Zengin Akdeniz Tipi Diyet, Hafızayı Güçlendiriyor - Son Dakika
Sağlık

Zengin Akdeniz Tipi Diyet, Hafızayı Güçlendiriyor

Zengin Akdeniz Tipi Diyet, Hafızayı Güçlendiriyor

Sebze, meyve, balık ve zeytinyağlılardan zengin olan Akdeniz Tipi Diyetin, özellikle yaşlıların hafızalarında ve muhakeme kabiliyetlerinde artış sağladığı belirtiliyor.

02.07.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sızıntı Dergisinin Temmuz sayısında, Prof. Dr. İ. Hakkı İhsanoğlu, Dr. S. Rıza Sayın tarafından hazırlanan habere göre; 2003 ile 2009 yılları arasında İspanya'da yaşlılar üzerinde yapılan bir araştırmada, Akdeniz tipi beslenme ile muhakeme yeteneklerinin ve hafızalarının geliştiği tespit edildi. Yaşları ortalama 67 olan, yaklaşık 450 kişi üzerinde bu araştırmada, bütün yaşlılarda kalp hastalığı risk faktörü olmasına rağmen, hiçbirisinde hafıza veya muhakeme ile alâkalı bir problem bulunmuyordu. Yaşlılar üç gruba ayrıldı. Birinci gruptakiler, haftada bir litre sızma zeytinyağı diyetiyle; ikinci gruptakiler, günde toplam 30 gram ceviz, fındık veya badem ihtiva eden Akdeniz tipi diyetle; üçüncü gruptakiler ise, düşük yağlı diyetle beslendi.

"Bir avuç ceviz, fındık veya badem yemek, yaşlılıkta zihnimizi koruyor"

Zamanla meydana gelen muhakeme ve hafıza değişiklikleri, bir test bataryasıyla takip edildi. Her iki Akdeniz tipi diyet grubundaki yaşlılarda, testlerdeki ilerlemeler, düşük yağ grubundaki yaşlılara göre daha fazlaydı. Bunun sebebinin, zeytinyağındaki ve kabuklu yemişlerdeki faydalı yağ bileşenlerinin olduğu düşünülmektedir.

Yemek pişirirken tereyağı yerine zeytinyağını tercih etmenin, atıştırmak için cips vs. yerine bir avuç ceviz, fındık veya badem yemenin önemine değiniliyor. Yaşlılıkta zihni korumak için şimdiden beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerektiğine vurgu yapılıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Zengin Akdeniz Tipi Diyet, Hafızayı Güçlendiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement