Evde Başladıkları Üretimle Dünyaya Açıldılar - Son Dakika
Ekonomi

Evde Başladıkları Üretimle Dünyaya Açıldılar

Tokat'ın Zile ilçesinde yaşayan Özkaleli ailesi, yıllar önce evlerinde başladıkları pekmez üretimini kurdukları fabrikada sürdürerek, 11 ülkeye ihracat yapıyor.

05.04.2015 12:13  Güncelleme: 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile şirketinin yönetim kurulu başkanı Orhan Özkaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zile'nin bağlarının meşhur olduğunu belirterek, "Üzümden birçok ürün elde ediliyor. İlçemizde ise üzümlerden pekmez yapılmış. Halkımız, pekmez üretiminde asla hile yapmamış. Tamamen doğal bir üretim olmuş. Zile'de pekmezcilik artmaya başlamış. Bundan dolayı pekmezimiz de belli bir kalite ve üne kavuştu" diye konuştu.

İlçede eskiden bütün evlerde pekmez üretildiğini anlatan Özkaleli, "Son yıllarda ise pekmez üretimini bazı işletmelerimiz yapıyor" ifadelerini kullandı. Pekmez üretimine 1955 yılında evlerinde başladıklarını dile getiren Özkaleli, "Ev üretimi yetersiz kalınca 1992 yılında fabrika kurduk. 23 yıldır burada pekmez üretiyoruz. Bunun yanında kuşburnu ve salça üretimimiz de oluyor" dedi.Özkaleli, 3 bin 70 metrekaresi kapalı olmak üzere 15 bin metrekare alana kurulu fabrikalarında 27 kişinin sürekli çalıştığını belirterek, şunları kaydetti, "Mevsimlik olarak da 15 işçi çalışıyor. Yılda yaklaşık bin 500 ton üzüm işliyoruz. Bundan da 500 ton pekmez üretiyoruz. 50 ton pekmezi yurtdışına ihraç ediyoruz. Almanya, Hollanda, Avusturya ve Avustralya başta olmak üzere 11 ülkeye pekmez satıyoruz."

"Pekmeze coğrafi işaret alınması iyi oldu"

Zile pekmezine önceki yıllarda coğrafi işaret alındığını anımsatan Özkaleli, "Pekmeze coğrafi işaret alınması iyi oldu. Zile pekmezinin ilçemiz sınırlarında üretilmesi gerekiyor. Her önüne gelen Zile pekmezini üretemeyecek. Zile pekmezinin üzerinde hologram var. Hologramsız ürünler Zile pekmezi değildir" şeklinde konuştu. Özkaleli, Zile pekmezinin diğer pekmezlerden bazı farklılıklarının bulunduğuna dikkati çekerek, "Ülkemiz genelinde pekmezler gri veya kırmızıya yakındır. Zile pekmezinin en önemli özelliği, renginin beyaz olması. Yumurta akını pekmezimizi beyazlatmak için kullanıyoruz. Yumurta akı, pekmezin son aşamasında katılır, bir süre çırpılır" ifadelerini kullandı. Orhan Özkaleli, "Pekmezimiz, enerji kaynağıdır" dedi.

Evde Başladıkları Üretimle Dünyaya Açıldılar
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Evde Başladıkları Üretimle Dünyaya Açıldılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement