Ziraat Bankası'nın İlk Yarı Net Karı 2,4 Milyar - Son Dakika
Güncel

Ziraat Bankası'nın İlk Yarı Net Karı 2,4 Milyar

Ziraat Bankası yılın ilk yarısında 2 milyar 429 milyon TL net kar elde etti.

05.08.2015 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ziraat Bankası yılın ilk yarısında 2 milyar 429 milyon TL net kar elde etti.

Ziraat Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2014 yılının ilk yarısında 2 milyar 10 milyon TL net kar açıklayan banka, bu yılın ilk yarısında ise karını yüzde 21 artırarak, 2 milyar 429 milyon TL'ye çıkardı.

Bankanın 2015 yılı ikinci çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yeni iş modellerinin de katkısıyla ana vizyonları olan tarım ve diğer sektörlere finansal çözümler sunma konusunda etkinliklerini artırarak herkesin bankası olma stratejilerini sürdürdüklerini ve finansal hizmet çeşitliliğini artırdıklarını ifade etti.

Bu yılın ilk yarısında, Ziraat Katılım Bankası'nın faaliyete geçirildiğini hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Ziraat Katılım, katılım bankacılığının finans sektöründen alınan payının yükseltilmesi stratejisiyle katılım bankacılığına artı değer katan bir iş modelini izliyor olacaktır. Yurt içinde buna ek olarak, yine aynı dönemde 53 yeni şube açtık. Yurt dışında da şube ve iştirak olarak ağımızı geliştiriyoruz. Bu yıl Priştine Şubesini açarak yurt dışında hizmet verdiğimiz ülkelere Kosova'yı da ekledik. Azerbaycan ve Karadağ Cumhuriyeti'nde banka kurma çalışmalarımız tamamlanarak bankacılık faaliyetleri başlatıldı. Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve faktoring konusunda iştirak kurma çalışmalarımız devam etmektedir. Böylelikle yurt içinde 1.734'e, yurt dışında 17 ülkede 87'ye ulaşan hizmet noktamız ve geliştirmekte olduğumuz şube dışı hizmet kanallarımızla, finansal iş kolu çeşitliliği ile müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılamaya çalışıyoruz."

6 bin 304'e ulaşan ATM ağlarını sayısal olarak artırırken kabiliyet ve etkinliğini de geliştirmeyi sürdürdüklerine işaret eden Aydın, yaygın bir bankacılık yapmayı hedefleyerek şube dışı bankacılıkta da etkinliklerini artırmak üzere internet şubelerinin, cep telefonları için tasarladıkları Ziraat Cep Şube'sinin, çağrı merkezi ve müşteri ilişkileri merkezi gibi hizmet kanallarını sürdürülebilir bir şekilde geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Aydın, Ziraat Bankası'nın bilançosunun yaklaşık yüzde 60'ının kredilerden oluşan, yaşam boyu hizmet vermeyi hedeflediği bireysel müşterilerinin konut ve ihtiyaç gibi bireysel finansal ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılayan bir banka olmayı sürdürürken, ağırlıklı olarak reel sektörün finansman ihtiyaçlarına cevap veren bir iş modelini uygulandığını anlattı.

Bu doğrultuda menkul kıymet portföyünün bilanço payındaki azalışın sürdüğünü belirten Aydın, şunları kaydetti:

"2,5 yıl gibi kısa bir dönemde krediler yaklaşık 1,4 kat artarken kurumsal kredilerde 2,1 kat, bireysel kredilerde ise 0,6 kat artış sağlanmış durumdadır. Müşteri ağırlıklı bilançoya sahip olmak stratejimiz çerçevesinde aynı dönemde, menkul kıymetler portföyümüzün bilanço içindeki payı yüzde 40'lardan yüzde 23'lere gerilemiş durumdadır. Kurumsal kredilerde tarım öncelikli olmak üzere ülkemizin enerji, ulaşım ve iletişim gibi sektörlerindeki büyük projelerine finansman sağlanmıştır. 2015 yılının ilk yarısında ise nakdi kredilerde yüzde 19 büyüme kaydedildi. Gayri nakdi krediler dahil toplam kredi büyüklüğümüz, 217 milyar TL'yi aşarak reel sektörün finansmanındaki etkinliğimiz artırılmaktadır."

- - "2015 yılında yurt dışından temin edilen kredilerde 950 milyon dolar artış sağlandı"

Hüseyin Aydın, kredilerde büyüme sürdürülürken etkin kredi yönetimiyle kredi kalitesini iyileştirmeyi sürdürdüklerini belirterek, bu konuda oluşturdukları altyapılarını geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.

Takipteki kredilerden herhangi bir satış olmamasına karşın takipteki kredilerinin oranının yüzde 1,7 ile sektör ortalamasının oldukça altında seyrettiğine işaret eden Aydın, bu olumlu seyirde, bankanın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş oldukları kredi modüllerinin, erken uyarı ve geliştirilmiş tahsilat sistemlerinin oldukça önemli rol oynadığını ifade etti.

Bugüne kadar olduğu gibi gelecek dönemlerde de müşterilerinin çözüm ortağı olarak hem iş modellerini hem de finansal yapılarını güçlendirmeye devam edeceklerini belirten Aydın, şöyle devam etti:

"Bu hedef için özkaynakların güçlendirilmesi ve etkin likidite yönetimine önem veriyoruz. Bankamızın verimlilik ve etkinlik rasyoları, izlemekte olduğu iş modeli çerçevesinde daha da iyileştirilmektedir. Güçlü mevduat yapımızı mevduat dışı fonlama imkanları ile destekleyip yurt içi ve yurt dışından sağladığımız kaynaklarla müşterilerimize finansal çözümler sunuyoruz. Tasarrufun kıt bir kaynak olduğu ülkemizde, tasarruf alışkanlığının geliştirilmesi için de çalışmalarımız sürdürülmektedir. Vadenin uzatılması, mevduat tabanının daha geliştirilmesi için yeni mevduat ürünlerinin tasarlanması ve uygulaması konusunda çalışıyoruz. Harcama özelliğinin yanı sıra tasarruf imkanı da veren "Kazandıran Bankkart" ürünümüzü geliştirmeyi sürdürüyoruz. Banka kartı pazar payındaki liderliğimizi, bu pazarın daha da büyümesini sağlayarak devam ettireceğiz."

Nisan ayında vadesi gelen sendikasyon kredisini yaklaşık yüzde 40 artışla yenileyerek 1,1 milyar dolar seviyesine çıkardıklarına dikkati çeken Aydın, açıklamasını şöyle tamamladı:

"2013 yılındaki Eurobond ihracından sonra oluşturduğumuz orta vadeli tahvil programı (GMTN) ile yurt dışından 400 milyon dolar fon sağladık. Uluslararası kuruluş ve bankalardan temin ettiğimiz fonlarla reel sektörün özellikle de girişimci segmentin finansman ihtiyacını uygun koşullarla karşılamayı sürdürüyoruz. 2015 yılında yurt dışından temin edilen kredilerde 950 milyon dolar artış sağlanarak dış ticaretin finansmanındaki etkinliğimiz artırılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışındaki şube ve iştirakleri, şube dışı hizmet kanalları, finansal hizmet çeşitliliği, müşterileri ve çalışanları ile Ziraat Bankası bir finans grubu disiplini içinde iş modelini, yeni bankacılığa örnek teşkil edecek şekilde geliştirmeyi sürdürecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ziraat Bankası'nın İlk Yarı Net Karı 2,4 Milyar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement