Zeytinburnu'nun 5 yılda yüzde 112 değerlenmesi bekleniyor… - Son Dakika
Güncel

Zeytinburnu'nun 5 yılda yüzde 112 değerlenmesi bekleniyor…

Zeytinburnu\'nun 5 yılda yüzde 112 değerlenmesi bekleniyor…

Yatırımcısına, Londra ve Barselona'da yeniden inşa edilen kıyı bandının avantajlarını sunacak!

07.12.2016 16:54  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişim süreci itibariyle dünya metropolleri ile önemli benzerlikler gösteren İstanbul'da bağımsız iki araştırma şirketinin raporlarına göre önemli avantajlara sahip Zeytinburnu'nda, yeni konut projeleri emsallerine kıyasla yarı yarıya daha ucuz.

Avrasya Tüneli, metro istasyonu Zeyport Limanı gibi alt yapı projeleri tamamlandığında Zeytinburnu genelinde bugün ortalama 3 bin 400 TL olan birim metrekare fiyatı 5 yıl sonra yüzde 112 artış ile 7 bin 200 TL'ye ulaşacak. Sahil bandında ise halen 16 bin TL olan rakam, yüzde 108 artış ile 33 bin TL'ye çıkacak.

İstanbul'da bugüne kadar deri fabrikaları, tekstil atölyeleri, Demirciler Çarşısı ve Nakliyeciler Sitesi gibi merkezleriyle adından söz ettiren Zeytinburnu büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. E-5 Karayolu, Aralık ayında hizmete girecek Avrasya Tüneli, mevcut ve planlanan raylı sistemleriyle ulaşımda avantajlı bir konuma gelen Zeytinburnu, yeni yüzüyle İstanbul'un en gözde yerleşim alanlarından biri olmaya aday görünüyor. Uzmanların Londra ve Barselona benzeri bir gelişim göstereceğini öngördükleri Zeytinburnu'nda gayrimenkul fiyatlarının 5 yılda yüzde 112 değer kazanacağı tahmin ediliyor.

Sahil şeridine sahip lokasyonu, ulaşım ağlarının merkezinde oluşu ve altyapı yatırımlarıyla İstanbul'un yükselen değeri Zeytinburnu'nun potansiyeli ile sunduğu yatırım fırsatlarını içeren geniş kapsamlı iki araştırma raporunun sonuçları açıklandı. Zeytinburnu Belediyesi'nce EPOS ve REIDIN araştırma şirketlerine hazırlatılan bağımsız gayrimenkul raporları kamuoyuna açıklandı. Raporlar, Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Hepşen, Özyeğin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Işıl Erol ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Dr. Özdemir Sönmez tarafından değerlendirildi.

ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANI MURAT AYDIN: 5 YILDA MİNİ BARSELONA İNŞA EDECEĞİZ

Toplantının açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 25 bine yakın işyeri, 10 bin civarında imalathane ve 170 fabrika ile Zeytinburnu'nun Türkiye'de üretime en çok katkı sunan üç ilçeden biri olduğunu söyledi. İşyerlerini ilçe dışına kaydırarak Zeytinburnu'nu modern bir yerleşim alanına dönüştürmeyi planladıklarını vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

"İlçemiz sınırları içinde bulunan Nakliyeciler Sitesi ve atölyeler başta olmak üzere mevcut işyerlerinin önemli bir kısmını tahliye edeceğiz. Yeni yüzüne yakışır bir kültür vadisi ve devasa bir parkı Zeytinburnu'na inşa edeceğiz. Küçükçekmece'ye kadar sahile boydan boya bir yürüyüş parkuru kazandıracağız. Zeyport liman projemiz için girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Kentsel dönüşüm, ilçemizi baştan aşağıya yenileme planlarımızın uygulanmasını daha da kolaylaştırdı. Halen eğitim faaliyetlerini sürdüren 5 üniversite ve modern hastaneleriyle Zeytinburnu'nda dönüşüm zaten başlamış bulunuyor. Belediye olarak yeni dönemde bu süreci daha da hızlandırmak istiyoruz.

Barselona'nın 1980'li yıllardaki durumunu ve bugünkü modern çehresini biliyoruz. Biz de Zeytinburnu'nda 5 yıl içinde mini bir Barselona inşa etmek istiyoruz." Zeytinburnu'nu İstanbul'un cazibe merkezlerinden biri haline getireceklerini vurgulayan Aydın, ilçeye bugün yatırım yapanların gelecekte karşılığını fazlasıyla alacaklarının altını çizdi. Aydın, "Komşumuz Bakırköy'e göre ilçemizde konut fiyatları halen yarı yarıya ucuz. Markalı konutların da yer alacağı yeni Zeytinburnu'nun inşasıyla aradaki fark kapanacak" diye konuştu.

DOÇ. DR. ALİ HEPŞEN: ZEYTİNBURNU EMSAL PROJELERE GÖRE YARI YARIYA UCUZ

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen, Tarihi Yarımada'ya yakınlığı, boydan boya sahil bandı ve toplu ulaşım ağlarının merkezinde yer almasının Zeytinburnu'nun en önemli avantajlarını oluşturduğunu söyledi. Geliştirme projeleriyle bu avantajlara yenilerinin ekleneceğini ve ilçenin yakın gelecekte bambaşka bir görünüm kazanacağını vurgulayan Hepşen, şöyle devam etti:

"Zeytinburnu'nun sahil bandı, yeni gayrimenkul projeleriyle ilçenin genelinden farklı bir statü ve görünüm kazanacak. Özellikle sahil bandında fırsatları içinde barındıran bir yatırım iklimi oluşuyor. İlçede konut fiyatlarının beş yılda yüzde 152 arttığını görüyoruz. Son bir yıldaki değişim ise yüzde 18. Bu artış oranlarına rağmen Zeytinburnu'nda emlak fiyatları komşu Bakırköy'ün sahil bandına oranla neredeyse yarı yarıya daha ucuz. Yakın bölgedeki emsal projelere göre Zeytinburnu'nda metrekare birim fiyatlarının çok daha uygun olmasını önemli bir fırsat olarak görüyorum. Bugün üzerinde konuştuğumuz iki rapor da bize ışık tutuyor. Somut bir örnek vermek gerekirse 5 yıl içinde Avrasya Tüneli, metro istasyonu, Zeyport Limanı gibi alt yapı projeleri tamamlandığında; Zeytinburnu genelinde bugün ortalama 3 bin 400 TL olan birim metrekare fiyatları 5 yıl sonra yüzde 112 artış ile 7 bin 200 TL'ye ulaşacak. Zeytinburnu'nun prestijli yaşam alanı haline gelecek sahil bandında ise halen 16 bin TL olan rakam yüzde 108 artış ile 33 bin TL'ye çıkacak."
Avrupa yakasında konut amortisman süresi 19 yılken Zeytinburnu'nda bu sürenin 15 yıl olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Hepşen, İstanbul geneliyle kıyaslandığında hem fiyat artışıyla hem de yüksek kira getirisiyle Zeytinburnu'nun daha avantajlı göründüğünü sözlerine ekledi.

DR. ÖZDEMİR SÖNMEZ: MERKEZE YAKINLIK VE DENİZ BÜYÜK AVANTAJ

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özdemir Sönmez de, dünya kenti diye adlandırılan Londra, Paris ve New York gibi metropolerin ülkelerin ekonomik, teknolojik ve sosyal yaşamın değişiminde öncü rol oynadıklarına dikkat çekti.

Daha önce sanayi merkezi ve depo olan alanların merkezden dışa doğru yeniden yapılanarak daha kaliteli yaşam mekanları şeklinde kentsel alanlara eklendiğine dikkat çeken Dr. Sönmez şöyle devam etti:
"Bunu Londra, Barselona, Hamburg gibi kentlerde görüyoruz. Bu metropollerde yenilenen alanların ortak özelliklerini kent merkezine yakınlık, deniz kıyısında bulunmak, ulaşım ve erişim olanaklarının yüksek olması şeklinde özetleyebiliriz. Dünya kentlerinde yaşanan bu gelişmeler paralelinde İstanbul da değişirken, yukarıda belirtilen kriterler doğrultusunda Zeytinburnu çok önemli avantajları ile öne çıkıyor. Tarihi Yarımada geçmişten bu yana İstanbul'un merkezi konumunda bulunurken, merkezi çevreleyen yerleşmelerin başında ilk kuşakta Zeytinburnu geliyor. Buna ek olarak "Marmaray ve Avrasya Tüneli" gibi metroplün karşı yaka bağlantısını sağlayan noktaların kavşağında yer alması ve ayrıca deniz kıyısında konumlanması, Zeytinburnu 'nun önemini bir kat daha artırıyor.
Bu doğrultuda değerlendirdiğimizde Zeytinburnu'nun, Barselona, Londra gibi kentlerde yenilenerek öne çıkan yeni merkezler ile aynı avantajlara sahip olduğunu ve yakın gelecekte İstanbul'un en prestijli yerleşmelerinden biri olacağını söyleyebiliriz."

DOÇ. DR. IŞIL EROL: ZEYTİNBURNU İSTANBUL'DA EN ÇOK DEĞERLENEN BEŞİNCİ İLÇE

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Erol ise TCMB Hedonik Konut Fiyat Endeksine göre son 3 yılda (2013-2015) Türkiye genelinde konut fiyatlarının yıllık ortalama yüzde 14-22 oranında arttığını söyledi. İstanbul'daki konut fiyatlarının aynı dönemde yüzde 19-23,5 oranlarında yükseldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Erol, şöyle devam etti:

· İstanbul'da 2010-2015 dönemindeki toplam konut fiyat artışı nominal olarak yüzde 118, enflasyondan arındırılmış hali ile yüzde 63,3 oldu.
· Emsallerine göre yarı yarıya daha ucuz olan Zeytinburnu'nda önümüzdeki dönemde de fiyat artışının aynı hızla devam etmesi bekleniyor.
· Yapı ruhsatları, yapı kullanma izin belgesi, konut satış sayılarına baktığımızda, Zeytinburnu konut piyasasının oldukça önemli büyüme potansiyeline sahip olduğunu görmekteyiz.
· Dünya ölçeğindeki kıyı bandı gelişimi örneklerinden yola çıkarak, Kazlıçeşme'de değer yaratan ve yaşam kalitesini yükselten kıyı bandı gelişimi Zeytinburnu'na katma değerine büyük katkı yapacak.
· Bu değer artışının (kalite, yaşam standartları vs.) gelecekte fiyatlara yansıyacağını söylemek mümkündür.

PROF. DR. EMRE ALKİN: ZEYTİNBURNU İSTANBUL'UN PARLAYAN YILDIZI OLACAK

Prof. Dr. Emre Alkin, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede; uzmanların sunduğu iki raporun ışığında, Zeytinburnu'nun çağdaş yaşam için İstanbul'da ilk tercih edilen yerlerden biri haline geleceğini söyledi. Zeytinburnu'nun, önümüzdeki dönemde İstanbul'un parlayan yıldızı olacağını dile getiren Prof. Dr. Alkin, şöyle devam etti:

"Zeytinburnu, kara-deniz-hava ulaşımının merkezinde yer alan konumuyla çağdaş yaşam için İstanbul'da ilk tercih edilen yerlerden biri olacak. İlçe, yatırımcıların ilgisini çeken gayrimenkul potansiyeli, Kültür Vadisi Projesi, Şehir Parkı, Hastaneleri, Okulları ve İş Merkezleriyle yükselmeye başlıyor. Ulaşımın Maliyeti, yatırımın değerlenmesi ve diğer konular kadar "insanı merkeze alan" uygulamalar Zeytinburnu'nu tercih listesinin tepesine taşıyacak. Barcelona, Dublin ve Dockland örneklerinde olduğu gibi Zeytinburnu yepyeni bir altyapı ve üstyapıya kavuşmaya hazırlanırken, değişimin şafağında uzmanların görüşlerini paylaştığı panelin kamuoyunu aydınlatmak için fayda vereceğine inanıyorum."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Zeytinburnu'nun 5 yılda yüzde 112 değerlenmesi bekleniyor… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement