Zimbabve'de 14 Fil Zehirlendi - Son Dakika
Güncel

Zimbabve'de 14 Fil Zehirlendi

Zimbabve'de 14 filin siyanürle zehirlenerek öldürüldüğü ve olayla ilgili olarak 5 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

07.10.2015 21:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zimbabve'de 14 filin siyanürle zehirlenerek öldürüldüğü ve olayla ilgili olarak 5 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Zimbabve Milli Parklar ve Yaban Hayatı Yönetimi'nden yapılan açıklamada son 2 haftada, 3 filin ülkenin kuzeyindeki Matusadona Milli Parkı'nda, 11 filin de Hwange Milli Parkı'nın farklı yerlerinde zehirlendiği belirtildi.

Milli Parklar Sözcüsü Caroline Washaya Moyo, böbreklerinden ve karaciğerlerinden alınan örneklerde zehirlendikleri anlaşılan fillere siyanürün portakala ve tuza karıştırılarak verildiğini açıkladı.

Mashonaland Batı kentinin Polis Şefi Clement Munoriarwa, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bölgedeki yasa dışı avlanma olaylarının gün geçtikçe arttığını belirterek, fillerin ateşli silahlarla ve zehirlenerek öldürüldüğünü kaydetti.

Yetkililer, fillerin zehirlenmesiyle ilgili 5 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin sorgulanmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Ülkede dün yaklaşık 18 bin Türk lirası değerinde fil dişini Güney Afrika'ya kaçırmaya çalışan bir kişi tutuklanmıştı.

Zimbabve'de 2013 yılında kaçak avlanan avcılar 200 fili, Hwange Milli Parkı'nda da 300 fili siyanürle zehirleyerek öldürmüştü. Ülkedeki maden sanayisinde sıklıkla kullanıldığı için siyanür elde edilmesinin çok kolay olduğu biliniyor.

Fillerin dişleri için öldürüldüğü tahmin ediliyor. Fil dişi ticareti, "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme" (CITES) kapsamında, 1989'da yasaklanmıştı. Fil dişleri, geleneksel ilaç yapımında ve hediyelik eşyalarda kullanılıyor. Bu nedenle her yıl milyonlarca dolar değerinde fil dişi yasa dışı yollarla Afrika'dan kaçırılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zimbabve'de 14 Fil Zehirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement