Zaman Tasarrufu Sağlayamayan Marketlerin Tercih Edilirliği Düşecek" - Son Dakika
Ekonomi

Zaman Tasarrufu Sağlayamayan Marketlerin Tercih Edilirliği Düşecek"

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, işinden evine dönmeye çalışan ve bu arada alışveriş yapmak zorunda olan insanların, artık marketlerde kaybedeceği bir-iki dakikaya bile tahammülleri olmadığını belirterek, "Bu nedenle yakın zaman sonra, tüketicisine alışveriş esnasında zaman tasarrufu sağlayamayan marketlerin, tercih edilirliği maalesef düşecek" dedi.

19.03.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, işinden evine dönmeye çalışan ve bu arada alışveriş yapmak zorunda olan insanların, artık marketlerde kaybedeceği bir-iki dakikaya bile tahammülleri olmadığını belirterek, "Bu nedenle yakın zaman sonra, tüketicisine alışveriş esnasında zaman tasarrufu sağlayamayan marketlerin, tercih edilirliği maalesef düşecek" dedi.

"Yerel Zincirler Buluşuyor 2015 Konferansı ve Fuarı" öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Altunbilek, 15-16 Nisan tarihlerinde bu yıl yedincisi gerçekleştirilecek organizasyonun ana temasının teknoloji olacağını söyledi.

Fuarda "Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan" temasıyla teknoloji konusunu işleyeceklerini aktaran Altunbilek, Türkiye genelinde ve KKTC'de faaliyet gösteren 16 derneğin çatı örgütü olarak, 369 üyeleri ile TPF olarak 3 bin 680 perakende noktasında hizmet verdiklerini kaydetti.

Sektör olarak toplam istihdamlarının yaklaşık 70 bin kişi olduğunu bildiren Altunbilek, "Bu istihdam rakamı ile perakende sektörü olarak, Türkiye'nin en büyük istihdam sağlayan üçüncü sektörüyüz. Geçen yıl yakaladığımız büyüme oranı ise yüzde 14. Yerel zincir marketler olarak, toplamda 10 milyar dolarlık ciro ile Türkiye için oldukça önemli bir rakamsal karşılığa imza atıyoruz. 2023 yılı hedefimiz ise ciroda 70 milyar lira" dedi.

Elde ettikleri rakamlar ışığında, perakende sektörünün geleceğinin çok parlak olduğunu aktaran Altunbilek, sözlerine şöyle devam etti.

"Ancak gidilecek daha çok yolumuz, atmamız gereken daha çok adım var. Bu adımların en başında ise, teknoloji geliyor. Hayat, artık her geçen gün daha da hızlanıyor. İşinden evine dönmeye çalışan ve bu arada alışveriş yapmak zorunda olan insanların, artık marketlerde kaybedeceği bir-iki dakikaya bile tahammülleri yok. Tüketici artık markete girdiğinde, istediği ürünü kolayca bulup, alışverişini, mümkün olan en kısa sürede bitirebilmek istiyor. Bu nedenle yakın zaman sonra, tüketicisine alışveriş esnasında zaman tasarrufu sağlayamayan marketlerin, tercih edilirliği maalesef düşecek. Günümüzde, elinin altındaki teknolojiyi en iyi biçimde kullanan ve teknolojinin konforu ile daha rahat olmayı ve zamandan kazanmayı keşfeden bir tüketici kitlesi bulunuyor. Tüketicinin beklentisi, marketler için de geçerli olacak. Alışveriş tercihlerini, zaman ve konfor belirleyecek. Teknolojik gelişmelere entegre olabilmek adına yerel marketlerin önemli bir avantajı var. Perakende sektörü, bildiğiniz gibi, bütün iş süreçlerinin başında insan kaynağı olan, çok canlı bir sektör. Yerel marketlerin en büyük avantajı ise, hızlı hareket edebilme kabiliyetidir. Marketler, gelişmeleri yakından takip edebildiği, müşterisine birebir dokunabildiği için olan biteni iyi gözlemler; hızla karar alabilir ve hızlı uygular."

"Kötünün iyisi de olsa, perakendeyi kolaylaştıracak bir yasa olmasa da çıktı"

Altunbilek, teknolojiyi doğru kullanmanın, işletmelerin cirosuna önemli katkılar sağladığını belirterek, "Çünkü teknoloji kullanımı, işletmelere her şeyden önce 'sağlıklı ölçümlemeyi' getiriyor. Tedarik zincirinden, satış ve stok adedine, aydınlatmadan yazılım ve uygulamaya, artık hemen her alanda kullanılabilen teknoloji, maddi gider ve kayıpları önlediği gibi; kaybın en çok nerelerde yaşandığını net bir biçimde ortaya koyuyor ve işletme açısından en doğru çözümün bulunmasını sağlıyor" dedi.

Sektörde yatırım yapmak isteyen işletmecilere, önemli bir uyarıda bulunmak istediğini aktaran Altunbilek, "Mağazasını kontrol edemeyecek olan hiçkimse, market açmasın, başarısızlığa uğrar. Mağazaların kontrolü için tek yol, teknoloji yatırımı" ifadelerini kullandı.

Perakende de başarı ile uygulanan internet satışlarının her geçen gün arttığını anlatan Altunbilek, halihazırda sektörde marketlerin sadece yüzde 2'sinin sanal uygulamalarla satış yaptığını dile getirdi.

Altunbilek, fuarda geleceğin marketini de tanıtacaklarını ifade etti.

Perakende yasası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Altunbilek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yasamız çıktı. Kötünün iyisi de olsa, perakendeyi kolaylaştıracak bir yasa olmasa da çıktı. Uygulanmaya başlandığında buradaki eksiklikler görülecek. Yeni yasal düzenlemelerle işimizi daha da kolaylaştırıcı bir takım değişikliklerin olacağı kanaatindeyim. Bizim için en önemlisi çalışanlarımızın bu işi meslek olarak görmeleri. Marketler kapatılsın dediğimizde bir yanlış anlaşılma oldu. AVM'ler kapatılsın gibi bir algı oluştu. Perakendeci olarak istediğimiz, bu Avrupa'daki gibi pazar günü de olabilirdi, pazartesi de olabilirdi, çalışanın bir gün kesinlikle dinlenmesi gerektiği, mağazalarımızın hijyen bakımından müşterimize daha iyi hizmet verebilmek için kesinlikle 1 gün kapatılması. Eğer çalışan mutlu değilse, müşteriyi mutlu edemeyiz."

Globus Fuar Kongre Yönetimi Başkanı Hakan Adıgüzel'in de fuarla ilgili bilgi verdiği toplantıda, TPF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Reşat Narman, TPF Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Korkmaz, Mahmut Kara ve İhsan Biçen de hazır bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zaman Tasarrufu Sağlayamayan Marketlerin Tercih Edilirliği Düşecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement