Zambiya'da Seçim Öncesi Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Zambiya'da Seçim Öncesi Gerginlik

Zambiya'da 11 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan genel seçimler öncesi ana muhalefet partileri, iktidarın baskı uyguladığını öne sürdü.

30.06.2016 09:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zambiya'da 11 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan genel seçimler öncesi ana muhalefet partileri, iktidarın baskı uyguladığını öne sürdü.

Muhalefetteki 7 parti yayınladığı ortak bildiride, seçimler öncesi iktidar ile eşit şartlarda kampanya yapamadıklarını belirtti.

Ülkenin Merkez Eyaleti'nin başkenti Kabwe'de salı günü düzenlenen bir protestoda binden fazla destekçilerinin emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, "Özgürce seçim kampanyası yürütmemiz engelleniyor, üyelerimiz ya iktidardaki Vatansever Cephe (PF) destekçilerinin saldırısına uğruyor, ya da yürütmenin emriyle polis tarafından yasa dışı şekilde alıkonuluyor." ifadesine yer verildi.

Gözaltına alınanların bir kısmının serbest bırakılırken bir kısmının ise tutulmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Bu yeterli değilmiş gibi polis geçen hafta Güney Eyaleti'nin Namwala bölgesinde muhalif bir milletvekili adayını tutuklamıştır. Bizce, bu benzeri görülmemiş sayıda tutuklamalar hükümet tarafından bir korku ortamı oluşturmak için uygulanan bir taktiktir." ifadesi kullanıldı.

Muhalefet partileri, seçimleri boykot etmeyeceklerini, devam eden zulüm ve tutuklamalar ile seçmen kayıtlarındaki sorunların kendilerini PF'nin kazanacağı bir seçim sonucunu reddetmeye iteceğini ifade etti.

Diğer yandan iktidardaki PF'nin Genel Sekreteri Davies Chama, AA muhabirine yaptığını açıklamada, seçimleri hile olmadan kazanacaklarını söyledi. Chama, "Halk politikalarımıza güveniyor ve bu politikalardan dolayı Vatansever Cephe ağustostaki seçimi yine kazanacak." dedi.

Zambiya'da 11 Ağustos'da düzenlenecek seçimlerde 7 milyondan fazla kayıtlı seçmen devlet başkanını, milletvekilleri, belediye başkanları ve yerel hükümet temsilcilerini belirlemek üzere oy kullanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zambiya'da Seçim Öncesi Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement