Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. Yılı - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. Yılı

Zonguldak\'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. Yılı

Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı törenle kutlandı.

21.06.2016 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı törenle kutlandı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama telgrafı okundu.

Zonguldak Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreniyle başlayan kutlama törenleri gün boyu sürecek. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakıldı. Törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Bir lise öğrencisi tarafından Zonguldak'ı anlatan şiirin okunmasının ardından Başkan Akdemir, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vilayeti olan Zonguldak ve Zonguldak'ta bulunan taşkömürünün önemine değinen Akdemir, şu ifadelere yer verdi:

"Kurtuluş Savaşı ile birlikte büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları hemen yüzünü Zonguldak'a çevirdiler. Çünkü onlar dünyadaki Sanayi Devrimi'nin öneminin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun neden dağıldığını bilmektelerdi. 21 Haziran 1921 tarihi, Türkiye'nin tam bağımsızlık kıvılcımının çakıldığı tarihtir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır' anlayışıyla Zonguldak'a sahip çıkmış, ülkemiz sanayisini geliştirme hamlesini Zonguldak'tan başlatmıştır. Nitekim yüce Atatürk tarafından 1 Nisan 1924 tarihinde de Zonguldak genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vilayeti olur."

Çatalağzı Termik Santrali; Karabük ve Kdz. Ereğli Demir-Çelik fabrikalarının yanı sıra ateş tuğla ve çimento fabrikalarının kurulmasıyla Zonguldak'ın ekonomide lokomotif görevi üstelendiğini ifade eden Akdemir, "Zonguldak; içerisinden iki il çıkaracak kadar büyüyor. ve sanayi şehri olarak da ülkemizin gelişmesine çok önemli katkıları sunuyor. Kömür üretimi yıllar arasında artıyor. 2015 yılında Zonguldak'ın taşkömürü üretimi toplam 1.5 milyon tonun altına düşmüş. 1935 yılının çok gerisinde kalmış. Kömür ile gelişen, büyüyen ve il olan Zonguldak bugün kömür üretiminden vazgeçilerek göç ettirilmek zorunda bırakılmakta" dedi.

Zonguldak'ın kurtuluşunun 95. yılı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gönderilen telgraflar da okundu. Kurtuluş programı gün boyu çeşitli etkinliklerle kutlanacak. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement