Ziraat Odası Başkanı Muğlu'dan 2015 Yılı Değerlendirmesi - Son Dakika
Yerel

Ziraat Odası Başkanı Muğlu'dan 2015 Yılı Değerlendirmesi

Ziraat Odası Başkanı Muğlu\'dan 2015 Yılı Değerlendirmesi

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Muğlu, oda olarak 2015 yılında yaptıkları hizmetleri düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi.

21.02.2016 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Muğlu, oda olarak 2015 yılında yaptıkları hizmetleri düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi.

Oda Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Muğlu, Ziraat Odası olarak her zaman Karamanlı çiftçilerin yanında olduklarını ve hizmet etmeye durmadan devam edeceklerini söyledi.

Göreve geldikleri günden buyana Karamanlı çiftçi için birçok hizmete imza attıklarını belirten Muğlu, "Göztepe yolu üzerinde bulunan merkez kantarındaki büyük bir sorunu çözdük. Bu kantarda pancar boşaltan tek lift bulunuyordu. Buda çiftçilerimizin kantar önünde uzun kuyruklar oluşturmasına neden oluyordu. Lift arızalanınca da çiftçimiz pancarını boşatmak için bir gün beklemek zorunda kalıyordu. Biz oda olarak bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunduk. Eski Milletvekilimiz Mevlüt Akgün'ünde yardımıyla kantara ikinci lifti koydurduk. Bu liftin konulmasında Belediye Başkanımız Ertuğrul Çalışkan'ın da büyük katkısı oldu. Belediye olarak bize pancar kantarının karşısında bulunan belediyeye ait araziyi verdi. Ben buradan sizlerin aracılığı ile Başkanımız Ertuğrul Çalışkan'a teşekkür ediyorum dedi.

Karamanlı çiftçilere bankalarla görüşerek düşük faizli krediler de sağladıklarını belirten Muğlu, Ziraat Odamıza yakışır bir oda binası yapıyoruz. Bu binamız Karaman'a 100 yıl hizmet verecek büyüklüktedir. Şuan böyle bir oda binası Türkiye'de yok. Yapımı neredeyse bitmek üzere olan binamızı bu yıl hizmete açacağız" diye konuştu.

Ziraat Odası olarak düzenledikleri Çiftçi Bayramı ve Tarım Fuarı'nın vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü anlatan, Muğlu, "Bu fuarımız Karaman'a bir renk kattı. Açık kaldığı süre zarfından binlerce vatandaşımız fuarı gezdi. Biz bu fuarı daha geniş kapsamlı hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Karaman elmasından da bahseden Muğlu, "Karaman'da ürettiğimiz elma ile övünüyoruz. Karaman'daki meyve ağaç sayısı bakımından Türkiye'de en fazla olan illerden bir tanesi durumundayız. 194 bin dekar civarında bir bahçemiz var. Yıllarca Karaman'da elmacılık yapıldı, ancak bilinçli tecrübeye dayalı ve kaliteyi artırmak amaçlı bu zamana kadar hiçbir şey yapılmamış. İnsanlar bahçeyi ilaçlamış, budamış, toplamış. Zaten bizim elmamız üretildikten sonra soğuk havaya girinceye kadar ve toplama esnasında yüzde 30'luk bir zararla giriyoruz" sözlerine yer verdi.

Karaman Ziraat Odasının elma için lisanslı depoculuğun Karaman'a gelmesi için çalışmalar yaptığını dile getiren Muğlu, "Bazı ürünlerde lisanslı depoculuk çalışmaları var. Karaman'da elmaya da lisan bulup öyle bir depo yapalım, soğuk hava yapalım, geliştirelim diye bir çalışma başlattık. Bu nedenle de Elma Standartları Çalıştayı düzenledik. Bu Karaman'da ilk defa oldu. Elmayı soğuk havaya koymadan önce çekirdek sıcaklığı 2 dereceye düşecekmiş. Bu da ön soğutmadan geçecekmiş. Maalesef Karaman'da böyle ön soğutma yapan bir soğuk hava depomuz yok. Lisanlı depoculukta Allah nasip ederse tebliğini çıkartmak için uğraşıyoruz, şuanda" açıklamasında bulundu.

Lisanslı depoculuk için tebliğ çıktığı zaman elma üreticisinin soğuk havaya koyduğu elmanın yarı parasının devlet tarafından teşvik olarak verildiğini açıklayan Muğlu, "Bir de lisanslı depoculuğu çıkartabilirsek, Karaman'da ve Türkiye'de elma borsacılığı kendiliğinden oluşacak. Vatandaş yurt dışından girecek siteye, Ahmet ağanın, Mehmet ağanın elmasını internetten satın alabilecek" ifadelerini kullandı. - KARAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ziraat Odası Başkanı Muğlu'dan 2015 Yılı Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement