Zeytinde İlaçlama Yağda Kaliteyi Arttırdı - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinde İlaçlama Yağda Kaliteyi Arttırdı

Zeytinde İlaçlama Yağda Kaliteyi Arttırdı

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit körfezinde 2 yıl aradan sonra zeytin sineği ilaçlaması yapılması yağdaki kaliteyi artırdı.

12.11.2014 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit körfezinde 2 yıl aradan sonra zeytin sineği ilaçlaması yapılması yağdaki kaliteyi artırdı.

Yaklaşık 11 milyon dolayında zeytin ağacının bulunduğu Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Gömeç ve Havran ilçelerini içine alan körfez bölgesinde hasat sürerken, musluklardan akan sızma yağlar da üreticinin yüzünü güldürdü. İki yıl aradan sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle uçakla yapılan zeytin sineği mücadelesinin yağda verimi ve kaliteyi artırdığı kaydedildi. Yörede hasat sezonunun mart ayına kadar sürmesi bekleniyor.

Kalitenin yüksek olduğunu anlatan Burhaniye Tariş Müdürü Emrah Öztürk, "Bu yıl zeytin sezonu erken başladı. Fabrikamızı faaliyete erken başlamış oldu. Bu yıl elde edilen yağlar çok kaliteli. Yemeklik kalitesinde sızma dizyem yağlar. Gerek iklimin etkisi, gerek ilaçlamanın yapılması, bu yıl yağların daha kaliteli olmasını sağladı. Şu an elde ettiğimiz yağlar dizyem seviyesinde" dedi.

Bu sezon, geçen sezonun aksine yağların daha kaliteli olduğunu dile getiren laborant Ahmet Korkmaz ise, "Bu sezon yağın nefaseti de çok güzel. Ayrıca asitleri de düşük çıkıyor. Yüksek ihtimalle bu kurt olmamasından kaynaklanıyor. Güzel bir sezon olacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hasada yeni başladığını anlatan üretici Mehmet Yücesoy da, "Mahsul kıt, ama yağ bol çıkarsa telafi edecek" dedi.

Bir başka üretici Muharrem İbiş ise, "15 işçim vardı. 20 çuval zeytin toplayabildim. Asit durumu çok güzel. Nefaset çok güzel. Körfezimizin zeytin yağı başkadır" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Ali Duman da, "Bu sene 2014 kampanyası hızla başladı. İlaçlamadan dolayı asit düşük. İyi fiyat olursa çiftinin yüzü daha da gülecek" şeklinde konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zeytinde İlaçlama Yağda Kaliteyi Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı
    09:29 Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı

    Denizli'den 42 doğaltaş, 17 makine ve diğer alanlardan olmak üzere toplam 59 firma, Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörlerini temsil ediyor. Denizli'nin antik döneme dayanan sektör deneyimi ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini koruyor. Denizli'den yapılan işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Denizli madencilik sektörü ihracatında zirvede yer alıyor. Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    09:11 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı

    İstanbul Şişli'de bulunan Büyükdere Caddesi'nde yükselen Torunlar GYO'ya ait 39 katlı Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar lira + KDV'ye Denizbank'a satıldı. Söz konusu satış işlemi hakkında dün akşam saatlerinde KAP'a açıklama yapıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.


Advertisement