Zeugma Mozaiklerinin ABD'de Zemin Süsü Olarak Kullanılması - Son Dakika
Kültür Sanat

Zeugma Mozaiklerinin ABD'de Zemin Süsü Olarak Kullanılması

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Şahin: "Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini kabul edemeyiz" "Hem Dışişleri Bakanlığı hem Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştük. Eser neredeyse buraya getirilmesi için çalışmaları.

05.03.2014 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, Zeugma mozaiklerine ait parçaların ABD'de zemin süsü olarak kullanılmasına ilişkin, "Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini kabul edemeyiz" dedi.

Şahin, Gençlik Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği okullar arası tenis turnuvası ödül töreninde, bir gazetecinin, "Zeugma mozaiklerinin ABD'den getirilmesine yönelik çalışma başlatıldı mı" sorusuna, bölgenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bölgeden götürülen eserlerin ilk olmadığına işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"Bu topraklar, bu coğrafya bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış, burada büyük bir hazine var. Biz yüzyıllar boyunca bu hazineye yeteri kadar değer vermeyince bu tür olaylar zaman içerisinde çok oldu. Özellikle bu bölgeden götürülen tarihi eserlerin geri getirilmesiyle ilgili önemli çalışma başlatıldı. Bir kısmının getirilmesinde de başarılı olundu. Kendi coğrafyasında, kendi tarihi dokusunda olması gerektiği yerde sergilenecek şekilde çalışma yapıldı. Şimdi Zeugma mozaikleri Amerika'da bir üniversitenin yer zemininde kullanılıyor. Böyle bir şey olamaz, kabul edilemez. Uluslararası hukuka göre, hem şehrimizin, hem bakanlığımızın, hem de ülkemizin yapması gereken iş var. Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini kabul edemeyiz."

Son 12 yılda vakıf eserlerine, tarihi dokuya, tarih ve kültüre sahip çıkma adına önemli çalışma yapıldığını ifade eden Şahin, "Dünyanın neresinde hangi eserimiz varsa, bunun birebir takipçisi olacağız. Uluslararası hukuk ve uluslararası toplum boyutunda bütün kurumlarla devreye girip ana vatanına getirilmesi konusunda çalışma başlattık. Hem Dışişleri Bakanlığı, hem Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştük. Eser neredeyse buraya getirilmesi için çalışmaları tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

"Karkamış Antik Kenti dünya tarihini değiştirecek"

Karkamış Antik Kent'te Lawrens'in kaçırmak üzere hazırladığı deponun bulunduğunu ve burada ele geçirilen 200 eserin müzede sergilendiğini anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

"Üzerinden 100 yıl geçti. AK Parti dönemine kadar antik kentteki mayınlar temizlenmedi. Dolayısıyla hazine yerin altında kaldı. Şimdi mayınlar temizlendi. Oraya da antik ve kültür park yapılacak şekilde altyapı çalışması ve kazılar devam ediyor. Bölgedeki kazıları bütün yıl devam ettirecek şekilde hareket edeceğiz. Karkamış Antik Kenti dünya tarihini değiştirecek. Bunu tarihçiler de söylüyor. Çıkan eserler, bugün insanlık ve dünya tarihini değiştirecek ölçüde eski ve kaliteli." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Zeugma Mozaiklerinin ABD'de Zemin Süsü Olarak Kullanılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement