Yüz Yıllık Çeyiz Aksesuar Oldu - Son Dakika
Güncel

Yüz Yıllık Çeyiz Aksesuar Oldu

Yüz Yıllık Çeyiz Aksesuar Oldu

Bir dönemin en önemli çeyizliklerinden olan ‘havan’, artık sadece vitrinlerde aksesuar olarak kullanılıyor.

25.06.2016 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir dönemin en önemli çeyizliklerinden olan 'havan', artık sadece vitrinlerde aksesuar olarak kullanılıyor.

Mutfaklarda kullanılan malzemeler arasında bulunan havan içerisinde karabiber, sarımsak, pirinç, fıstık, ceviz gibi yiyecekler dövülürken, şimdi sadece evlerin vitrin ve sehpalarında biblo olarak kullanılıyor.

Havan imalatçısı Cuma Dağ, 34 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek, "Eskiden bu havanlar gelinlik kızların çeyizlerinde bulunurdu. Bizim imalat sayımız eskiye nazaran biraz daha düşük olsa da şimdilerde bu havanlar yurt içi ile yurt dışında biblo, aksesuar ve süs eşyası olarak kullanılmaya başlanmasıyla imalat tekrar hız kazandı. Yaptığımız bu sarı havanların ham maddesi, bakır ve bazı diğer sarı metaller. Hurdacılardan topladığımız bu bakırları imalathanemizdeki ocakta yaklaşık 900 derecede ısınan kazanda eritiyoruz. Daha sonra bu maddeyi deniz kumundan hazırladığımız kalıplara döküyoruz. Donan kalıplar soğuduktan sonra kesim aşamasına geliyor. Daha sonra tornada, düzeltmeler ve parlatma yapılıyor. Daha sonra da sipariş üzerine müşterilerimize gönderiyoruz. İşimiz her ne kadar zor ve meşakkatli olsa da her şeye rağmen bu mesleği yapmayı seviyorum" şeklinde konuştu.

Yurt içinde birçok noktaya ve yurt dışındaki Dubai, Yemen, Arabistan gibi ülkelere gönderilen sarı dökme havanların fiyatı boyutuna göre 10 ile 40 lira arasında değişiklik gösteriyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yüz Yıllık Çeyiz Aksesuar Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement