Zeybekçi: Başka Ülkeler Yürüyorsa Bizim Koşmamız Lazım - Son Dakika
Güncel

Zeybekçi: Başka Ülkeler Yürüyorsa Bizim Koşmamız Lazım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ürün geliştirmek, önden gitmek, Ar-Ge'ye önem vermek, kimsenin yapamadığını yapmak önemli." dedi.

05.09.2014 22:13  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ürün geliştirmek, önden gitmek, Ar-Ge'ye önem vermek, kimsenin yapamadığını yapmak önemli. Türkiye'nin cari açık problemi yoktur, inovasyon problemi vardır. Yeni şeyler üretmek, hiç kimsede bulunmayı sizde bulmak bunları sağlamamız lazım" dedi.

Kayseri Serbest Bölgesi'nde hastaneler için yatak üreten bir firmanın açılışını gerçekleştiren Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, kendisinin de sanayici olduğunu, 800 işçiyle Türkiye ekonomisine katkı vermeye çalıştıklarını söyledi.

İş dünyasındaki rekabete değinen Zeybekci, "TRT'de atletizm yarışmalarını izlerdik. Babam, 'oğlum yarışmayı herkes bitirdi ama madalyayı ilk üçe verdiler' derdi. O yüzden ilk üçte olmakta her zaman fayda var. Türkiye olarak ihtiyacımız olan üreticilerdir. Özellikle katma değeri yüksek ürün üreten üreticiler" ifadelerini kullandı.

Kilogram maliyeti yüksek olan ürünler üretmenin önemli olduğunu dikkati çeken Zeybekci, bugün itibariyle ihracatın 157,1 milyar dolara ulaştığını, ihracatta geçen seneye göre yüzde 6,3 artış olduğunu belirtti.

Zeybekci, yüksek teknoloji ürünler üretmenin ekonomiye olan katkısına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"İhracatımızın toplam kilogram maliyeti 1,57 dolar. Bizim bunu 3-3,5 milyar dolara çıkarmamız lazım. Buralara taşımadığımız sürece 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşırız da çok yoruluruz, kan ter içinde kalırız. Aklımızla değil, bedenen çok koşmuş oluruz. Bunun için bizim aklımızla koşmaya ihtiyacımız var. Ürün geliştirmek, önden gitmek, Ar-Ge'ye önem vermek, kimsenin yapamadığını yapmak önemli. Türkiye'nin cari açık problemi yoktur, inovasyon problemi vardır. Yeni şeyler üretmek, hiç kimsede bulunmayı sizde bulmak bunları sağlamamız lazım. Sizin ürettiklerinizi biz düne kadar ithal ediyorduk. Kendim de tekstilci olduğum için lüks restoranlara gittiğimde gözüm masa örtüsünde, peçetede olur. Kendi markamla karşılaştığımda çok mutlu olurum. Bazen yurt dışında öyle güzel yerlerde, lüks otellerde Türk vitrifiye malzemeleriyle karşılaşıyoruz. İnşallah bundan sonra daha fazla yerde ürünlerimizi görürüz."

YÜKSEK TEKNOLOJİNİN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 4

Yüksek teknoloji ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payının çok az olduğunu ifade eden Zeybekci, "Şu anda yüksek teknolojinin toplam ihracattaki payı yüzde 4. Bundan 20 yıl önce bizimle aynı yerde olan Güney Kore'nin toplam ihracatındaki yüksek teknolojinin payı ise yüzde 25'lerde. 2002 yılında Türkiye milli gelirinden 0,48'i Ar-Ge yapmaya ayırdı. Şimdi 0,98, yani yüzde 1 diyelim. Bu yine de 2023 hedeflerine ulaşmak için son derece yetersiz. Bizim bir an önce yüzde 3'ün üstüne çıkmamız lazım. Başka ülkeler yürüyorsa bizim koşmamız, başka ülkeler koşuyorsa bizim atlaya atlaya uçarak gitmemiz lazım. Vakit kaybetmememiz lazım. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 'Bir olarak, diri olarak durmak yok, üretmeye devam' diyoruz" şeklinde konuştu.

Zeybekci, serbest bölgede çelik dolap üreten ve güneş enerjisiyle üretim yapan bir firmayı da ziyaret etti. Zeybekci, dünyanın pek çok ülkesine ürettiği yatakları satan bir firmanın ürünlerini de inceledi.

Zeybekçi: Başka Ülkeler Yürüyorsa Bizim Koşmamız Lazım
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zeybekçi: Başka Ülkeler Yürüyorsa Bizim Koşmamız Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement