Zeytinin Atık Maddesinden Zeytin Ezmesi Yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinin Atık Maddesinden Zeytin Ezmesi Yaptı

Zeytinin Atık Maddesinden Zeytin Ezmesi Yaptı

Dünyada ilk kez farklı bir zeytin sıkım metoduyla gerçekleştirilen zeytinyağı üretimi sonrasında, zeytin posasından zeytin ezmesi üretilerek atık ürün ekonomik bir ürün haline getirildi.

24.11.2015 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada ilk kez farklı bir zeytin sıkım metoduyla gerçekleştirilen zeytinyağı üretimi sonrasında, zeytin posasından zeytin ezmesi üretilerek atık ürün ekonomik bir ürün haline getirildi.

Balıkesir Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Edremit Körfezi'ndeki bir ar-ge firması ile yaptığı ortak çalışmalar neticesinde, zeytinyağı üretiminde atık madde olarak çıkan bir ürün ekonomiye kazandırıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, "Son geliştirilen metot ile zeytin ezmesi yapmak için artık direk zeytini kullanmıyoruz. Zeytinyağı elde edildikten sonra yan ürünü olan çekirdeklerinden kurtarılmış hamur kıvamındaki zeytini biz zeytin ezmesi olarak kullanıyoruz. Bu metod ile ülke çok büyük bir kazanç elde ediyor. Bu ürün tamamen zeytinyağı elde ederken çıkmış, halk arasında 'malak' olarak bilinen diğer adıyla zeytin hamurundan başlangıçtaki metotta çekirdekler uzaklaştırıldığı için içinde hiçbir kırık çekirdek bulunmayan tamamen temiz, saf zeytin hamuru ya da meyvasını karşımızda görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Tümen, "Bulunan metot sayesinde atık ürün kabul edilen zeytin hamurunu, temiz zeytin hamurunu zeytin ezmesi olarak kullanacak. Zeytin ezmesi olarak kullanılandan zeytin salçası yapabilirsiniz. Biber ilave ederek, ya da zeytin çorbası hazırlayabilirsiniz. Yeni zeytinyağı elde etme metodu projesi sayesinde ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanabilecek. Bir ürünü nereye kadar işlerseniz o ürün bizimdir. İşleyemediğimiz kısım bizim değildir. Bugüne kadar dünyada İtalya ve İspanyol zeytin üretme metotları kullanılıyordu. Bir yenilik yaparak, hem daha kaliteli bir zeytinyağı elde etmeyi başardık ve hem de daha iyi kullanılabilen yan ürünler elde ettik. Üretilen yan ürünleri, ister halk ekmek fabrikaları ekmeğe katar ve fakir fukara yavan ekmek yerine zeytinli ekmek yemiş olur. Bunlar, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayabilecek ürünlerdir. Benim hesaplamalarıma göre, yılda yaklaşık olarak ülke ekonomisine en ez 500 milyon dolar kar getirebilecek bir projedir bu. Ülkemize hayırlı olsun. Biz Türkler yıllardır, Osmanlı'dan bu yana dünyaya teknoloji verdik. Bundan sonra da yeni teknolojileri vermeye devam edeceğiz. Bu çalışmamız bir Ar-Ge çalışmasıdır. Ama sanayi boyutunda da üretmeyi başardık. Bu projede emeği geçen tüm bilim adamlarına ve ekibimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Soğuk sıkım ile farkı bir metot kullanılarak elde edilen zeytinyağının Olea europaea, Omega-3 ve diğer faydalı bileşenler bakımından çok zengin olduğu açıklanırken, Faruk Durukan, ürüne talep olması durumunda hemen üretimine başlanabileceğini belirtti. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zeytinin Atık Maddesinden Zeytin Ezmesi Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement