Zeytinköy'de Alevi Mezarlarına Saldırı Kınandı - Son Dakika
Güncel

Zeytinköy'de Alevi Mezarlarına Saldırı Kınandı

Zeytinköy\'de Alevi Mezarlarına Saldırı Kınandı

İzmir'in Selçuk ilçesi Zeytinköy Mahallesinde, Aleviler'e ait 35 mezara yapılan saldırı, geniş katılımlı yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı.

18.08.2014 13:38  Güncelleme: 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Selçuk İlçesi Zeytinköy Mahallesi'nde, Aleviler'e ait 35 mezara yapılan saldırı, geniş katılımlı yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı. Yürüyüşe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Zeytinköy Mahallesi Mezarlığı'ndaki, tamamı Aleviler'e ait 35 mezar, geçen 13 Ağustos'ta kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına uğradı. Saldırıda mezar taşları kırıldı. Saldırı, Selçuk'a 14 kilometre uzaklıktaki, bir süre önce mahalleye dönüştürülen 290 hane, 852 nüfuslu dağ köyü Zeytinköy'de yaşayan Aleviler'i üzdü. Jandarma, mezarlara zarar veren kişi ve kişilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürürken Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi, köy meydanında dün düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasıyla olayı kınadı.

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli birim amirleri, Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Başkanı Düzgün Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, Belevi Eski Belediye Başkanı Özcan Işık, Eğitim- Sen ve Eğitim- İş Selçuk Temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Selçuk İlçe Başkanı ve yönetim Kurulu üyeleri, Selçuk Ephesus Rumeli Göçmenleri Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri, CHP Selçuk İlçe Başkanı Özge Yıldırım ve CHP'li Meclis üyeleri, ayrıca Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve İşçi Partisi (İP) Selçuk ilçe örgütleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyeleri, Selçuk, Kuşadası, Torbalı, Söke, Davutlar ilçelerindeki Alevi Kültür Dernekleri yönetim kurulu üyeleri, Didim Hacıbektaş Veli Derneği Cem Evi yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ve vatandaşlar katıldı.

PANKART YOK, SADECE ALKIŞLI PROTESTO

Zeytinköy Mahallesi Meydanı'nda toplanan kalabalık, alkışlar eşliğinde Alevi Mezarlığı'na yürüdü. Yürüşün provoke edilmemesi için çevre ilçelerden gelen grupların pankart açmaları ve slogan atmalarına izin verilmedi. Kırılan mezarları yerinde görerek yapılan bu çirkin saldırıyı bir kez daha kınayan kalabalık, burada alkışlı protestoda bulundu. Mezarlıkta Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Başkanı Düzgün Çelik, bir basın açıklaması yaptı. 35 mezarın tahrip edildiğini hatırlatan Çelik, "Yıllarca Laz'ı, Göçmen'i, Kürt'ü, Alevi'si, Yörük'ü kardeşçe bir arada yaşayan, aynı havayı soluyan topluluklar, kin tohumları serpiştirerek birbirine düşman edilmeye çalışılmıştır. Böyle bir olayın da Zeytinköy'de yaşanması da bu bağlamda bir tesadüf değildir. Ama bu çirkin saldırıyı gerçekleştirenler veya bu olaya çanak tutanlar şunu bilmelidir ki, Zeytinköy halkı oynanmak istenilen bu oyunu Laz'ıyla, Yörük'üyle, Kürt'üyle, Türk'üyle hep birlikte lanetlemekte ve kınamaktadır" dedi.

'KOMPLO KURULMAYA ÇALIŞILIYOR' İDDİASI

Saldırının sadece Alevi kabristanlarına değil tüm Türkiye'ye ve insanlığa yapıldığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bunu yapan insanlar ne amaçla yaptılar bilmiyoruz. Ama mezar taşlarından toplumun yaralarını kaşımaktan, ötekileştirmekten ve toplum içinde nifak çıkartmaktan başka hiçbir işe yaramayacağı bir gerçek. Büyükşehir Belediyesi'nin mezarlıkta yaptığı temizlikten sonra çekilen fotoğraflar var. 'Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı temizlik sırasında veya sonrasında tahrip edildi' diye senaryolar yazıldı. Bu senaryoların sadece kabristanları tahrip ederek toplum içine nifak tohumu ekmek değil, Büyükşehir Belediyesi'ni de bunun içerisine katmak gibi bir komplonun ürünü olduğunu görüyoruz. Buraya hem destek vermek hem de aydınlatmak üzere geldik. Kabristanların bakımı gibi bütün hizmetler hangi inançtan olursa olsun Büyükşehir Belediyesi'nin görevidir. Kırılan mezar taşlarını onaracağız. En kısa zamanda eski haline getireceğiz. Bunu yaparak bir lütufta bulunmuyoruz. Görevimizi yapıyoruz. Soğukkanlı olmanızı ve bu tür oyunlara gelmemenizi istiyorum. Yapılan saldırıyı kınıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Zeytinköy Mahallesi Muhtarı Hasan Karadağ'ın basın açıklamasına katılmaması ise eleştirildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zeytinköy'de Alevi Mezarlarına Saldırı Kınandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement