Zirai Kazancın Vergilendirilmesi - Son Dakika
Ekonomi

Zirai Kazancın Vergilendirilmesi

Zirai kazancın gerçek usulde tespiti bakımından bir takvim yılı içinde dikkate alınacak zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşmayan ancak kamyon gibi araçlara sahip olan çiftçilerin mükellefiyet durumlarına ilişkin vergilendirme usulleri belirlendi.

31.01.2015 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirai kazancın gerçek usulde tespiti bakımından bir takvim yılı içinde dikkate alınacak zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşmayan ancak kamyon gibi araçlara sahip olan çiftçilerin mükellefiyet durumlarına ilişkin vergilendirme usulleri belirlendi.

Maliye Bakanlığı'nın Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşan ancak, bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde tespit olunarak vergilendiriliyor. Söz konusu araçlara sahip olan çiftçiler, zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşmasalar da zirai kazançları gerçek usulde vergilendirilecek.

Zirai işletmenin yapısı ve yapılan işin önem ve genişliğinin kamyon gibi araçlara sahip olmayı gerektirmesi, sahip olunan bu araçların sadece çiftçinin kendi zirai faaliyetlerinde kullanılması şartıyla, zirai işletme büyüklüğü ölçülerini aşmayan ancak kamyon gibi araçlara sahip çiftçiler, zirai faaliyetlerinden elde ettikleri zirai kazançları için beyanname vermeyecek.

Öte yandan, bu çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilmeye devam edecek.

Bu durumda olan çiftçilerden, vergi dairelerince düzenli aralıklarla yapılan yoklamalar sonucunda, kamyon gibi araçlarını kendi zirai faaliyetleri dışında başkalarına da hizmet verecek şekilde kullandığı ve/veya nakliyecilik yaptığı hususunda tespit bulunanların vergilendirilmeleri ise ticari kazanç hükümlerine göre değerlendirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zirai Kazancın Vergilendirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement