Zeytinyağında Yüksek Fiyat İhracatı da Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında Yüksek Fiyat İhracatı da Vurdu

Zeytinyağında Yüksek Fiyat İhracatı da Vurdu

Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 zeytin hasat yılı döneminde, Edremit Körfezi'nde son derece verimli ve kaliteli zeytinyağlarının üretildiğini hatırlattı.

21.08.2016 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 zeytin hasat yılı döneminde, Edremit Körfezi'nde son derece verimli ve kaliteli zeytinyağlarının üretildiğini hatırlattı.

O dönemde, yaklaşık 20 bin tonluk kaliteli zeytinyağı üretimiyle bölgelerinin sektörde önemli bir yer aldığını vurgulayan Semerci, "Ancak, geçen sezon başındaki yüksek fiyatlar, üreticiyi daha yüksek fiyat beklentisi içine soktu. Böyle olunca da önemli miktarda ürün, üreticilerin elinde kaldı. 18 lira gibi bir taban fiyat açıklanması, bu işin ticaretini yapanların zeytin alım fiyatlarını yüksek fiyatla sunmasına sebep oldu ayrıca bu durum, üreticiyi 20-25 lira gibi fiyat beklentisi içine soktu. Hal böyle olunca, önemli miktarda ürün halen üreticinin elinde bulunuyor. İleride farklılıklar olabileceğini düşünen üretici, ürününü satmadı. Biz, bu işin ticaretini yapanlar olarak da bu hataya düştük. Bugün raflardaki fiyatların düşmemesinin en önemli sebebi budur." diye konuştu.

"İHRACAT İMKANINI NEREDEYSE SIFIRA İNDİRDİ"

Semerci, zeytinyağı ticaretinde ürünün maliyet rakamlarının çok yüksek olduğuna işaret ederek, "Bu işin imalatını, ticaretini yapan firmaların maliyet rakamları, kilo başına yaklaşık 20 lira civarında. Bir fiyat belirlenirken, dünyadaki diğer üretim yapan ülkelerin fiyatlarıyla en azından yakın olmak zorundasınız ama en fazla 4 avro civarında dünyada sızma zeytinyağı fiyatları varken, 7 avro civarında bir fiyat açıklamamız ve bu fiyattan talep edilmesi, yağımızın ihracat imkanını neredeyse sıfıra indirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl hasat edilen zeytinyağı stoklarının eritilememesi nedeniyle firmaların yüksek fiyatla aldıkları yağı, yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Semerci, bu yıl zeytinyağının 12 liraya üreticilerden alındığını belirtti.

"YÜKSEK FİYATLAR, TÜKETİCİYİ ZEYTİNYAĞINDAN UZAKLAŞTIRDI"

Semerci, tüketici açısından da durumun iç açıcı olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Daha önce 5 kiloluk tenekesini 60-80 lira civarında bir fiyatla aldığı zeytinyağını 110-120 lira gibi bir fiyatla rafta görmesi, tüketiciyi zeytinyağından uzaklaştırdı. En büyük zararı, yüksek fiyat bekleyerek üretici kendi kendine verdi. Biz bu tehlikeyi, geçtiğimiz yılın aralık ayında ve bu yılın ocak ayında, basın kuruluşları vasıtasıyla ilgililere anlattığımız zaman, 'Bu fiyatlar tüketimi azaltır. Bizim en büyük problemimiz tüketimdir. Bu yağı önce biz ülkemiz içinde tüketmeliyiz' şeklinde sözlerimiz yanlış değerlendirildi. Neredeyse zeytinyağına ihanet eder pozisyona sokulduk ama gerçeğin ne olduğu, bugün önümüzdeki tabloda mevcuttur. Bugün üreticinin elinden 12 liraya sızma zeytinyağı çıkıyor hatta bu rakama bile çok büyük firmalar alıcı değiller ama bu yağı rafta 20 liraya görüyorsunuz. Neden bu fiyat böyle? Çünkü bu işin ticaretini yapan insanlara bu yağın maliyeti 20 lira civarındaydı. Firmalar önce elindekini satacak, sonra ucuz alacak ve ucuz satacak ama üretici, elindeki yağı geçtiğimiz yıl yüksek fiyatla almış. Şimdi elindeki yağı bile satamıyorlar çünkü tüketici, yüksek fiyatlardan dolayı zeytinyağından uzaklaştı."

Yeni zeytin hasat sezonuna, yine çok yüksek bir ürün beklentisi içinde olduklarını dile getiren Semerci, "Belki bu 20 bin ton zeytinyağı üretimi anlamında olmayacak ama en az 15 bin tonlar civarında bekliyoruz. Akılcı politikalar ile bu sıkıntının aşılabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

BÖLGENİN ZEYTİNYAĞI İHRACATI 5 AYDA 20 BİN TONDAN 8-8,5 TONA DÜŞTÜ

Semerci, bölgeden yapılan zeytinyağı ihracatındaki düşüşe dikkati çekerek, "İhracat konusunda çok çarpıcı bir rakam vermek istiyorum; geçtiğimiz sene nisan ayı başına kadar İhracatçılar Birliğinin bize bildirdiği, zeytinyağı ihracat rakamı 20 bin ton iken bu yıl aynı nisan ayına kadar yapılan ihracatımız ise sadece 8-8,5 tondur. Uluslararası piyasalar ile organize olamamamızın bedelini, bugün bütün sektör ödemektedir. Umarım, akılcı ve dengeli girişimlerle bu sezon iyi bir biçimde geçer." diye konuştu.

Zeytinyağının, satmak için stoklanarak üretildiği yıldan sonraki yıla devredilmemesi gerektiğine de değinen Semerci, şunları kaydetti:

"Zeytinyağı, iyi şartlarda muhafaza edilmezse, üreticinin elindeki yağ zamanında aktarılmazsa, hijyen şartları sağlanmazsa belirli derecedeki depolarda muhafaza edilmezse maalesef milli servet, çok ciddi anlamda heba edilmiş olur. O güzelim zeytinyağları, bizim rafinelik dediğimiz ikinci, üçüncü kaliteye düşüyor ve fiyat olarak da zarar ediliyor. Asgari ücret alan bir vatandaşın, ayda 120 lira gibi bir bütçeyi zeytinyağına ayırması oldukça güç. Belki 80 lirayı ayırabilirsiniz, ama rakamlar yükseldikçe, iç tüketimin önemli miktarlarda düştüğünü görüyoruz. Bu ülkenin çocuklarının sağlıklı olması için ülkemizin sağlık harcamalarına daha az bütçe ayırabilmesi için zeytinyağı kullanımının artması gerekmektedir. Umarız, ihracat imkanımızın önü bu yıl kapanmaz ve sıkıntılarımız giderilir."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında Yüksek Fiyat İhracatı da Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement