlarını mahallemizdeki caminin avlusunda açar" diye konuştu.

İftar saatine yaklaşık bir saat kala Ahalt Camisi'ne gelerek beklediklerini ifade eden Çakır, imamın da cemaate dini konularda bilgi verdiğini söyledi.

Çakır, ezanla birlikte herkesin evlerinden getirdiği meyveler ve suyla orucunu açtığını kaydederek, daha sonra akşam namazını cemaatle kıldıktan sonra evlerine gittiklerini anlattı.

Evlerinde aileleriyle birlikte yemek yediklerini dile getiren Çakır, "Tarif edilmeyen bir manevi haz duyuyoruz. Hem cami avlusunda hem de evlerimizde oruç açmış oluyoruz. Manevi olarak çok güzel duygulara kapılıyoruz"  şeklinde konuştu.

"Hep birlikte ramazan ayının maneviyatını yaşıyoruz"

75 yaşındaki İbrahim Korkmaz da 7 yaşındayken babasının kendisini cami avlusuna getirerek iftar geleneğini gösterdiğini ifade ederek, o günden beri her ramazanda orucunu mahalleliyle açmanın maneviyatını yaşadığını söyledi.

Yıllardan beri süre gelen ramazan geleneğini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Korkmaz, şöyle konuştu:

"Bu gelenek akrabalarımızla komşularımızla ve mahalle sakinleriyle birlik ve beraberliğimizi pekiştiriyor. Hep birlikte ramazan ayının maneviyatını yaşıyoruz. Topluca oruç açmak çok güzel bir duygu. İkinci kez de evimizde ailemizle birlikte iftarımızı yapıyoruz. Ramazan ayının gelmesini iple çekiyoruz."

77 yaşındaki Dursun Ali Boyacı, geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Orucumuzu bu caminin avlusunda ve bahçesinde evlerden getirdiğimiz yöreye özgü meyvelerle açıyoruz.. Ben atamdan, babamdan böyle gördüm" dedi.

Bu gelenek sayesinde uzun ramazan günlerinde vakit geçirmek için cami avlusunda bir araya geldikleri diğer vatandaşlarla sohbet etme fırsatı bulduklarını anlatan Boyacı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ramazan ayına özel dini sohbetler gerçekleştiriyoruz. Dini bilgilerimizi paylaşıyoruz. Komşularımızın hali ve vaktini soruyoruz. Yani birbirimizin derdinden ve sevincinden haberdar oluyoruz. Çok güzel bir ramazan geleneği. Aynı zamanda çocuklarımız ve torunlarımızı da cami avlusuna getirip bu geleneği öğretiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yusufeli'nde İki Asırlık Ramazan Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement