Zonguldak'ta 4 Bin Madenci İşine Geri Dönecek - Son Dakika
Ekonomi

Zonguldak'ta 4 Bin Madenci İşine Geri Dönecek

Zonguldak\'ta 4 Bin Madenci İşine Geri Dönecek

Zonguldak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, 2014 yılının Eylül ayında çıkan torba yasada maliyetlerin artması sebebiyle işten ayrılan 4 bine yakın madencinin yapılan yeni düzenlemeyle işine geri döneceğini ifade etti.

21.04.2016 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, 2014 yılının Eylül ayında çıkan torba yasada maliyetlerin artması sebebiyle işten ayrılan 4 bine yakın madencinin yapılan yeni düzenlemeyle işine geri döneceğini ifade etti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, gazetecilerle bir restoranda bir araya geldi. 2014 yılının Eylül ayında çıkan torba yasanın özel maden şirketlerine ek maliyet getirdiğini hatırlatan Metin Demir, bu sebepten dolayı şirketlerin durma noktasına geldiğini hatırlattı.

Yapılan yeni yasal düzenleme ile özel maden şirketlerine ton başına 45-58 lira arasında destek verileceğini belirten Metin Demir, 4 bin işçinin maden ocaklarındaki işlerine geri döneceğini ifade etti. Yaklaşık 6 aylık toparlanma süreci sonrasında maden ocaklarındaki kömürün yeniden üretilerek yer üstüne çıkartılacağını söyleyen Demir, şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan yeni bir kararname var. TBMM'de bazı ziyaretler gerçekleştirdik. Açıkçası biz 2014 yılı Eylül ayında yayınlanan bu torba yasa ile birlikte kamuoyunda bilindiği adıyla Soma torba yasası ile birlikte gelen ek maliyetlerin Zonguldak'taki özel madencilik şirketlerini durma noktasına getirdiğini ve bu sorunun aşılması gereği ile ilgili hem raporlarımızı, bilgi notlarımızı bütün ilgililerle paylaşmış ve bunun toparlanması ile ilgili ciddi bir gayretin içerisinde olmuştuk. 18 aylık süreçte bazı gecikmeler aksamalar da karşımıza çıktı. 2015 Şubat ayında bu oluşan ek maliyetlerin karşılanması ile ilgili bir kanun çıktı. Ama bu kanunun uygulamasını düzenleyen bakanlar kurulu kararındaki bazı eksiklikler nedeniyle 7 Haziran seçimleri sonrasına kalmıştı. Devamında bu hükümetin kurulamaması meselesi ciddi zaman kaybına yol açtı. Geçici hükumet döneminde bakanımızla istişare ettik. Ama sonrasında önümüze bir yetkisizlik çıktı. Devamında 1 Kasım seçimlerini ve yeni bakanımızın göreve gelme sürecini bekledik. Devlette devamlılık esas ama kadrolar değişince bilgilerin, raporları yine tazelemek gerekti. Müsteşarlık düzeyinde yeni atanan kadrolara konuyu arz etmemiz gerekiyordu. O çalışmaları tekrar elden geldiğince hızlı bir şekilde yürüttük."

"KÖMÜR YASASI TÜRKİYE İÇİN ELZEM"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde de devam eden Kömür Yasası hazırlığının devam ettiğini belirten Demir, "Nihayetinde geçtiğimiz hafta yayımlanan bir kararname var. En baştan beri bu yapılan yasal düzenlemelerle ilgili getirilen ek maliyetlerin bir şekilde hükümet tarafından karşılanması gereğini ortaya koyup sürekli bu konuyu ortaya koymuştuk. Kömür yasası, kömür üretimi konusunda iddia olan birçok ülkede örneklerini görüyoruz. Maden kanunundan işçi sağlığı ve işçi güvenliğini sağlayan mevzuatlardan, tamamen bağımsız, kömür yasasının uygulandığı iyi örnekler var önümüzde. Geçici hükumet zamanında başlatılan bu kömür yasası hazırlığını Enerji Bakanımız Berat Albayrak'ın döneminde de devam ettiğini ve üzerinde şu anda yoğun bir şekilde çalışıldığını biliyoruz. Bu kömür yasası Türkiye açısından elzemdi. Biz madencilik ve kömür üretimi sektöründeki arkadaşlar 20 yıldır söyleyip dururuz. Nihayetinde bu çalışma olgunlaştı ve bir aşamaya geldi. Üzerindeki çalışmalar tamamlanıp ve bu yıl içerisinde çıkmasını ve yönetmeliklerin uygulama aşaması da tasarlandıktan sonra da bu yıl içerisinde bu kömür kanununda beklentilerimizin karşılanacağını umuyoruz. Yerli kömürden üretilecek elektriğe devlet desteğinin ve devlet önceliğinin tanınmasıyla ilgili bir çalışma var" diye konuştu.

TERMİK SANTRALLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Termik santrallerinin özelleştirilmesinin ardından santralleri alan şirketlerin ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken Metin Demir, yerli kömürden elektriğe destek mekanizmasının geliştirilmesinin gündemlerinde olacağını ifade etti. Demir, "Türkiye'de artık elektrik alıcısı ve satıcısı bir serbest piyasa ortamında buluşuyor. Devlet bu işlerden özelleştirme yoluyla çekilmeye başladığından beri serbest piyasada alıcılar ve satıcılar buluşuyor. Bu sistem serbest piyasa mekanizması üzerinden yürüyor. Biz iki ay önceye kadar bakanımızla bir toplantı gerçekleştirilmişti. Toplantıda ilk bu konu gündeme geldi. Biliyorsunuz yakın zamanda birçok termik elektrik santrali özelleştirilmesi oldu. Bunların birçoğu kömür santralleriydi. Devlet bunları bir şekilde devretti. Ama bu santralleri alan şirketlerin yüzde 80'i ciddi sıkıntı içerisindeler. Kömür santrallerini devletten alan arkadaşlarımızın ciddi sorunları var. Aldığı kredileri geri ödemede zorlukları var. İnşallah bu kömür yasası, yerli kömürden elektriğe destek mekanizmasının geliştirilmesi önümüzdeki birkaç ay bizim takip edeceğimiz gündem olacak. Biz TSO olarak hem TTK Genel Müdürlüğü ile hem yöre milletvekilleri hem de bakanlık nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz. İnşallah oradan da hayırlı bir netice alacağımızı umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

"TOPARLANMA SÜRECİNİN ALTI AY ALACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Torba Yasa ile birlikte 4 bine yakın işçinin işini kaybettiğini hatırlatan Metin Demir, yaklaşık 6 aylık toparlanma sürecinin ardından sektörün ivme kazacağını aktardı. Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

"18 aylık sıkıntılı süreçte 4 bine yakın işçi arkadaşımız işini kaybetmişti. Onlarca ocak kapanma noktasına gelmişti. Hepimiz rölantiye almış vaziyette işleri yavaşlatmış vaziyetteydik. Bu çıkan kararname ile yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağız. Bu toparlanma sürecinin altı ay alacağını öngörüyoruz. Özel sektör madenciliği altı ay içerisinde ivme kazanacak. Süreçte diğer mekanizmaların da devreye girmesiyle eskiye döneceğiz umudundayız. Özel sektör madenciliğinin merkez ekonomisi üzerindeki etkilerini yeterince önemsemediğini düşünüyorduk. Bu 18 aylık süreçte de bunu açık bir şekilde görmüş olduk. Özel sektör madenciliği sekteye uğradığında merkezin ne kadar bocaladığını, ekonomik kayıtların ne kadar olduğunu herkes hissetmiş oldu. Sokağa da keskin bir şekilde yansımış oldu." - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zonguldak'ta 4 Bin Madenci İşine Geri Dönecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement