Yüzyılın Sonunda Türk Sineması Rekorlara İmza Attı - Son Dakika
Güncel

Yüzyılın Sonunda Türk Sineması Rekorlara İmza Attı

Türk sinemasının 100. Yılının kutlandığı 2014 yılı Türk sinema tarihinde rekorların kırıldığı bir yıl oldu.

28.01.2015 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk sinemasının 100. yıldönümü olan 2014 yılında, izleyici sayısı 34 milyonla rekor kırdı. Bir önceki yıla göre yüzde 28 artış göstererek, ilk 5'e giren filmleri 17 milyonun üzerinde seyirci izledi. Ege Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Araştırma Görevli Aslı Favaro son yıllarda Türk sinemasına olan ilginin artmasını değerlendirdi.

Türk sinemasının 100. Yılının kutlandığı 2014 yılı Türk sinema tarihinde rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Box Office verilerine göre 2013 yılında 26 milyon civarında olan yerli yapımlar 2014 yılında 34 milyonu aşarak yüzde28 lik bir artış gösterdi. İlk 5'te yer alan yerli filmleri 17 milyonun üzerinde seyirci izledi. 2013 yılında 88 Türk yapımı film gösterime girerken, bu sayı 2014 yılında 108 oldu. Seyirci sayısıyla orantılı olarak gişe gelirleri de artış gösterdi. Yaklaşık 34 milyon izleyici tarafından yerli yapımlara 304 milyon lira gişe hasılatı elde edildi. Favaro; sinemada çok net bir ayrımın olduğunu belirterek "Biri komedi ağırlıklı ticari sinema, diğeri Nuri Bilge Ceylan'ın başını çektiği sanat sineması. Daha ortada buluşanlarda oldu. Daha ağır tempoda ve politik olmayan, kendisini sanat filmi olarak tanıtmayan filmler var" diye konuştu.

Sinemaya olan ilginin atış nedenlerini değerlendiren Aslı Favaro, "Türk sinemasının yurt dışında başarı elde etmesi de sinemaya olan ilgiyi arttırdı. Bağımsız sinemacıların ön ayak olduğu bir kuşak oluşturuldu. Film çekmek her zaman popüler bir işti fakat artık teknik olanakların artmasıyla daha özenilen, herkesin yapabileceği bir iş olarak görülmeye başlandı. Sinema okullarının sayısı, film festivallerinin sayısı arttı. Film çekmek tıpkı fotoğraf çekmek gibi herkesin yapmak istediği bir şey haline geldi. Seksenlerde entelektüel Türk sineması vardı ama bu bir köşeye sıkıştı kaldı. Eşkıya bu anlamda bir dönüş noktası oldu. Bütün bu unsurlar birbirlerini tetikler hale geldiler" dedi.

Kültürün giderek daha görsel hale gelmesinin sinemaya olan ilgiliyi arttırdığını, Recep İvedik ve bu tür filmlerinde ilgi gördüğünü belirten Favaro, "Ben bunun bir balon gibi olduğunu düşünüyorum. Tüm bu saydığım etkenlerle bu balon şişti patlama noktasına geldi, fakat zamanla yavaş yavaş sönecek ve bir süre sonra daha orta tatta daha farklı türde filmler üretilecek" diye konuştu.

Recep İvedik tarzı filmlerin çekilmesinin bir nedeninde eleştirel sinemanın ilgi göremeyeceği düşüncesinden hareketle, daha maço bir erkek karakteri yaratma algısı olabileceğini ifade eden Araştırma Görevlisi Aslı Favaro, seyircinin en çok komedi filmleri tercih ettiğini söyledi.

Favaro, "Seyircinin en çok komedi filmlerinin tercih etmesi komedinin daha kolay tüketilebilir bir şey olarak görülmesi olabilir. Komedi halkın kendini ait hissettiği ya da klasik bir boşalım sağladığı bir tür olarak da görülüyor. Aslında komedi iyi yapıldığında çok sağlam politik ve ideolojik bir duruştur. Ayrıca komedi dışında bir dönem tarih filmleri furyası da gündemdeydi. Sinema hep bir tür arayışı içerisinde oldu. Türk sinemasının tür arayışının bir başka etkisi de korku sinemasında görülüyor. Son yıllarda İslami öğelerle bezeli korku filmleri ilgi görüyor. Popüler dizi oyuncularının da sinema filmlerinde oynaması sinemaya olan ilgiyi etkiliyor"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yüzyılın Sonunda Türk Sineması Rekorlara İmza Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement